Το ελληνικό δημόσιο και ο μίτος της Αριάδνης

Γράφει ο Αλέξανδρος Κριτσίκης, Δικηγόρος

Η Αριάδνη στην Ελληνική μυθολογία ήταν η κόρη του βασιλιά Μίνωα της Κρήτης και της Πασιφάης. Η κοπέλα εκείνη που η ιστορία της συναφής με εκείνη της Μήδειας ερωτεύτηκε έναν νεαρό Αθηναίο και του έδωσε έναν μίτο να τον ξετυλίγει, όταν θα εισχωρούσε στα άδυτα του Λαβύρινθου και ύστερα να τον ξετυλίγει και να μαζεύει το κουβάρι, όταν βρεθεί στην έξοδο, ώστε να μην χαθεί.

Αυτό ακριβώς τον μίτο, που λέγεται, ότι του έδωσε ο Δαίδαλος στην Αριάδνη θα χαρακτηρίζαμε εύστοχα και χωρίς ίχνος υπερβολής, ότι χρειάζεται και ο πολίτης, που θέλησε να συναλλαχθεί με το δημόσιο σήμερα και να γλυτώσει από τον λαβύρινθο που αυτό φέρει. Αυτός που θέλει πχ να διεκπεραιώσει μια υπόθεση του, αλλά τον καταπνίγουν τα γρανάζια της γραφειοκρατίας του δημοσίου και η κωλυσιεργία των δημοσίων υπαλλήλων.

Αυτόν ακριβώς τον μίτο θέλει ο φουκαράς πολίτης που έκανε το τραγικό ενδεχομένως και για τη ζωή του λάθος να μισθώσει το ακίνητο του στο δημόσιο και είδε μέσα σε λίγα χρόνια να του μειώνονται με έναν νόμο και ένα άρθρο τα μισθώματα συν να του επιβάλλονται ΕΝΦΙΑ και λοιποί φόροι, ενώ παράλληλα έχει υπογράψει-άκουσον άκουσον- τη συντήρηση των φθορών του μισθωμένου από το δημόσιο κτηρίου του. Είναι γεγονός, πως στην Ελλάδα όλοι οι νόμοι είναι μονομερώς θεσπισμένοι υπέρ του δημοσίου. Άλλη πχ παραγραφή έχει ο πολίτης, άλλη το δημόσιο. Είναι ορθό αυτό και συνταγματικό αυτό στα πλαίσια της ισότητας και της ισονομίας, που επιβάλει το ισχύον Σύνταγμα ή μήπως ζούμε σε δύο Ελλάδες; Μία του δημοσίου και μία του ιδιωτικού τομέα;

Αυτόν ακριβώς τον μίτο χρειάζεται και ο δυστυχής έμπορος που έκανε το λάθος να προμηθεύσει εμπορεύματα της επιχειρηματικής του δραστηριότητας στο δημόσιο και είδε σε μία νύχτα τους κόπους μιας ζωής να γκρεμίζονται, όταν συνάντησε την δαιδαλώδη και πολλές φορές για κλάματα γραφειοκρατία του ελληνικού δημοσίου και το κυριότερο συνάντησε μπροστά του τον κάθε υπαλληλάκο που με ρουσφέτι είχε μπει στο δημόσιο να του αρνείται πεισματικά να τον εξοφλήσει επειδή έλειπε μία διαδικαστική πχ λεπτομέρεια.

Όσο και να πληγωνόμαστε η αλήθεια είναι αδυσώπητη όσον αφορά το δημόσιο στην χώρα μας και θεωρείται κακά τα ψέματα ένας από τους κύριους παράγοντες της κακοδαιμονίας που βιώνουμε. Με ένα τέτοιο δυσλειτουργικό δημόσιο θα μπορέσει ο Έλληνας πολίτης να το εμπιστευθεί; Θα μπορέσει ο ξένος επενδυτής να έρθει ποτέ σε αυτή τη χώρα και να επενδύσει; Θα καταφέρει ο σημερινός Πρωθυπουργός να βρει τον μίτο και να τον δώσει στους σημερινούς πολίτες ή θα τον κατασπαράξει και αυτόν ο Μίνωας όπως τόσους και τόσους πρωθυπουργούς της Μεταπολίτευσης που φοβήθηκαν να συγκρουστούν με το δημόσιο για τους γνωστούς σε όλους μας λόγους…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.