Επενδυτικό ρελάνς Άδωνι

Γράφει ο Σπαρτιάτης

Από την έναρξη κιόλας της κυβερνητικής θητείας, περίπου τέτοιες μέρες πέρυσι, ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε ταυτιστεί τόσο σαν πρόσωπο, όσο και σαν αρμόδιος υπουργός, με το κυνήγι των επενδυτών. Με την ύψιστη κυβερνητική επιδίωξη για την προσέλκυση επενδυτών από το εξωτερικό και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Μια αποστολή εξαρχής δύσκολη, που επιτάθηκε έτι περαιτέρω από την κρίση του COVID 19. 

Πολλοί καλοθελητές, εντός κι εκτός των τειχών, είχαν σπεύσει να προβλέψουν ότι η κρίση αυτή θα αποτελούσε την ταφόπλακα για τις προσπάθειες προσέλκυσης επενδυτών. Άλλοι πάλι εφηύραν δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού για την καθυστέρηση των επενδυτικών σχεδίων, μετακίνηση του Άδωνι σε άλλο υπουργείο ή διάσπαση του υφισταμένου. Προεξοφλούσαν βλέπεις ότι η πορεία της οικονομίας ήταν μη αναστρέψιμη. 

Ο Άδωνις φυσικά φρόντισε για ακόμα μία φορά να τους διαψεύσει. Ή μάλλον φρόντισαν αντί αυτού να τους διαψεύσουν οι ίδιοι οι επενδυτές. Η στάση των οποίων τις τελευταίες εβδομάδες, από όταν ξεκίνησε η επαναφορά στην κανονικότητα μετά την καραντίνα, αποτέλεσε μία τεράστια ψήφο εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του υπουργού και ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι επιθυμούν να συνεχίσουν να συνεργάζονται μαζί του. 

Τα σημερινά εγκαίνια στο Ελληνικό ήταν το αποκορύφωμα μιας σειράς θετικών ανακοινώσεων, αλλά και γεγονότων, στο μέτωπο της ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας. Κασσιόπη, Costa Navarino, ναυπηγεία Ελευσίνας ήταν κάποια μόνο από όσα προηγήθηκαν. Η εξαιρετική δουλειά που έγινε πριν την καραντίνα τώρα αποδίδει καρπούς. Δεν επηρεάστηκε από τη συνολική παύση της οικονομίας. 

Πόση κουβέντα έχει γίνει ένα χρόνο τώρα για τα έργα στο Ελληνικό; Αν θα ξεκινήσουν, πότε θα ξεκινήσουν, πότε θα μπουν μπουλντόζες. Σήμερα, μετά από μία σειρά από ατυχή γεγονότα, στα οποία συμπεριλαμβάνονταν από δικαστική εμπλοκή μέχρι μία Πανδημία, το έργο ξεκινά και τυπικά. 

Τυπικά. Γιατί ουσιαστικά έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και εβδομάδες. Ο Άδωνις πρωτοτύπησε σε αυτό. Πρώτα ξεκίνησαν τα έργα και μετά έγιναν τα εγκαίνια. Συνήθως γίνονται πρώτα εγκαίνια και τα έργα ακολουθούν μετά από 1-2 χρόνια…

Άλλες φορές πάλι τα εγκαίνια γίνονται σε μουσαμάδες και ακίνητα βαγόνια που δεν βρίσκονται καν πάνω σε ράγες…

Με τούτα και με κείνα, και παρά την αισθητή κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας, οι επενδύσεις, και δη οι παραγωγικές, από τις οποίες αναμένουμε θέσεις εργασίας, φαίνεται να είναι ο μοναδικός οικονομικός τομέας που δεν επηρεάζεται σκληρά από τον ιό.  Μία εξαιρετικά θετική διαπίστωση για την Ελλάδα, ένα καλό δείγμα για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Και φυσικά, μία μεγάλη δικαίωση, τόσο ουσιαστική όσο και επικοινωνιακή, για τον αρμόδιο Υπουργό. 

Οι περισσότεροι πολιτικοί μιλάνε είτε με τα λόγια είτε με τη σιωπή τους. Λίγοι είναι αυτοί που μιλάνε με τις πράξεις τους. Τον Άδωνι λιγομίλητο σίγουρα δεν μπορείς να τον πεις. Όπως όμως έχει αποδείξει, σε όποια θέση ανέλαβε μέχρι σήμερα, είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός. Η σημερινή σύνδεσή του με την έναρξη του μεγαλύτερου έργου στην Αττική τις τελευταίες δεκαετίες είναι μια προσωπική επιτυχία που θα τη θυμάται για χρόνια. 

Και αυτό ας το λάβουν υπόψιν όσοι προσπαθούν να τον αποκλείσουν από τα μεγάλα οικονομικά γεγονότα και τις προκλήσεις στις οποίες θα κληθεί να ανταπεξέλθει η χώρα μας τα επόμενα χρόνια. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.