Θυμάστε κυρία Θάνου;

Να σας θυμίσω εγώ αν όχι.

Γράφει ο Ευπατρίδης

«Και τελειώνοντας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να αναφερθώ, κάνοντας μια επισήμανση, η οποία κατά τις δικές μου προσωπικές απόψεις εκφράζει, σχετικά με ένα θέμα, το οποίο και ένας μεγάλος αριθμός συναδέλφων μου ζήτησε να θίξω. Οι καρέκλες του Προεδρείου είναι τιμητικές και δεν προσφέρονται ως εφαλτήριο για άλλες προσωπικές επιδιώξεις. Τα μέλη του Προεδρείου της Ένωσης δεν επιτρέπεται, μετά τη συνταξιοδότησή τους, να επιζητούν, επισκεπτόμενοι κομματικά και άλλα γραφεία και να αποδέχονται άλλες θέσεις και μάλιστα καλά αμειβόμενες π.χ. του Προέδρου Ανεξάρτητης Αρχής, με μηνιαίες αποδοχές 11.000 ευρώ, διότι έτσι δημιουργείται και ευλόγως, η πεποίθηση ότι υπήρχε «προϋπάρχουσα συναλλαγή». Ο δικαστικός λειτουργός επιβάλλεται και μετά τη συνταξιοδότησή του να διαφυλάσσει τόσο την προσωπική του αξιοπρέπεια, αλλά και πρωτίστως το κύρος και την αξιοπιστία της δικαιοσύνης, ώστε να μπορούν οι πολίτες να μας εμπιστεύονται.»

Σωτήριο έτος 2009. Όταν ήσαστε ακόμα συνδικαλιστική αντιπρόσωπος των δικαστικών λειτουργών. Όταν λειτουργούσατε υπό το πλαίσιο της ΕΔΕ, και όχι σαν πρόεδρος του Αρείου Πάγου, υπηρεσιακή πρωθυπουργός, σύμβουλος του πρωθυπουργού ή πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Είπα να σας θυμίσω τι λέγατε τότε για τους συναδέρφους που μετά τη συνταξιοδότηση επέλεγαν να θητεύσουν σε κάποια ανεξάρτητη αρχή.

Προφανώς αυτά ίσχυαν για τους άλλους. Για εσάς ισχύουν άλλοι κανόνες. Κι όχι μόνο αναιρέσατε εμπράκτως ό, τι λέγατε, τώρα προσπαθείτε να μας πείσετε ότι σας καλύπτει και το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Από τους πολιτικούς το έχουμε συνηθίσει άλλα να λένε κι άλλα να κάνουν. Η πολλή παρέα μαζί τους σας κόλλησε την ασθένεια;

Στη Σχολή Δικαστών, που δώσαμε παρέα, έπρεπε να είχες καλή μνήμα για να περάσεις. Και οι έχοντες καλή μνήμη συνάδερφοί σας θυμόμαστε τι λέγατε και κρίνουμε τι κάνετε.

Κυρία Θάνου. Βασιλική. Ανέκαθεν είχες μια τάση στα πολιτικά. Σου άρεσε να εμπλέκεσαι. Και το έβγαζες στο συνδικαλισμό.

Ξεπέρασες τα όρια. Κατά πολύ. Έχεις έρθει σε πλήρη αντίθεση με τον παλιό σου εαυτό. Εκτός αν αυτός ήταν πάντα ο αληθινός σου εαυτός.

Παραιτήσου. Αποσύρσου μόνη από το προσκήνιο, προσπάθησε για μια αξιοπρεπή αποχώρηση. Αρκετά διέσυρες το κύρος της δικαιοσύνης. Τέλος.

 

Συνέντευξη την κ. Βασιλικής Θάνου, στα «Δικαστικά Νέα». Τεύχος Οκτωβρίου, Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου 2009.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.