Χρυσές (αφορολόγητες) δουλειές κάνουν κτηνοτρόφοι και χασάπηδες της Θράκης ενόψει Κουρμπάν Μπαϊράμ

Του Σεμπαϊδήν Καραχότζα

Το Κουρμπάν Μπαϊράμ θα γιορτάσουν σε λίγες μέρες οι μουσουλμάνοι όλου του κόσμου κι όπως οι περισσότεροι από εσάς γνωρίζετε, στη συγκεκριμένοι θρησκευτική τους γιορτή οι μουσουλμάνοι θυσιάζουν ένα ζώο αφού αυτό ορίζει η θρησκεία τους.

Συγκεκριμένα η κάθε μουσουλμανική οικογένεια πρέπει να θυσιάσει ένα ζώο, μικρό ή μεγάλο. Οι περισσότερες μουσουλμανικές οικογένειες στην περιοχή μας έχουν ήδη αγοράσει το ζώο που θα θυσιάσουν ενώ κάποιοι άλλοι το αφήνουν για τις τελευταίες μέρες.

Ωστόσο το μεγάλο ζήτημα στην όλη υπόθεση είναι πως οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι πουλάνε τα ζώα τους χωρίς κανένα τιμολόγιο, χωρίς καμιά απόδειξη και μάλιστα χωρίς να ζυγίσουν το ζώο. Βάζουν μια γενική τιμή για όλα τα ζώα, πχ 100 ευρώ το κομμάτι χωρίς ζυγαριά κλπ.

Είναι χιλιάδες τα ζώα που θα πουληθούν ενόψει του Κουρμπάν Μπαϊράμ, αυτό σημαίνει πως ένας μέσος κτηνοτρόφος μπορεί να πουλήσει ακόμα και πάνω από 100 ζώα χωρίς να δηλώσει ούτε 1 ευρώ στη εφορία.

Από εκεί και πέρα υπάρχει και το θέμα της δημόσιας υγείας αφού ελάχιστα από αυτά τα ζώα θα έχουν περάσει από τον απαραίτητο κτηνιατρικό έλεγχο. Μιλάμε για κτηνοτρόφους που έχουν μια μονάδα στο βουνό με 200 – 300 κατσίκια ή πρόβατα. Πουλάνε ζώα χωρίς τους απαιτούμενους ελέγχους με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρό ζήτημα για την προστασία των καταναλωτών.

Αυτό ισχύει κυρίως για τα μικρά ζώα αφού τα μεγάλα, αγελάδες, μοσχάρια συνήθως έχουν όλους τους προβλεπόμενους κτηνιατρικούς ελέγχους. Το θετικό είναι πως όλο και περισσότερες οικογένειες προτιμούν να θυσιάσουν μια αγελάδα ή ένα μοσχάρι.

Στην περίπτωση πάντως των μεγάλων ζώων, τη σφαγή την αναλαμβάνουν επαγγελματίες κρεοπώλες χασάπηδες οι οποίοι επίσης θησαυρίζουν αφού μέσα σε μια μέρα μπορεί να βγάλουν και χιλιάδες αδήλωτα ευρώ.

Βλέπετε πρόκειται για θρησκευτική τελετή και οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες είναι κάπως διατακτικές με αποτέλεσμα να γίνονται ελάχιστοι ή και καθόλου έλεγχοι.

Xanthi

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.