Ημέρα Ανεξαρτησίας του Ισραήλ

Γράφει ο Αριέλ Λεκαδίτης, Ιστορικός

Οι Εβραίοι της Πολωνίας,του Μαρόκου,της Γερμανίας ονειρεύονταν το όνειρο που λέγεται στα εβραϊκά “Τσιβά Τζιόν”, επιστροφή στην Τζιόν. Μετά απο 2000 χρόνια εξορίας ο εβραϊκός λαός επέστρεψε στη Γη του. Αυτό που λέμε στα εβραϊκά “Έρετς Ισραέλ”. Είναι χρήσιμο να διαβάσει κανείς τη διακήρυξη της ίδρυσης του Κράτους του Ισραήλ για να καταλάβει το βαθύτερο νόημα των σκέψεων του Νταβίντ Μπεν Γκουριόν.

Στης 14 Μαΐου 1948, την ημέρα που η Βρετανική κατοχή έφτανε στο τέλος ,το εβραϊκό συμβούλιο συγκεντρώθηκε στο μουσείο του Τελ Αβίβ, και ενέκρινε την ακόλουθη διακήρυξη, αναγγέλλοντας την ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ.

Έρετς Ισραέλ[(Εβραϊκά)-η γη του Ισραήλ] ήταν η γενέτειρα του εβραϊκού λαού. Εδώ διαμορφώθηκε το πνεύμα, θρησκεία και η πολιτική ταυτότητα. Εδώ ο εβραϊκός λαός πέτυχε να γίνει κράτος, δημιούργησε πολιτισμικές αξίες εθνικής και παγκόσμιας σημασίας και έδωσε στον πλανήτη το αιώνιο Βιβλίο των Βιβλίων.

Μόλις εξορίστηκαν βιαίως από τη γη τους, οι εβραίοι διατήρησαν την πίστη τους μέσω της διασποράς και ποτέ δεν σταμάτησαν να προσεύχονται και να ελπίζουν για την επιστροφή τους, στη Γη του Ισραήλ και για την αποκατάσταση της πολιτικής τους ελευθερίας.

Ωθούμενοι από την ιστορική και παραδοσιακή προσκόλληση, οι εβραίοι πάσχισαν σε κάθε διαδοχική γενιά να αναδημιουργήσουν τους εαυτούς τους στην αρχαία πατρίδα τους. Κατά τις τελευταίες δεκαετίες επέστρεψαν ομαδικά. Μετανάστες, ma’pilim{(Hebrew)-μετανάστες ερχόμενοι στη Γη του Ισραήλ σε πείσμα της περιοριστικής νομοθεσίας} και υπερασπιστές, έκαναν την έρημο να ανθίσει, αναζωογόνησαν την εβραϊκή γλώσσα, έχτισαν πόλεις και χωριά, και δημιούργησαν μια ακμάζουσα κοινότητα με τη δική της οικονομία και πολιτισμό, αγαπώντας την ειρήνη αλλά γνωρίζοντας πως να την υπερασπιστούν, φέρνοντας τις ευλογίες της προόδου στους κατοίκους της χώρας, και επίδοξη ανεξάρτητη εθνότητα.

Το εβραϊκό έτος 5657(1897), στη σύγκλιση του πνευματικού πατέρα του εβραϊκού κράτους, Θεόδωρου Χέρτσελ , το πρώτο σιωνιστικό κογκρέσο συνεδρίασε και ανακήρυξε το δικαίωμα του εβραϊκού λαού να αναγεννηθούν εθνικά στη δική του χώρα.

Το δικαίωμα αναγνωρίστηκε στη διακήρυξη του Μπαλφούρ στης 2 Νοεμβρίου 1917, και επαναεπιβεβαιώθηκε με εντολή της κοινότητας των Εθνών, συγκεκριμένα, έδωσε διεθνή έγκριση στην ιστορική σύνδεση μεταξύ του εβραϊκού λαού και της Γης του Ισραήλ και το δικαίωμα των εβραίων να ανοικοδομήσει εκεί το εθνικό του σπίτι.

Η καταστροφή η οποία πρόσφατα έπληξε τον Εβραϊκό λαό-η σφαγή εκατομμυρίων Εβραίων στην Ευρώπη-ήταν μια ακόμη καθαρή εκδήλωση της σπουδαιότητας της λύσης του προβλήματος της μη ύπαρξη κράτους για τον εβραϊκό λαό. Με την επανίδρυση στη γη του Ισραήλ του εβραϊκού κράτους, η οποία θα άνοιγε τις πύλες σε κάθε εβραίο.

Επιζώντες από το Ναζιστικό Ολοκαύτωμα στην Ευρώπη, όπως Εβραίοι απ’ όλα τα μέρη του πλανήτη, συνέχισαν να μεταναστεύουν στη Γη του Ισραήλ, χωρίς φόβο για τις δυσκολίες, τους περιορισμούς και τους κινδύνους, και ποτέ δεν σταμάτησαν να διεκδικούν το δικαίωμα τους για μια ζωή με αξιοπρέπεια, ελευθερία και μόχθου στην πατρίδα τους.

Στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η εβραϊκή κοινότητα αυτής της χώρας προσέφερε πλήρες μερίδιο στον αγώνα της ελευθερίας-και της ειρήνης-αγαπώντας έθνη ενάντια στις δυνάμεις και στην κακία των Ναζί, με το αίμα των στρατιωτών, κέρδισαν το δικαίωμα να θεωρηθούν από τους λαούς που ίδρυσαν τα Ηνωμένα Έθνη.

Στης 29 Νοεμβρίου 1947,το συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ένα ψήφισμα καλώντας για τη δημιουργία ενός Εβραϊκού κράτους στη Γη του Ισραήλ; το συμβούλιο ασφαλείας απαίτησε οι κάτοικοι της Γης του Ισραήλ να κάνουν τα αναγκαία βήματα απ’ όλες τις πλευρές για την εφαρμογή της συμφωνίας. Αυτή η αναγνώριση από τα Ηνωμένα Έθνη του δικαιώματος του Εβραϊκού λαού να ιδρύσουν το Κράτος τους είναι αμετάκλητη.

Αυτό το δικαίωμα είναι το φυσικό δικαίωμα του Εβραϊκού Λαού να είναι κυρίαρχοι της μοίρας τους, όπως τα άλλα έθνη, στα δικά τους κυρίαρχα κράτη.

Εμείς τα μέλη του συμβουλίου, εκπρόσωποι της εβραϊκής κοινότητας της Γης του Ισραήλ και του Σιωνιστικού Κινήματος, είμαστε εδώ αυτή τη μέρα του τερματισμού της Βρετανικής κυριαρχίας στη Γη του Ισραήλ και, με την καλοσύνη του φυσικού και ιστορικού δικαιώματος και με τη ισχύ του ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών,δια του παρόντος ανακοινώνουμε την ίδρυση ενός Εβραϊκού κράτους στη Γη του Ισραήλ, γνωστό ως το Κράτος του Ισραήλ.

Δηλώνουμε ότι, με τον τερματισμό της Βρετανικής κυριαρχίας απόψε το βράδυ, την παραμονή του Σαμπάτ,6η του Εβραϊκού μήνα Ιάρ,5798 (15 Μαΐου 1948),μέχρι τη δημιουργία των τακτικών αρχών του Κράτους σύμφωνα με το σύνταγμα το οποίο θα υιοθετηθεί από την εκλεγμένη συνέλευση όχι αργότερα από την 1 Οκτωβρίου 1948,το Εβραϊκό συμβούλιο θα ενεργεί σαν προσωρινό συμβούλιο του Κράτους

Το Κράτος του Ισραήλ θα είναι ανοιχτό για εβραϊκή μετανάστευση; θα προάγει την ανάπτυξη της χώρας για το συμφέρον όλων των κατοίκων; θα βασιστεί στην ελευθερία, τη δικαιοσύνη και στην ειρήνη σαν όραμα από τους προφήτες του Ισραήλ; θα διασφαλίσει απόλυτα την ισότητα της κοινωνίας και των πολιτικών δικαιωμάτων σε όλους τους κατοίκους ανεξάρτητα από θρησκεία, φυλή ή γένος; θα εγγυηθεί την ελευθερία της θρησκείας, της συνείδησης, της γλώσσας, της παιδείας και της κουλτούρας; θα διασφαλίσει τους Αγίους Τόπους όλων των θρησκειών; και θα είναι πιστό στις αρχές του καταστατικού των Ηνωμένων Εθνών.

Το Κράτος του Ισραήλ προετοιμάζεται να συνεργαστεί με οργανισμούς και εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών στην εφαρμογή της λύσης των Ηνωμένων Εθνών της 29ης Νοεμβρίου 1947 και θα κάνει βήματα ώστε να φέρει την οικονομική ένωση σε όλη τη Γη του Ισραήλ.

Ζητάμε από τα Ηνωμένα Έθνη να βοηθήσουν τον Εβραϊκό Λαό να οικοδομήσει αυτό το Κράτος και να γίνει αποδεχτό το Κράτος του Ισραήλ στην αβρότητα των Εθνών.

Κάνουμε έκκληση στην επίθεση που ξεκίνησε εναντίων μας εδώ και μήνες-στους Άραβες κατοίκους της Γης του Ισραήλ να προστατεύσουν την ειρήνη και τη συμμετοχή στην ανοικοδόμηση του Κράτους στη βάση της πλήρης και ισότιμης ιθαγένειας και εξαιτίας της παρουσίας των μόνιμων θεσμών.

Επεκτείνουμε το χέρι μας σε όλα τα γειτονικά κράτη και τους λαούς τους σε μια προσφορά ειρήνης και καλής γειτονίας, και ζητούμε από αυτούς να δημιουργήσουν δεσμούς συνεργασίας και κοινής βοήθειας με τον εξαιρετικό εβραϊκό λαό. Το Κράτος του Ισραήλ προετοιμάζεται να το κάνει με μερίδιο κοινής προσπάθειας για την πρόοδο ολόκληρης της Μ. Ανατολής.

Ζητούμε από τον Εβραϊκό λαό μέσω της Διασποράς να δείξουν αλληλεγγύη στους Εβραίους της Γης του Ισραήλ στη μετανάστευση και στο μεγάλο αγώνα για την υλοποίηση του ονείρου τη λύτρωση του Ισραήλ.

David Ben-Gurion

Daniel Auster                                                Rachel Cohen
Mordekhai Bentov                                       Rabbi Kalman Kahana
Yitzchak Ben Zvi                                          Saadia Kobashi
Eliyahu Berligne                                          Rabbi Yitzchak Meir Levin
Fritz Berstein                                               Meir David Loewenstein
Rabbi Wolf Gold                                          Zvi Luria
Meir Grabovsky                                           Golda Myerson
Yitzchak Gruenbaum                                  Nachum Nir
Dr. Abraham Granovsky                            Zvi Segal
Eliyahu Dobkin                                            Rabbi Yehuda Leib Hacohen Fishman
Meir Wilner-Kovner
Zerach Wahrhaftig
Herzl Vardi

One thought on “Ημέρα Ανεξαρτησίας του Ισραήλ

  • 19/04/2018, 19:04
    Permalink

    For our Grecophone readers, a panoramic, but synaptic presentation of the advent of the birth of the modern Jewish of Israel, the first and last refuge for a People long persecuted for their civilization, becoming a Light Unto Nations: the organic civilization that evolved the idea of monotheism, the lives of Patriarchs, the first establishment of Eretz Yisrael into the Promised Land of milk and honey; enslavement in Egypt, and the eventual emancipation of the ancient Hebrews in a majestic Exodus, and the presentation of the Decalogue on Mt. Sinai by the lawgiver Moses. Reestablishment of a Commonwealth, and the Roman conquest resulting in the first attempt to eradicate our People through dispersion, diaspora, affecting assimilation, conversion by compulsion and extortion; pogroms, and expulsion (from Spain), welcomed respite resettling in the Ottoman Empire. Then, L’Affaire Dreyfus, the rise of Herz’s Zionism, pioneering life in Mandate Palestine, the longed for promise of a renewed Jewish Homeland, accelerated by the Holocaust, and United Nations Resolution 181 fashioning the quintessential two-state solution whose realization of the other half bedevils us still! Hail, oh Israel! Long may it live in peace, prosperity, and progress. Amen.

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.