Θετικός στον κορωνοϊό 49χρονος στην Κω. Σε καραντίνα όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί του

Γράφει η Μαρία Χονδρογιάννη, Δημοσιογράφος

Ένας άνδρας ηλικίας 49 ετών είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στο νησί της Κω. 

Πριν  λίγες ημέρες  η διοίκηση του Νοσοκομείου της Κω έλαβε απάντηση σχετικά με την ανάλυση που έγινε σε δείγμα που εστάλη στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ σχετικά με την περίπτωση ενός άνδρα. Τα αποτελέσματα δείχνουν πως είναι θετικός  στον κορονοϊό .

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο 49χρονος είχε φθάσει στην Κω αεροπορικώς  από την Αθήνα . Παρουσίασε όμως συμπτώματα έμεινε σε απομόνωση στο σπίτι του και ακολούθως  ζήτησε να υποβληθεί σε τέστ κάτι που έγινε. 

Με αφορμή το κρούσμα ο δήμαρχος Κω κ. Θεοδόσης Νικηταράς είχε επικοινωνία με την υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκο Χαρδαλιά.

Ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωσε το Δήμαρχο Κω ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών του φορέα κορονοϊού. Όλοι όσοι ήρθαν μαζί του σε επαφή έχουν τεθεί σε καραντίνα, ελέγχονται για αυτό και είναι ασυμπτωματικοί. 

Ο Δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς  με ανακοίνωση του κάλεσε τους συμπολίτες  να είναι ψύχραιμοι, να τηρούν πιστά τους περιοριστικούς όρους κυκλοφορίας και να εφαρμόζουν τους κανόνες υγιεινής. 

Η διοίκηση του Νοσοκομείου Κω

Στο περιστατικό όμως αναφέρθηκε εκτενώς με ανακοίνωση του ο διοικητής του Νοσοκομείου Κω κ.  Σταμάτης Βασιλειάδης. Ο διοικητής του νοσοκομείο περιγράφει τι ακριβώς συνέβη τις ενέργειες και τα μέτρα που ελήφθησαν και ζήτησε από τους πολίτες να είναι ψύχραιμοι και να δείξουν την απαιτούμενη κοινωνική ευαισθησία στο θέμα.

«Θα θέλαμε να παρακαλέσουμε τους Συμπολίτες μας να διατηρούν στάση ψυχραιμίας και κοινωνικής ευαισθησίας, με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα ασθενών για την αποφυγή στίγματος. Μην ξεχνάμε ότι ζούμε μια πανδημία και τα κρούσματα είναι αναμενόμενα. Ευχόμαστε τα κρούσματα που πιθανόν παρουσιαστούν στο νησί μας να είναι, επίσης, με ελαφρά συμπτώματα ώστε να έχουν όλα  ευνοϊκή εξέλιξη. Διαβεβαιώνουμε ότι σε κάθε περίπτωση θα υπάρχει έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση και καταβάλλεται καθημερινά από Διοίκηση και Προσωπικό κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία της δημόσιας υγείας», τονίζει ο διοικητής του νοσοκομείου Κω

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρονται  τα ακόλουθα: 

Για την αποφυγή ανησυχίας  και αυθαίρετων ερμηνειών της ανακοίνωσής   μας σχετικά με το επιβεβαιωμένο κρούσμα στο νησί μας, επανερχόμαστε προκειμένου να διευκρινίσουμε τα εξής:

Ο 49χρονος Συμπολίτης μας, παρουσίασε  πυρετό και ήπια συμπτώματα πριν 12 ημέρες. Με αίσθημα ατομικής  ευθύνης, σταμάτησε την εργασία του και παρέμεινε στο σπίτι σε καραντίνα, χωρίς  κοινωνικές επαφές. Μετά από μια εβδομάδα, λόγω παραμονής ήπιας πυρετικής κίνησης ήρθε στο Νοσοκομείο μας όπου, με υπόδειξη του ΕΟΔΥ, έγινε το τεστ για τον  κορονοϊό, ενώ ο ίδιος συνέχιζε να παραμένει σπίτι. Με την λήψη των αποτελεσμάτων του τεστ, η Ιατρική Ομάδα της Επιτροπής Λοιμώξεων συζήτησε τα δεδομένα και  ενημέρωσε τον ασθενή, ο οποίος δήλωσε ότι ήταν εντελώς ασυμπτωματικός από τριημέρου. Έγινε νέα επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ και συστήθηκε η επάνοδος στην εργασία του, εφόσον  έχουν περάσει πάνω από 14 ημέρες από την έναρξη του πυρετού και είναι πλέον χωρίς συμπτώματα. Μάλιστα δεν συστήθηκε επανάληψη του τεστ (όπως γίνεται σε νοσηλευόμενους ασθενείς με βαριά εικόνα)  διότι μπορεί το τεστ να είναι ακόμη ψευδώς θετικό ενώ δεν υπάρχει μεταδοτικότητα λόγω χαμηλού ιικού φορτίου. Στον ασθενή προτάθηκε επιστροφή στην εργασία από την προσεχή Δευτέρα και τήρηση των γενικών μέτρων ασφαλείας (απόσταση 1,5-2 μέτρων, απλή μάσκα κλπ)

Θα θέλαμε να παρακαλέσουμε τους Συμπολίτες μας να διατηρούν στάση ψυχραιμίας και κοινωνικής ευαισθησίας, με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα ασθενών για την αποφυγή στίγματος. Μην ξεχνάμε ότι ζούμε μια πανδημία και τα κρούσματα είναι αναμενόμενα. Ευχόμαστε τα κρούσματα που πιθανόν παρουσιαστούν στο νησί μας να είναι, επίσης, με ελαφρά συμπτώματα ώστε να έχουν όλα  ευνοϊκή εξέλιξη. Διαβεβαιώνουμε ότι σε κάθε περίπτωση θα υπάρχει έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση και καταβάλλεται καθημερινά από Διοίκηση και Προσωπικό κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία της δημόσιας υγείας .

Ευχαριστούμε τον Δήμαρχο, τον Έπαρχο, την Αστυνομική και Λιμενική αρχή της Κω, τον Ιατρικό Σύλλογο, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και όλη την τοπική κοινωνία της Κω για την άψογη συνεργασία τους και την άμεση ευαισθητοποίηση τους. 

 

Τηλεδιάσκεψη στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου 

Την πρώτη ευρεία σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης συγκάλεσε σήμερα, Παρασκευή 3 Απριλίου, στις 13:30, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, σε συνέχεια συνεννόησης με τον Δήμαρχο Ρόδου και Πρόεδρο της Π.Ε.Δ. Ν. Αιγαίου Αντώνη Καμπουράκη, με  τους τριάντα τέσσερις (34) Δημάρχους, τους δέκα (10) Έπαρχους και τους δύο (2) Χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες Κυκλάδων και Δωδεκανήσου. Θέμα της σύσκεψης η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και ο σχεδιασμός δράσεων και πρωτοβουλιών για την επόμενη μέρα. 

«Γιατί, η συνεργασία είναι και αυτή προϋπόθεση αντιμετώπισης της πρωτοφανούς κρίσης και επιστροφής στην κανονικότητα», όπως υποστήριξε στο κάλεσμά του ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος. 

 

Το δημοτικό συμβούλιο Κω και τα  μέτρα που χρειάζεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση για να αντέξει

 Ευρύτερη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Κω για τις επιπτώσεις από την πανδημία. Στην εισήγηση του ο δήμαρχος Κω κ. Θεοδόσης Νικηταράς ζητά μέτρα για την στήριξη της  αυτοδιοίκησης από το κράτος προκειμένου να αντιμετωπίσει τη νέα πραγματικότητα. 

«Ο τουρισμός είναι από τις δραστηριότητες που έπληξε άμεσα η εξάπλωση του κορονοϊού. Μεγάλες εταιρείες που κυριαρχούν στον κλάδο παγκοσμίως κλυδωνίζονται και άλλες καταφεύγουν σε κρατική βοήθεια για να αντέξουν. Η αγωνία και η ανασφάλεια όλων αυξάνονται κάθε μέρα που περνά.Εμείς, το Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού μας, οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με σοβαρότητα και ευθύνη.Δίχως λαϊκισμούς, στείρες υποσχέσεις κα ανέξοδες συγκρούσεις», υπογράμμισε ο δήμαρχος. 

Αναλυτικά στην εισήγηση του ο δήμαρχος κ. Θεοδόσης Νικηταράς αναφέρει τα ακόλουθα:

Αγαπητοί συνάδελφοι,

αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι αυτή η περίοδος της υγειονομικής κρίσης εξελίσσεται σταδιακά σε οικονομική κρίση. 

Με άγνωστο ακόμη το βάθος και το αποτύπωμα που θα αφήσει στην οικονομία και στην κοινωνία μας. Τα πρώτα σημάδια όμως ήδη είναι εδώ.

Αντί η Κως να βρίσκεται σε στάδιο προετοιμασίας αυτή την περίοδο, αναμένοντας μια καλή σεζόν, όπως περιμέναμε όλοι ειδικά μετά τα αισιόδοξα μηνύματα προκρατήσεων του χειμώνα, κυριαρχεί η κατήφεια.

Πρωτόγνωρες εικόνες για όλους μας.

Η ταχύτητα με την οποία εξελίχθηκαν τα πράγματα έχει προκαλέσει σοκ.

Ακόμα και οι κυβερνήσεις λαμβάνουν αποφάσεις βήμα – βήμα. 

Το χειρότερο βέβαια για τη χώρα μας είναι ότι δεν προλάβαμε καλά καλά να απελευθερωθούμε από τη μέγγενη των μνημονίων, που μείωσαν τον εθνικό πλούτο σε συνθήκες καταστροφής, πάνω από 50 έως 55 δις. ετησίως, για πολλά χρόνια και πέσαμε τώρα σε μια νέα κρίση.

Είναι σίγουρο ότι οι εξελίξεις είναι μπροστά μας.

Τα περιθώρια κινήσεων εξαρτώνται από υπερεθνικές αποφάσεις.

Ακόμα και μεγάλες οικονομίες βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση.

Όπως γίνεται κατανοητό οι αποφάσεις και οι κινήσεις των Δήμων βρίσκονται σε ευθεία εξάρτηση με τις αποφάσεις της Πολιτείας. 

Η κυβέρνηση ήδη έχει ανακοινώσει τα πρώτα μέτρα διευκόλυνσης και ελάφρυνσης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους, που κινούνται σε θετική κατεύθυνση.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έστω με δειλά βήματα, έχουν παρθεί θετικές αποφάσεις για την ενίσχυση των οικονομιών.

Ελπίζουμε η συνέχεια να είναι καλύτερη. 

Διότι χρειάζονται γενναίες αποφάσεις για να κρατηθούν ζωντανές οι οικονομίες.

Ουσιαστικά μέτρα που θα στηρίζουν την πραγματική οικονομία. Την εργασία και την παραγωγή.

Τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.

Η χώρα μας έχει το πλεονέκτημα να διαθέτει μαξιλάρι ασφαλείας που υπερβαίνει τα 30 δισεκατομμύρια.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό, ελπίζουμε να στηρίξουν την οικονομία μας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. 

Μιλάμε βέβαια για παγκόσμια κρίση.

Μια κρίση που φέρνει σε άμεση συνάρτηση την επιστήμη με την οικονομία. 

Ο χρόνος δημιουργίας των κατάλληλων φαρμάκων και του αποτελεσματικού εμβολίου θα καθορίσει και την αντοχή των οικονομιών ή το εύρος των μέτρων που οφείλουν να λάβουν οι κυβερνήσεις για την στήριξή τους. 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

οι εξελίξεις δημιουργούν ασφυκτικό πλαίσιο στην οικονομία του νησιού μας.

Ο τουρισμός είναι από τις δραστηριότητες που έπληξε άμεσα η εξάπλωση του κορονοϊού. 

Μεγάλες εταιρείες που κυριαρχούν στον κλάδο παγκοσμίως κλυδωνίζονται και άλλες καταφεύγουν σε κρατική βοήθεια για να αντέξουν. 

Η αγωνία και η ανασφάλεια όλων αυξάνονται κάθε μέρα που περνά.

Εμείς, το Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού μας, οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με σοβαρότητα και ευθύνη.

Δίχως λαϊκισμούς, στείρες υποσχέσεις κα ανέξοδες συγκρούσεις.

Ο Δήμος μας δεσμεύεται θεσμικά και ηθικά να στηρίξει με όλες τους τις δυνάμεις την τοπική κοινωνία για να κρατηθεί όρθια. Αυτή είναι μια μεγάλη πρόκληση για όλους μας. 

Αποδεικνύουμε στην πράξη και σε πολύ δύσκολες συνθήκες ότι ο Δήμος μας είναι ισχυρός πυλώνας αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής. 

Για αυτό από την πρώτη στιγμή, σε πλήρη συνεργασία με την ηγεσία των αρμόδιων Υπουργείων επιλύονται καθημερινά προβλήματα που ανακύπτουν. Ταυτόχρονα μέσω της ΚΕΔΕ υπάρχει διαρκής διαβούλευση με το  Υπουργείο Εσωτερικών. 

Παράλληλα όποτε κριθεί απαραίτητο διεκδικούμε και απαιτούμε για το νησί μας τα δίκαια αιτήματα που θα προασπίσουν την Δημόσια Υγεία και ταυτόχρονα θα αποτελέσουν τα εχέγγυα για την ανάκαμψη της κοινωνίας και της οικονομίας την επόμενη ημέρα. 

Όταν σε μερικούς μήνες θα έχει ξεπεραστεί η υγειονομική κρίση της πανδημίας του Covid-19 στόχος του Δήμου της Κω είναι να μας βρει όλους μαζί και όλους καλά. 

Οι συμπολίτες μας περιμένουν υποστήριξη από το Δήμο γνωρίζοντας πολύ καλά ποια είναι τα όρια και οι δυνατότητές του. 

Σε αυτό το πλαίσιο αποδεχόμαστε και εφαρμόζουμε τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την ανακούφιση επιχειρήσεων των συμπολιτών μας .

Συμπαρατασσόμαστε με τις αποφάσεις και διεκδικήσεις των κεντρικών οργάνων της τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ζητάμε, την έκτακτη ισχυρή χρηματοδότηση των Δήμων, σε συνάρτηση με τις δόσεις της κρατικής χρηματοδότησης,προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία τους το επόμενο διάστημα και να μπορέσουν να ανταποκριθούν στη δύσκολη συγκυρία λόγω του κορονοϊού, όπως επισημαίνεται και σε επιστολή της ΚΕΔΕ στον Υπουργό Εσωτερικών.

Η αυτοδιοίκηση ασφαλώς και θα σηκώσει ένα μέρος από το βάρος της οικονομικής κρίσης, αλλά δεν μπορεί να το σηκώσει όλο μόνη της. Αν υπάρξει παύση πληρωμών  οι Δήμοι δεν θα μπορούν να παρέχουν βασικές ανταποδοτικές υπηρεσίες, όπως καθαριότητα και ύδρευση,  αν δεν διασφαλιστεί άλλη πηγή χρηματοδότησης.  

Για αυτούς τους πολύ σοβαρούς λόγους προτείνουμε και ζητάμε: 

Δημιουργία Ειδικού – Έκτακτου Χρηματοδοτικού Ταμείου για τους ΟΤΑ που θα καλύπτει και θα αναπληρώνει σε πάγια βάση και για όσο χρειαστεί, το κενό στους προϋπολογισμούς των Δήμων.

Μέριμνα για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις όπως οι ΔΕΥΑ, η μη εισπραξιμότητα στις οποίες, μπορεί να θέσει τη λειτουργία τους σε μελλοντικό κίνδυνο. Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται πανελλαδικά σχεδόν μηδενική είσπραξη λογαριασμών ύδρευσης και αποχέτευσης από τις ΔΕΥΑ. Είναι επιβεβλημένο να βρεθούν τρόποι να στηριχτούν προκειμένου να αντέξουν την κρίση.

Αποπληρωμή των ήδη εκτελεσμένων και ολοκληρωμένων έργων από ΠΔΕ, Φιλόδημο και ΕΣΠΑ, προκειμένου να πληρωθούν οι ανάδοχοι και να μην υπάρξει κίνδυνος με τα έργα που εκτελούνται ή βρίσκονται σε φάση δημοπράτησης.Σήμερα περισσότερο από πριν είναι αναγκαίο ένα πλούσιο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Οι Οδηγίες που έχουν δοθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες είναι να εκπονήσουν ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένης χωρικής ανάπτυξης για όλο το νησί. Στην συνέχεια ο Δήμος θα αιτηθεί την χρηματοδότηση του από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Για αυτό απαιτείται η θεσμοθέτηση από την πολιτεία όλων των όρων και των προϋποθέσεων με τους οποίους θα στηρίξει  την Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε να αποτελέσει τον βασικό πυλώνα αναθέρμανσης των τοπικών οικονομιών, επιλύοντας ταυτόχρονα χρόνια προβλήματαέλλειψης δημόσιων υποδομών. 

Ενίσχυση των κοινωνικών δομών και των επισιτιστικών προγραμμάτων των Δήμων, καθώς ολοένα περισσότεροι συνάνθρωποί μας ζητούν βοήθεια. Ευτυχώς στο νησί μας ήδη από την περίοδο 2011-2014 είχαμε φροντίσει να διεκδικήσουμε, να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε την γενναία συγχρηματοδότηση του συσσιτίου της Ιεράς Μητρόπολης Κωου και Νισύρου και της επιπλέον ενίσχυσης της μέσω ενοικίασης των καταστημάτων επί της οδού Κανάρη που στεγάζουν ΚΕΠ & Δημοτική Κοινότητα Κω. Πέραν της συγχρηματοδότησή υπάρχει διαρκής συνεργασία και στήριξη μέσω της Δημοτικής Αστυνομίας, του ΔΟΠΑΒΣ και της Κοινωνικής Υπηρεσίας. Οι οδηγίες που έχω δώσει στην Κοινωνική Υπηρεσία μετά την λειτουργία του 5-ψήφιου τηλεφωνικού κέντρου, είναι η καταγραφή όλων των συνδημοτών μας που δυσκολεύονται αυτές τις κρίσιμες ώρες. Εφόσον διαπιστωθεί ότι το συσσίτιο δεν επαρκεί ο Δήμος μπορεί να προσφύγει σε ιδιώτες για την προετοιμασία έτοιμων γευμάτων για τους οικονομικά αδύνατους.

Εκκίνηση διαδικασιών για προσλήψεις μέσω του προγράμματος της Κοινωφελούς Εργασίας. Απαιτείται ο σχεδιασμός ενός νέου προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, διάρκειας τουλάχιστον δώδεκα (12) μηνών, το οποίο πρέπει άμεσα να υλοποιηθεί και να έχει ως ωφελούμενους όλους αυτούς που θα χάσουν έστω και πρόσκαιρα την δουλειά τους λόγω της πανδημίας. Ιδιαίτερα στην περιοχή μας θα πρέπει να προβλεφθεί να μπορούν να είναι δικαιούχοι όλοι οι εποχιακά εργαζόμενοι στον τουρισμό που εφέτος είναι αμφίβολο ακόμα ποιοι και για πόσο θα εργασθούν.

Προμήθεια και διανομή επαρκούς υγειονομικού υλικού (γάντια, μάσκες, αντισηπτικά) για την προστασία των εργαζομένων σε προγράμματα όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι» μιας και δεν υπάρχουν στην αγορά για να τα προμηθευτούμε μόνοι μας. Το «Βοήθεια στο Σπίτι» ενισχύει όλους τους ηλικιωμένους και όσους έχουν ανάγκη και πέραν των βασικών τους υπηρεσιών κάνοντας τα απαραίτητα ψώνια τους από το SuperMarket. Ταυτόχρονα απαιτούνται και πρόσθετα υπηρεσιακά οχήματα για να μπορεί να εξυπηρετηθεί όλος ο κόσμος που έχει ανάγκη.  

Ένταξη των εργαζομένων των Δήμων (καθαριότητα, Βοήθεια στο Σπίτι, κοινωνικές υπηρεσίες, δημοτική αστυνομία) στην καταβολή δώρου Πάσχα ή άλλου είδους επιδόματος.

Ενίσχυση των Δήμων για δράσεις για τα αδέσποτα.Ειδική Χρηματοδότηση πρέπει να υπάρξει για την κάλυψη των αναγκών σίτισης και περίθαλψής τους ενώ στα προγράμματα Κοινωφελούς απασχόλησης πρέπει να προβλεφθεί μέριμνα για την πρόσληψη προσωπικού για την φροντίδα αδέσποτων. 

Ειδική μέριμνα για τους αστέγους με την εκμίσθωση ξενοδοχείων από την πολιτεία.Με νομοθετική ρύθμιση και ανάλογη  χρηματοδότηση μπορεί το πρόγραμμα για την «Καταπολέμηση της βίας εναντίων των Γυναικών» να τροποποιηθεί ώστε να δοθεί η δυνατότητα ενοικίασης ξενώνα φιλοξενίας ο οποίος να προβλέπεται πέραν των Γυναικών να φιλοξενεί προσωρινά και άστεγους. Η έλλειψη χώρων φιλοξενίας αστέγων στην περιφέρεια θα πρέπει να αποτελέσει βασικό μέλημα της Πολιτείας η οποία και πρέπει να δώσει την δυνατότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Να ανασταλούν οι δόσεις δανείων των ΟΤΑ για 6 μήνες με παράταση αντίστοιχη των δανείων και χωρίς επιβάρυνση τόκων.

 

Επιπλέον, λόγω νησιωτικότητας, είναι απαραίτητο να υπάρξει θεσμοθέτηση των παρακάτω:

Μεταβίβαση Αρμοδιοτήτων για την Δημόσια Υγεία στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού.  

Δυνατότητα των ΟΤΑ να ενισχύουν άμεσα οικονομικά και ουσιαστικά την λειτουργία των Δημόσιων Δομών Υγείας.

Να σχεδιασθεί ειδικό πρόγραμμα για τους νησιωτικούς-τουριστικούς Δήμους της χώρας που θα αποτελέσει το όχημα ώστε να υλοποιηθούν στοχευμένα και ενισχυμένα Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων για να απορροφηθούν οι άνεργοι που δεν έχουν άλλα περιθώρια απασχόλησης και να αναθερμανθούν οι τοπικές οικονομίες. Σε αυτό το πρόγραμμα θα πρέπει να διευκολύνονται η εκτέλεση έργων με αυτεπιστασία, οι προσλήψεις εργατοτεχνικού και επιστημονικού προσωπικού για την εκτέλεση των έργων και η συνεργασία με εξειδικευμένα μελετητικά γραφεία. 

Όλες οι προσλήψεις στις δομές φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, αλλά και σε άλλες υπηρεσίες πχ εποχικοί δασοπυροσβέστες, να έχουν την πρόβλεψη της εντοπιότητας. 

 

Όλα αυτά αποτελούν μια πρώτη δέσμη διεκδικήσεων και προτάσεων ταυτόχρονα προς την Πολιτεία.

Ανάλογα με το βάθος της κρίσης και τις πολιτικές που θα αποφασιστούν θα επανέλθουμε.

Ένα πάντως είναι βέβαιο. 

Δεν αναμένουμε απλώς τα αποτελέσματα της ροής των πραγμάτων. 

Οργανωνόμαστε και διεκδικούμε. Δεν καταθέτουμε τα όπλα. 

Είμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας και μαζί τους θα αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες αυτής της δύσκολης εποχής.

Δεν θέλουμε να αφήσουμε κανέναν μόνο του. Για αυτό ήδη έχουμε ενεργοποιήσει όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις και ενισχύσαμε τις κοινωνικές δομές. 

Για αυτό οι υπηρεσίες του Δήμου μας δεν σταμάτησαν λεπτό να λειτουργούν.

Όλοι, εργαζόμενοι και πολιτικό προσωπικό, έχουν ριχτεί στη μάχη.

Όταν τελειώσει αυτή η κατάσταση το νησί μας να είναι έτοιμο να υποδεχτεί τους επισκέπτες του.

Να συνεχίσει να είναι το νησί της φιλοξενίας.

Η πατρίδα του Ιπποκράτη, που είχε μιλήσει για όλα, και για τις πανδημίες, χιλιάδες χρόνια πριν. 

Σε αυτή τη μεγάλη μάχη οι συμπολίτες μας θέλουν μονιασμένους.

Χωρίς μεγάλα λόγια και θεατρινισμούς. 

Το διακύβευμα είναι μεγάλο. Απειλεί την ύπαρξη όλων μας. 

Σε αυτό δεσμευόμαστε για να πάμε όλοι μαζί. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.