Τέλος η απλή αναλογική στους ΟΤΑ

Επαναφορά της κυβερνησιμότητας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Γράφει η Μαρία – Έλλη Κουτσουβέλη, Πολιτικός Επιστήμων – Διεθνολόγος

Κατατέθηκε την Τρίτη 18 Μαΐου στη Βουλή το πολυσυζητημένο νέο Σχέδιο Νόμου για την διεξαγωγή των εκλογών στην τοπική αυτοδιοίκηση. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που αναμένεται να διορθώσει τις στρεβλώσεις (όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης) που προκάλεσε ο νόμος της απλής αναλογικής, που δυσκόλεψε την ομαλή λειτουργία των δημοτικών αρχών, προκαλώντας σε πολλές περιπτώσεις φαινόμενα ακυβερνησίας και αδυναμίας λήψεως καίριων αποφάσεων, υποχρεώνοντας την εκάστοτε διοίκηση να βρίσκεται σε μια διαρκή διαπραγμάτευση με τις αντιπολιτευόμενες δυνάμεις προκειμένου να παρθεί ακόμη και η πιο απλή απόφαση.

Σύμφωνα με το κατατεθέν σχέδιο νόμου το όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο διαμορφώνεται στο ποσοστό των 43% συν μια ψήφο, οδηγώντας έτσι σε πιο σταθερές διοικήσεις, αφού εξασφαλίζεται η εκλογή των 3/5 των μελών του συμβουλίου στο νικητή των εκλογών. Παράλληλα, ο αριθμός των μελών των δημοτικών ή περιφερειακών συμβουλίων καθώς και των συμβουλίων δημοτικών κοινοτήτων καθορίζεται με βάση συγκεκριμένες πληθυσμιακές κλίμακες ενώ προβλέπεται μείωση του αριθμού των μελών αυτών, στοχεύοντας σε συμβούλια πιο ευέλικτα και λειτουργικά.

Βέβαια, η μείωση των εκλόγιμων θέσεων θα εντείνει την ανταγωνιστική διάθεση των υποψηφίων δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων, ενώ η θέσπιση του ορίου του 3% για το δικαίωμα εκλογής, το οποίο είναι ανεξάρτητο από τον αριθμό των μελών του οικείου συμβουλίου και ευθυγραμμισμένο με το ισχύον όριο στις εθνικές εκλογές θα ανοίξει την πόρτα των διαπραγματεύσεων με μικρότερους σχηματισμούς πριν από τις εκλογές και όχι μετά.

Εξάλλου, η επαναφορά της πλήρους πενταετούς θητείας στις επόμενες εκλογές, η οποία θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2024 αποτελεί σημαντικό δέλεαρ για την ύπαρξη ζυμώσεων πριν από τις κάλπες της 8ης Οκτωβρίου του 2023. Οι φερέλπιδες υποψήφιοι θα πρέπει να ζυγίσουν τις δυνάμεις τους και να έχουν καταλήξει μέχρι την 31η Αυγούστου του έτους των εκλογών για την κατάρτιση και δήλωση των συνδυασμών και την 10η Σεπτεμβρίου για την ανακήρυξη αυτών από το αρμόδιο δικαστήριο, ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος των εκλογικών δαπανών και οι υποψήφιοι να είναι εγκαίρως γνωστοί στο εκλογικό σώμα.

Σε κάθε περίπτωση, το σίγουρο είναι ότι με το νέο σχέδιο νόμου επαναφέρεται η κυβερνησιμότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και καταργούνται τα φαινόμενα «ομηρίας» των τοπικών αρχόντων, ενώ οι όποιες διαβουλεύσεις και συναινέσεις αναμένονται προ των εκλογών και όχι μετά από την απειλή μιας ενδεχόμενης ακυβερνησίας.   

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.