Τεχνική εναντίον Νοήματος

Γράφει ο Δημοσθένης Δαββέτας, καθηγητής φιλοσοφίας της τέχνης, ποιητής, εικαστικός, γεωπολιτιστικος αναλυτής

Ο Νίτσε ήταν ο πρώτος που εισηγ6αγε δυναμικά την αμφισβήτηση του Ιδεατού κόσμου,δηλαδή αυτού που παρήγαγε Νόημα μέσω των θεσμών της κοινωνίας. Όπως ηταν πχ το κράτος που ενσάρκωσε το Έθνος η η Εκκλησία που ενσάρκωνε την Θρησκεία.

Ήταν ο φιλόσοφος της “υποψίας”μιας κι υποψιαζόταν οτιδήποτε ζητούσε απο τουςαλ ανθρώπους θυσία ως εχθρικό προς αυτούς. Θρησκεία και Πατρίδα συνεπώς ,κατά τον Νίτσε, έγιναν εργαλεία εναντίον του Ανθρώπου.

Πάνω σ’αυτήν την λογική κινήθηκε κι η βιομηχανική λογική του 20ου αιώνα. Διακήρυξε το τέλος της Ιστορίας και το τέλος των νοσημάτων. Στη θέση τους μπήκε αργά αλλά σταθερά η Τεχνική. Έφτανε δηλαδή κάποιος να’ναι ειδικευμένος σε κάτι ,να το γνωρίζει τεχνικά για να νοιώθει γεμάτη την ζωή του.

Στον κόσμο της Τεχνικής ,παιδί της οποίας είναι κι η παγκοσμιοποίηση, ,έννοιες όπως Πατρίδα, Θρησκεία η οικογένεια,ειναι ξεπερασμένες. Ο Τεχνικός άνθρωπος ,ελεύθερος απο εθνικές, θρησκευτικές η η ηθικές ταυτότητες, ζει παντού έχοντας σαν θεμέλιο την πατρίδα της Τεχνικής.

Να όμως που τα γεγονότα διέψευσαν αυτή την βεβαιότητα. Η επιστροφή της θρησκείας αλλά και του Έθνους, η επιστροφή της ανάγκης για κλασσικές αξίες, γίνεται διεθνές αίτημα. Όσοι πίστεψαν στο τέλος της Ιστορίας διαψεύστηκαν οικτρά. Η αντίθεση μάλιστα εναντίον της αν-ιστορικης Τεχνικής κι εναντίον της έλλειψης Νοήματος στην ζωή, (που έδιναν το Έθνος η η Θρησκεία ) γέννησε πολλές ακραίες πολιτικές τάσεις .όπως αυτή του τυφλού Τζιχαντισμου η του ακροδεξιού μίσους η ακόμη μιας εθνομηδενιστικης συχνά Ριζοσπαστικής αριστεράς.

Η “προοδευτικη ” νεωτερική αντίληψη που θεμελιώθηκε σε Τεχνική κι έλλειψη Νοήματος, βρίσκεται σήμερα σ’ αδιεξοδο. Δεν έχει πια να προσφέρει κάτι το φιλόδοξο και δημιουργικό στους νέους. Τι μπορεί να γίνει.λοιπόν;

Δεν υπάρχει άλλη λογική απάντηση παρα η γόνιμη επανασύνδεση Νοήματος και Τεχνικής. Ούτε τις επιστημονικές επιτυχίες μπορεί κάποιος ν’αρνηθει ούτε όμως την ανάγκη του ανθρώπου για Θρησκεία,Πατρίδα και παραδόσεις .

Η σημερινή Πολιτική πρέπει να στηριχθεί σ’αυτη την αλήθεια για να ωφελήσει τους νέους και τους πολίτες. Γιατί αλλιώς οι σημερινοί νέοι δεν θαχουν καθόλου πλέον σημεία αναφοράς. Με αποτέλεσμα να μην έχουν εσωτερικές και πνευματικές αντιστάσεις. Κάτι που μπορεί εύκολα να τους κάνει ευάλωτους σε κάθε είδους ακρότητα και προπαγάνδα όσων πουλούν ψεύτικο ιδεολογικό υπόβαθρο και οι οποίοι “αποπλανουν” την νεολαία και την στρέφουν σε δράσεις αντιδημοκρατικές και φανατικές , δράσεις εχθρούς της ανθρωπιστικής και κοινωνικής παιδείας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.