Τα καινούργια ρουσφετο-επιδόματα υπαλλήλων της Βουλής

Γράφει η Φωτεινή Λεντάκη **

Στην πρώτη φορά αριστερά του Αλέξη, του Φλαμπουράρη, του Παππά, του Κουρουμπλή, του Σπίρτζη, της Τασίας, της Θεανούς, του Καλογρίτσα, του Σκουρλέτη, του Ζουράρι και των άλλων των παιδιών, στην κατ’ εξοχήν λαϊκιστική και δημαγωγική, ένα χαρακτηριστικό κυριαρχεί και επισκιάζει όλα τα άλλα, αυτό του φόβου απώλειας της εξουσίας. Γνωρίζουν ότι απέκτησαν αυτήν την εξουσία σε έναν παροξυσμό, σε μια κορύφωση άλογης κρίσης των Ελλήνων ψηφοφόρων, που παραδόθηκαν όχι μία, όχι δύο, αλλά τρεις φορές σε ένα ντελίριο παραμυθολογίας, ψευδών υποσχέσεων και αυταπάτης, επιτήδειων πολιτικών.

Το τι μεθόδους και στρατηγικές μετέρχονται για να διατηρήσουν αυτήν την εξουσία είναι αντιληπτό, αφού και οι δαπάνες, τα δημοσιονομικά νούμερα αυξήθηκαν πολλά μηδενικά για να δημιουργηθεί ένας ισχυρός κομματικός στρατός με τις επαναπροσλήψεις και το στήσιμο της ΕΡΤ, με τις πρώτες χιλιάδες προσλήψεις συγγενών, συζύγων, παιδιών, σογιών, φίλων, κουμπάρων, ανιψιών, εραστών, ερωμένων, οικιακών βοηθών και φίλων των φίλων Σύριζα και ΑΝΕΛ, στρατός, που δεν έπαψε ποτέ να αυξάνεται και να πληθύνεται.

Επανασυστάθηκαν οργανισμοί άχρηστοι και άγνωστοι στους πολίτες αυτής της χώρας με εκατοντάδες συμβάσεις, επαναπροσλήφθηκαν υπεράριθμες καθαρίστριες και το χρήμα να ρέει άφθονο στον δημόσιο τομέα και στην Βουλή, ως να είμαστε ακόμη στις εποχές των παχιών αγελάδων. Οι δημόσιοι υπάλληλοι, καλοί κακοί δεν παίζει ρόλο, χαϊδεύονται και λατρεύονται από την κυβέρνηση ως ιερή αγελάδα και μη τυχόν και κακοκαρδιστούν με αξιολογήσεις, όλοι άξιοι για άριστα με τόνο. Αντιθέτως ο ιδιωτικός τομέας και το επιχειρείν  δεν τυχαίνουν καμιάς βοήθειας, γι’ αυτούς οι υπέρμετροι φόροι και η αδιαφορία. Σε ένα  άλλο επίπεδο και οι συνταξιούχοι, που στην πλειοψηφία τους βιώνουν αλλεπάλληλες διαψεύσεις και περικοπές σε σημείο, που να μην ξέρουν, ούτε ποιο είναι το μηνιαίο τους έσοδο, αφού αυτό αλλάζει διαρκώς προς τα κάτω, ούτε πως να τα φέρουν βόλτα, αφού τα έξοδα ξεπερνούν τα έσοδα.

Κι έρχεται πάλι η κυβέρνηση να προκαλέσει, να ρουσφετολογήσει, να ευνοήσει κάποιες κατηγορίες υπαλλήλων της Βουλής με απόφαση του Προέδρου της κ. Βούτση για να προσεταιριστεί κι άλλους, σαν να μην είναι επαρκής ο μισθός τους, -κάθε άλλο μάλιστα, υπερεπαρκής και ασύγκριτος με τους μέσους μισθούς που τρέχουν στην αγορά στις μέρες μας είναι- και τους δίνει επι πλέον καινούργιο επίδομα, ανεξήγητα, αδικαιολόγητα, παράλογα.

Έτσι σύμφωνα με την 3266/2166/15-3-2017 Απόφαση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων θα παίρνουν από τούδε επίδομα ανθυγιεινής μηνιαίως οι εξής κατηγορίες υπαλλήλων:

Κατηγορία Α’  150 ευρώ,

α) οι χειριστές μηχανικών σαρώθρων και πλυστικών και οι απασχολούμενοι στη συλλογή και αποκομιδή

απορριμμάτων, που ασχολούνται αποκλειστικά με τις εργασίες αυτές,

β) οι συντηρητές έργων τέχνης και αρχαιοτήτων, που ασχολούνται αποκλειστικά με την εν λόγω συντήρηση.

Κατηγορία Β΄ 70 ευρώ,

το προσωπικό καθαριότητας, που απασχολείται στον Βρεφονηπιακό Σταθμό, στο Νηπιαγωγείο της Βουλής και στο Τμήμα Εργασιακού Αθλητισμού της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού και Επιμόρφωσης.

Κατηγορία Γ΄35 ευρώ,

οι υπάλληλοι που υπηρετούν στη Διεύθυνση Εκδόσεων και Εκτυπώσεων και ασχολούνται αποκλειστικά με τη βιβλιοδεσία, την εκτύπωση και τυπογραφικές εργασίες.

Αν είσθε από εκείνους που αναρωτήθηκαν, που βρέθηκαν και τι δουλειά κάνουν στην Βουλή οι συντηρητές τέχνης και αρχαιοτήτων, διότι τους συναντούμε και δικαίως στο υπουργείο πολιτισμού, δεν είμαι σε θέση να σας διαφωτίσω, γιατί και η ίδια απορώ που βρίσκονται οι αρχαιότητες και τα απειράριθμα έργα τέχνης, ώστε η Βουλή να χρειάζεται μόνιμους εξειδικευμένους υπαλλήλους που ασχολούνται σε όλη την επαγγελματική τους ζωή με αυτά.

Ωστόσο και παρά τα “δωράκια” στους πολυχαϊδεμένους εργαζόμενους της Βουλής στις πρόσφατες αρχαιρεσίες για το Υπηρεσιακό, σε 879 που ψήφισαν από ένα σύνολο 1.101, ο συνδυασμός που πρόσκειται στον Σύριζα, η Ενωτική Δράση Εργαζομένων της Βουλής (ΕΔΕΒ) πήρε μόλις 231 ψήφους έναντι του κυρίως αντίπαλου συνδυασμού Συναδελφική Αλληλεγγύη, που μέτρησε 609 ψήφους.

** Ψυχολόγος, Πρόεδρος Ιδρύματος Πολιτισμού & Εκπ/σης «Ανδρέας Λεντάκης»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.