Συμπαράσταση στο μεταναστευτικό ζητά το Β. Αιγαίο

Τη συμπαράσταση των κατοίκων του Νοτίου Αιγαίου στο μεταναστευτικό πρόβλημα ζήτησε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Κώστας Μουτζούρης . Μιλώντας στον Sky εξέφρασε την ανησυχία του για τα επεισόδια που μπορεί να γίνουν στην περιοχή ευθύνης του αν υλοποιηθεί η απόφαση της κυβέρνησης για την κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων.

«Στη Λέσβο έχει επιλεγεί μια περιοχή για την κατασκευή κλειστής δομής. Ο δήμος και οι κάτοικοι έχουν προβεί στον αποκλεισμό της περιοχής με οχήματα . Η αστυνομία στέλνει πρόσθετες δυνάμεις στα ΜΑΤ. Αυτό δεν είναι κάτι που επιδιώκουμε. Όμως η κυβέρνηση οδήγησε τα πράγματα εως εδώ με την ανακοίνωση για επιτάξεις εκτάσεων», δήλωσε ο κ. Κώστας Μουτζούρης.

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου τόνισε πως οι κάτοικοι είχαν εκφράσει την αντίθεση τους στη δημιουργία νέων δομών αλλά η επίταξη των εκτάσεων ανέβασε τους τόνους.
«Με την επίταξη μονιμοποιείται η χρήση της Λέσβου Χίου και Σάμου στο Βόρειο Αιγαίου ως τόπων καταθετηρίων ψυχών ταλαίπωρων μεταναστών. Όλα αυτά ήταν παραπάνω από ότι μπορεί να αντέξει ο λαός του Βορείου Αιγαίου που ταλαιπωρείται. Άνω του 1.000.0000 αλλοδαποί πέρασαν ή εγκλωβίστηκαν στην περιοχή μας. Τα πράγματα δεν εξελίσσονται καλά», τόνισε.

Σε ερώτηση σχετικά με τον ακριβή αριθμό παράνομων προσφύγων και μεταναστών στο Βόρειο Αιγαίο ο κ. Μουτζούρης τόνισε πως ακριβής αριθμός δεν υπάρχει.
« Ακριβής αριθμών προσφύγων και μεταναστών δεν υπάρχει ούτε στο Νότιο Αιγαίο και πολύ περισσότερο στο Βόρειο Αιγαίο. Πολλοί έρχονται και ανεξέλεγκτα καταφεύγουν όπου βρουν και δεν καταγραφονται. Κατά την κυβέρνηση μπορεί να είναι 40.000 κατά εμάς μπορεί 50.000. Μόνο στη Λέσβο έχουμε 27.000», τόνισε.

Ξέφραγο αμπέλι;

Σε ερώτηση για το γίνεται ακριβής καταγραφή των ανθρώπων αυτών από τις αρμόδιες αρχές ή αν η περιοχή είναι ξέφραγο αμπέλι ο κ. Μουτζούρης τόνισε:
«Η περιοχή είναι πολύ ξέφραγο αμπέλι και όχι λίγο. Έχω παρακολουθήσει να έρχονται με σκάφη μόνοι μου χωρίς κανένας να παρίσταται. Πολλές φορές παρίστανται εκπρόσωποι των ΜΚΟ που βοηθούν την μεταναστευτική ροή. Όσοι θέλουν να εμφανιστούν εμφανίζονται. Όσοι θέλουν να πάνε στις ΜΚΟ τους παραλαμβάνουν. Άλλοι δεν εμφανίζονται. Η ακτογραμμή της Λέσβου είναι πολύ μεγαλύτερη από της Ρόδου. Δεν λέω ότι τα σώματα ασφαλείας δεν κάνουν τη δουλειά τους. Απλά οι μετανάστες βγαίνουν όπου θέλουν».

Ο κ.Μουτζούρης αναφέρθηκε και στους αλλοδαπούς που φθάνουν μαζί με τους λαθρομετανάστες στο Βόρειο Αιγαίο και έχουν αλλότριους σκοπούς όπως είπε.
«Μεταξύ του 1.000.000 ατόμων που πέρασαν υπήρχαν οι πάντες μέσα. Και η πολιτεία το έχει αναγνωρίσει αυτό», δήλωσε.

Ο κ. Μουτζούρης αναφέρθηκε και στο ρόλο των ΜΚΟ και τόνισε πως αίτημα των τοπικών κοινωνιών και της αυτοδιοίκησης είναι ο έλεγχος των ΜΚΟ.
«Λένε ότι θα ελέγξουν τις ΜΚΟ. Το ζήτημα είναι τι κάνουν», τόνισε.

Σε ερώτηση για τη δήλωση περί διακοπής συνεργασίας με την κυβέρνηση ο κ. Μουτζούρης τόνισε πως αφορά το ζήτημα του μεταναστευτικού.
«Ήταν απόφαση που ελήφθη από τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου που εκτιμούν πως με τι ς επιτάξεις δεν έχει νόημα η επαφή με τα κυβερνητικά στελέχη. Δεν θα το αφήσουμε έτσι. Θα προσφύγουμε και νομικά για να ακυρώσουμε τις αποφάσεις για το μεταναστευτικού. Θα μιλήσουμε με την κυβέρνηση αλλά αφού εκλογικευθεί. Σε κατάσταση πολέμου είμαστε;» , δήλωσε.

Σε ερώτηση αν θα πραγματοποιηθούν και νέες κινητοποιήσεις ο κ. Μουτζούρης τόνισε:
«Κάθε ώρα που περνάει είναι χρόνος που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε. Περιμένουμε τις κινήσεις της κυβέρνησης. Προς το παρόν ο δήμος Λέσβου έχει αποκλείσει την περιοχή όπου θα γίνει το κέντρο ενώ παρίστανται και κάτοικοι. Αν γίνουν κινήσεις για ανέγερση της δομής θα προκύψουν  θέματα σημαντικά και σοβαρά. Ελπίζω να μην έχουμε.Με κάθε δύναμη μου θα παλέψω να μην υπάρξουν. Πέντε χρόνια οι κάτοικοι έχουν ταλαιπωρηθεί, Έχει μηδενιστεί η τουριστική κίνηση των νησιών μας. Δεν μπορείτε εσείς να κατανοήσετε το πρόβλημα. Τα μεγέθη είναι διαφορετικά» .

Για την παρουσία των στελεχών της ΧΑ στο συλλαλητήριο χθες τόνισε πως δεν είχαν κληθεί.
«Είχαμε καλέσει τους κατοίκους του Βορείου Αιγαίου που είναι στο λεκανοπέδιο. Θέλησαν τα στελέχη να αποκομίσουν ίσως πολιτικά οφέλη και αποδοκιμάστηκαν», είπε.

Ο κ. Μουτζούρης έστειλε όμως και το δικό του μήνυμα στο Νότιο Αιγαίο.
« Το Ν. Αιγαίο έχει την τύχη να έχει ένα εξαιρετικό Περιφερειάρχη καθώς και εξαιρετικούς δημάρχους. Η περιοχή είναι καμάρι για την Ελλάδα. Είναι ένα νησιωτικό σύμπλεγμα που αναδεικνύει τη χώρα μας. Πρόσφατα ενώθηκε με την Ελλάδα. Είναι ένα κομμάτι που με την ιστορία τον πολιτισμό του τιμά τη χώρα και την αναδεικνύει. Στέλνω χαιρετισμούς και ζητώ τη συμπαράσταση τους τη συνδρομή τους την αλληλεγγύη για τη δοκιμασία που περνούν οι νησιώτες λίγο βορειότερα από εκείνους» , υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου.

Skyrodos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.