Η στρατηγική της ΝΔ για μεταρρυθμιστικό μέτωπο
Ακόμη και την πιο βαριά ώρα, αυτή του αποχαιρετισμού του πατέρα του, στον επικήδειο λόγο του για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έστειλε μήνυμα για την ανάγκη η πολιτική να διέπεται από ειλικρίνεια και μεταρρυθμίσεις αλλά και για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, που αποτελούν πυλώνες της πολιτικής πρότασης που εκπέμπει προς τον ελληνικό λαό.
“Ο λαϊκισμός, ο φθόνος, η μισαλλοδοξία, ο διχασμός παραμένουν δυστυχώς θλιβεροί συνοδοιπόροι της ιστορικής μας διαδρομής. Στη δική μας γενιά περνά το χρέος να αντιμετωπίσουμε το λαϊκισμό, το φθόνο, τη μισαλλοδοξία, το διχασμό”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχοντας ήδη αναφερθεί στην πολιτική παρακαταθήκη του πατέρα του: “Η πολιτική σου παρακαταθήκη είναι αειθαλής, όπως εξάλλου αειθαλής υπήρξες και εσύ. Και το παράδειγμά σου είναι οδηγός για όλους μας. Να λέμε την αλήθεια και να μην κολακεύουμε το λαό. Να σεβόμαστε τη δημοκρατία και τους κανόνες της. Και ειδικά το κοινοβούλιο, το οποίο τόσο πολύ αγάπησες. Να επιδιώκουμε την ενότητα και όχι το διχασμό. Να μην ξεχνάμε ποτέ ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι στο κέντρο της Ευρώπης”.
Σταθερός στόχος της στρατηγικής της Νέας Δημοκρατίας, όπως αποτυπώνεται με κάθε αφορμή, όπως και με την εκλογή Μακρόν στη Γαλλία, είναι η δημιουργία ενός πολιτικού και κοινωνικού μετώπου κατά του λαϊκισμού, που θα έχει ως άξονα την αλήθεια προς τους πολίτες και την ταχεία προώθηση γενναίων μεταρρυθμίσεων. Και την πρόσκληση αυτή ο κ. Μητσοτάκης την απευθύνει εκτός από πολιτικές κυρίως σε κοινωνικές δυνάμεις, επιχειρώντας να προσελκύσει στην κάλπη όσους πολίτες θέλουν μία φιλοευρωπαϊκή και μεταρρυθμιστική επιλογή.
Η διπλή υποχρέωση της ΝΔ
Ενδεικτικά της κατεύθυνσης των στόχων της ΝΔ ήταν και τα μηνύματα που έστειλε από το βήμα του συνεδρίου του ΣΕΒ και o αρμόδιος για τη συγκρότηση του προγράμματος του κόμματος, αντιπρόεδρος Κωστής Χατζηδάκης. “Αλήθεια και μεταρρυθμίσεις. Και εμείς, στη Νέα Δημοκρατία, έχουμε διπλή υποχρέωση σε μία περίοδο βαθύτατης κρίσης -την οποία ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε προβλέψει- να μείνουμε πιστοί στις παρακαταθήκες του. Να μιλάμε με τη γλώσσα της αλήθειας και να προχωρήσουμε με ταχύτητα όλες εκείνες τις διαρθρωτικές αλλαγές, που θα δώσουν και πάλι στην πατρίδα μας τη θέση που της αξίζει”, είπε ο πρώην υπουργός αναφερόμενος στην απώλεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ενώ πρόσθεσε: “Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι μία μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, η οποία θα έχει μία σφραγίδα αξιοπιστίας εντός και εκτός συνόρων. Μία κυβέρνηση στην οποία τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι υπουργοί θα πιστεύουν στην ανάγκη των διαρθρωτικών αλλαγών και δεν θα τις παρουσιάζουν σαν αναγκαίο κακό. Μία κυβέρνηση που θα θυμίζει Εθνική Ελλάδος, με στελέχη πραγματικά υψηλού επιπέδου από την πολιτική, την επιχειρηματική κοινότητα, τον πνευματικό κόσμο της χώρας. Μία κυβέρνηση που θα μεταδώσει από την πρώτη στιγμή το μήνυμα ότι θα δουλέψει γρήγορα και αποτελεσματικά, για να εκπλήξει ευχάριστα αγορές και επενδυτές, και να κερδίσει τη μάχη όχι μόνο της ανάταξης αλλά και της γρήγορης ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας”.
Έντονη η ανησυχία
Στη Νέα Δημοκρατία αυτές τις ημέρες είναι έντονη η ανησυχία για τις εξελίξεις αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές για μία συμφωνία για το χρέος και την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αλλά και τη ρητορική που αναπτύσσουν κυβερνητικά στελέχη απέναντι στους εταίρους. “Το να μην μπει η χώρα στην ποσοτική χαλάρωση σημαίνει καταστροφή. Αν δεν πάρει η χώρα το QE, ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης μειώνεται πολύ, καθώς από τον επόμενο Οκτώβριο-Νοέμβριο θα έχει αρχίσει η συζήτηση για το πέμπτο μνημόνιο”, επισήμανε ο έτερος αντιπρόεδρος Άδωνις Γεωργιάδης.
Επίσης από τη ΝΔ επιμένουν στη σκληρή γραμμή και αποκλείουν κάθε περίπτωση να δώσουν στήριξη ή συναίνεση στην κυβέρνηση, ένα μήνυμα που επανέλαβαν μετά την πρόταση που έριξε στο δημόσιο διάλογο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης για Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για το θέμα του χρέους. “Επικοινωνιακά κόλπα της κυβέρνησης για τα αδιέξοδά της”, χαρακτηρίζουν “γαλάζια” στελέχη τέτοιες σκέψεις…
Του Βαγγέλη Πλάκα
ΠΗΓΗ: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ