Έκκληση προς την Υπουργό Παιδείας

Γράφει ο Αλέξανδρος Κριτσίκης, Δικηγόρος

Με θλίψη διαβάζουμε διάφορα δημοσιεύματα για τις αλλαγές, που θα πραγματοποιηθούν στις εκπαιδευτικές ώρες σε Γυμνάσια και Λύκεια. Μεταξύ των διαφόρων αλλαγών πληροφορούμαστε, ότι στο Λύκειο στην Α τάξη μειώνεται κατά μία ώρα το μάθημα της πολιτικής παιδείας, ενώ καταργείται στη β τάξη το μάθημα σύγχρονος κόσμος: Πολίτης και Δημοκρατία, καθώς και το μάθημα βασικές αρχές Κοινωνικών επιστημών. Στη δε Γ τάξη το μάθημα της Κοινωνιολογίας αντικαθίσταται από τα λατινικά και ενδεχομένως αν δεν κάνω λάθος καταργείται.

Μου είναι αλήθεια αδιανόητο, ότι η νέα Υπουργός Παιδείας η οποία είναι απόφοιτος Νομικής με πολύ καλές μεταπτυχιακές σπουδές σε ξένα πανεπιστήμια κόρη ενός σοφού πραγματικά δασκάλου της νομικής επιστήμης, τα συγγράμματα του οποία είναι διαχρονικά, δεν γνωρίζει ή δεν κατανοεί τη σημασία μαθημάτων όπως οι βασικές αρχές Κοινωνικών Επιστημών και η Κοινωνιολογία. Μεταξύ των άλλων αυτά τα μαθήματα θεωρούνται μαθήματα γενικής παιδείας άκρως απαραίτητα για την εκπαίδευση κάθε μαθητή άσχετα ποια κατεύθυνση ακολουθήσει να σπουδάσει.

Αλλά και αν αποφασίσει να μην σπουδάσει είναι αναγκαίο να έχει διδαχθεί στο σχολείο μαθήματα γενικής παιδείας, που σχετίζονται με την οργάνωση, τη διοίκηση της κοινωνίας και της πολιτείας. Εάν στην σχολική ηλικία δεν διδαχθεί ο μαθητής βασικές αρχές για το πώς είναι οργανωμένη και γιατί η κοινωνία, που μόνο μέσα από το μάθημα της κοινωνιολογίας μπορεί αυτό να επιτευχθεί, τότε πότε θα διδαχθεί; Ο ρόλος δε της κοινωνιολογίας ποιος αληθινά είναι; Να διαπαιδαγωγήσει τους πολίτες με τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας μιας κοινωνίας. Να καταστήσει ικανό τον πολίτη να παρατηρεί και να ερμηνεύει κοινωνικά το κοινωνικό περιβάλλον.

Γιατί λοιπόν τέτοια αποστροφή προς αυτό το μάθημα, που έχει διαπαιδαγωγήσει γενιές και γενιές; Μήπως γιατί θέλουμε να διαμορφώσουμε μια κοινωνία κυνική με πολίτες με όχι καθολική παιδεία και σφαιρική αντίληψη; Στερώντας από την εκπαίδευση μαθήματα γενικής παιδείας όπως η κοινωνιολογία παρέχουμε δυστυχώς στους μαθητές εξειδικευμένη εκπαίδευση με τις συνέπειες της μονοδιάστατης πνευματικής διαπαιδαγώγησης!

Κυρία υπουργέ είμαι σίγουρος, ότι κάποιοι σύμβουλοι σας επέμεναν σε αυτές της εκπαιδευτικές αλλαγές και οδηγείστε κατά την ταπεινή μου άποψη σε εκπαιδευτικά ολισθήματα, που θα ζημιώσουν εκπαιδευτικά τους μαθητές. Πιθανόν αυτά τα ολισθήματα αποδειχθούν ολέθρια και «εγκληματικά» για τις νέες γενιές. Μια προοδευτική δε κυβέρνηση όπως της ΝΔ της οποίας τυγχάνετε μέλος πρέπει πρωτίστως να δίνει έμφαση σε μαθήματα γενικής παιδείας όπως της κοινωνιολογίας και των κοινωνικών επιστημών. Η κατάργηση ή η αντικατάσταση τους αρμόζει σε αυταρχικά και συντηρητικά κόμματα που φοβούνται να διαπλάσουν ανθρώπους με κριτική ικανότητα.

Και φυσικά τέτοιο δεν είναι το κόμμα του ιδρυτή της παράταξης της ΝΔ Κων/νου Καραμανλή, ο οποίος συνειδητοποίησε πρώτος από την πρώτη διακυβέρνηση του την περίοδο 1955-1963 την σημασία της Κοινωνιολογίας και των κοινωνικών επιστημών οδηγούμενος σε ανάλογες ενέργειες προς την ευδοκίμηση τους σε μία τότε ελληνική κοινωνία, που αγνοούσε παντελώς αυτές τις επιστήμες!

Υπάρχει σίγουρα χρόνος να ανακαλέσετε και να διορθώσετε το λάθος σας αν φυσικά το επιθυμείτε. Η κοινωνιολογία είναι η μητέρα των κοινωνικών επιστημών κατά τον θεμελιωτή και ιδρυτή της. Ας μην στερήσουμε από τα νέα παιδιά τις θετικές εκπαιδευτικές συνέπειες αυτής της επιστήμης, που θα τους συντροφεύουν μια ολόκληρη ζωή. Άλλως εσείς και κατ’ επέκταση η κυβέρνηση θα είστε υπόλογοι στις μελλοντικές γενιές…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.