Σωστά το λέμε καλοκαίρι ή λάθος; Λάθος.

Γράφει ο Περικλής Κοντόγγονας, Δικηγόρος

Επιστημονικές απαντήσεις στους αχκαλοκαιράκηδες γιατί εμείς δεν μιλάμε στον αέρα:

Η εποχή λέγεται “καλοκαίρι”, δηλαδή “καλός καιρός”. Με την διαφορά ότι ο καιρός που επικρατεί κατά την διάρκεια αυτής της εποχής είναι καλός, μόνο αν είσαι μπάμια θερμοκηπίου Κρήτης και όχι άνθρωπος.

Διότι η ΕΠΙΣΤΗΜΗ έχει ορίσει ως “ζώνη ευεξίας” για τον άνθρωπο τις θερμοκρασίες από 16 έως 23 βαθμούς, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι για κάθε βαθμό πάνω από τους 23 ο ανθρώπινος εγκέφαλος αρχίζει να υπολειτουργεί κατά ένα ποσοστό το οποίο φυσικά κλιμακώνεται όσο ανεβαίνουν οι βαθμοί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία Κλιματολογίας της ΕΜΥ, οι ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ μήνες βρίσκονται πολύ πιο κοντά σε αυτή την ζώνη απ’ ότι οι καλοκαιρινοί μήνες, αφού η κατώτατη μέση θερμοκρασία για την Αττική είναι 12,5-14 βαθμοί (Ιανουάριο, Φεβρουάριο) και η ανώτατη είναι 31-33,5 (Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο).

ΝΑ ΓΙΑΤΙ είναι προτιμότερος ο χειμώνας στην Ελλάδα, καλοκαιράκηδες! Γιατί βρίσκεται θερμοκρασιακά πολύ πιο κοντά στην “ζώνη ευεξίας” απ’ ο,τι το καλοκαίρι! Γιατί λειτουργεί κανονικά το μυαλό μας ! Δεν γίνεται μπανανοζελέ σε ημίρευστη κατάσταση!

Ακόμη και ο Μάρτιος, ως πρώτος μήνας που ακολουθεί τυπικά τον χειμώνα, με 15,2 μέση θερμοκρασία βρίσκεται σχεδόν εντός αυτής της ζώνης σε σχέση με τον Σεπτέμβριο που είναι ο πρώτος μήνας που ακολουθεί το καλοκαίρι και έχει μέσες θερμοκρασίες στους 29,5 βαθμούς. Καταλάβατε; Εδώ θα κάτσετε να τα μάθετε όλα καλοκαιράκηδες.
Κάμερα ξανά σε μένα.

Και τότε γιατί το λέμε “καλοκαίρι”, δηλαδή “καλό καιρό”;

Γιατί είστε ανόητοι βέβαια, θέλει και ρώτημα; Και είστε ανόητοι γιατί, εκτός του ότι προφανώς τα πολλά καλοκαίρια σάς έχουν τηγανίσει τον εγκέφαλο, επιμένετε να χρωματίζετε ηθικά ένα φυσικό φαινόμενο: ο καιρός αυτός είναι “καλός”, ενώ όταν βρέχει έχουμε “κακό καιρό”. Τον κακό σας τον καιρό λέω εγώ.

Πού ακούστηκε ρε άμπαλοι, ηθική αξιολόγηση σε φυσικά φαινόμενα; Ακούσατε ποτέ να λέμε το “καλοτσούναμο” και ο “κακοσεισμός“;

Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, που ήταν σοφοί ανθρώποι, χρησιμοποιούσαν την λέξη “θέρος” για αυτή την εποχή, λέξη από ινδοευρωπαϊκή ρίζα που δηλώνει τη ζέστη και τη θερμότητα, και την λέξη “θερίζω” που σήμαινε “περνάω το θέρος”.

Ούτε “καλοθέρος” λοιπόν, ούτε “αχ το καλοθεράκι”. Καμία ηθική αναφορά στον καιρό με όρους καλού και κακού. Άντε τσουρουκάδες, ανοίχτε τα μάτια σας.

Τέλος, και για να σας αποδείξω πόσο θύματα έχετε πέσει μερικοί της ηθικής αξιολόγησης του καιρού και της προπαγάνδας των καλοκαιράκηδων, να πούμε το εξής:

Όταν βρέχει, σκίζεστε όλοι να κάνετε υποδείξεις να μην παίρνουμε ντιλίβερι γιατί “λυπηθείτε τα παιδιά που δουλεύουν μέσα στη βροχή”. Μια φορά όμως δεν βρέθηκε ένας σας να πει “λυπηθείτε τα παιδιά που δουλεύουν με 45 βαθμούς στην άσφαλτο που βράζει”!

Καταπίνετε αμάσητη την προπαγάνδα και δεν σκέφτεστε ότι αν βρέχει ή κάνει κρύο, ο ντελιβεράς θα βάλει ένα αδιάβροχο και μια μπλούζα παραπάνω και θα είναι σένιος.
Με 45 βαθμούς στην άσφαλτο τι να κάνει;
Να σας φέρει τα πιτόγυρα και το σούσι με το σώβρακο; Θα τα πάρετε;

Άιντε, ανάψτε τώρα το aircondition για να βρεθείτε στην ζώνη ευεξίας, και από Οκτώβριο που ξεκινάει η σεζόν κοιτάξτε να γίνετε άνθρωποι ρε γιατί θα μεγαλώσετε και θα σας κοροϊδεύει ο κόσμος.

** ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ. Το Θέρος σε ψηφιδωτό του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.