Σκοπιανό: να σταματήσουμε ένα έγκλημα… σε εξέλιξη!

Γράφει ο Ειδικός Συνεργάτης

Οι ίδιοι –οι Σκοπιανοί- δίνουν επιπλέον όπλα για τη φαρέτρα μας, -πέραν της ιστορίας που αποδεικνύει την αλήθεια που όλοι γνωρίζουν- και το Μαξίμου σφυρίζει… αδιάφορα!

 • Το 1992 ο Πρόεδρος Kiro Gligorov θα προβεί στην ιστορική δήλωση με την οποία έπρεπε να τελειώσει οριστικά το Σκοπιανό ζήτημα: «Εμείς είμαστε Σλάβοι και δεν έχουμε καμία σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο. Ήρθαμε στην περιοχή τον 6ο αιώνα μ.Χ.».
 • Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Miroslav Grčev, Δήμαρχος Σκοπίων και σχεδιαστής της εθνικής σημαίας ξεκαθάρισε πως: «Η Δημοκρατία της Μακεδονίας εφευρέθηκε με τεχνητό τρόπο και ιδρύθηκε στα πλαίσια της Γιουγκοσλαβίας, στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τότε ιδρύθηκε και ο Μακεδονικός πολιτισμός, η Μακεδονική γλώσσα, τα Μακεδονικά σύμβολα και όλα τα καλλιτεχνικά επιτεύγματα».
 • Ο Toni Deskoski, καθηγητής Δικαίου στο Πανεπιστήμιο «Κύριλλος και Μεθόδιος» των Σκοπίων δήλωσε σε συνέντευξη πως: «Από το 2006 και μετά ξεκινήσαμε μία ολοκληρωμένη προσπάθεια να αλλάξουμε ταυτότητα, να εισάγουμε αρχαίο DNA, να αλλάξουμε τη συλλογική μας μνήμη, τη μνήμη ενός Σλαβικού έθνους ώστε να δημιουργήσουμε κάτι αρχαίο, ένα “Μακεδονικό έθνος” που ήταν στ’ αλήθεια Ελληνικό, μία τρελή απόπειρα να μετατραπεί ένα Σλάβικο έθνος σε Ελληνικό και αυτό προκάλεσε μεγάλη σύγχυση στο εσωτερικό του κράτους. Οι ρίζες μας είναι οι Σλαβικές και δεν έχουν σχέση με το Αρχαίο βασίλειο της Μακεδονίας».
 • Το αυτό επιβεβαίωσε και η Ljubica Acevska, πρέσβειρα των Σκοπίων στις Η.Π.Α., η οποία σε τηλεοπτική συνέντευξη στο κανάλι C-SPAN ξεκαθάρισε πως «δεν διεκδικούμε καταγωγή από τον Μέγα Αλέξανδρο. Είμαστε Σλαβικής καταγωγής, οι Σλάβοι ήρθαν στην περιοχή τον 6ο – 7ο αιώνα» (λεπτό 17:35).
 • Την Σλαβική καταγωγή των Σκοπιανών υπογράμμισε και ο υπουργός Εξωτερικών Slobodan Čašule ο οποίος απευθυνόμενος στον Βούλγαρο ομόλογο του είπε πως «Έχουμε την ίδια Σλαβική καταγωγή».
 • Αντίστοιχα, ο Δήμαρχος των Σκοπίων Petre Silegov δήλωσε πρόσφατα σε ελληνική εφημερίδα πως «Ο Μέγας Αλέξανδρος δεν ήταν ποτέ κομμάτι της κανονικής ιστορίας μας. Εντάχθηκε στην ιστορία μας τα τελευταία δέκα χρόνια».
 • Ιδιαίτερα διαφωτιστικός υπήρξε ο Denko Maleski, υπουργός Εξωτερικών και καθηγητής διεθνούς δικαίου και διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο «Κύριλλος και Μεθόδιος», ο οποίος δήλωσε σε συνέντευξη του σε ελληνικό κανάλι πως «Στα Βαλκάνια, για να σε αναγνωρίσουν σαν κράτος πρέπει να έχεις ιστορία 2000-3000 χρόνων. Αφού λοιπόν μας υποχρεώσατε να εφεύρουμε μια Ιστορία, την εφηύραμε».
 • Ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ljubčo Georgievski, ενώ βρέθηκε ενώπιον δημοσιογράφου ο οποίος τον κατηγόρησε πως προσπαθεί να καταστρέψει την Μακεδονική ταυτότητα, αυτός απάντησε με σθένος πως «Θέλουμε να κλέψουμε από τους Έλληνες, από τους Βούλγαρους, από τους Αλβανούς. Γιατί πρέπει να εφεύρουμε ιστορίες πως είμαστε ο πρώτος και αρχαιότερος λαός στον κόσμο»;

Εξίσου συγκλονιστικός σε άλλη συνέντευξη του, απαντάει στους απανταχού παραχαράκτες εξηγώντας πως «Οι Μακεδόνες δεν υπήρξαν ως ξεχωριστός πολιτισμός. 120-130 χρόνια πριν τον Μ. Αλέξανδρο, ο πρόγονος του Αλέξανδρος Α’ συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες αποδεικνύοντας την Ελληνική καταγωγή του από την Πελοπόννησο. Από τότε και για τα επόμενα χρόνια μέχρι και τη γέννηση του Μ. Αλεξάνδρου, η Μακεδονία αποτελεί μέρος του Ελληνικού κόσμου. Και συμμετέχει σε κάθε αθλητικό αγώνα, συνέδριο, πόλεμο και σε όλα τα πολιτιστικά και θρησκευτικά δρώμενα».

Για να προσθέσει στη συνέχεια πως: «Ο Αλέξανδρος, όπου νίκησε, νίκησε με το Ελληνικό όνομα, όπου άφησε κάποιο ίχνος της παρουσίας του, αυτό είναι ίχνος της Ελληνικής καταγωγής του, και έχουμε εκατοντάδες μνημεία όπου ξεκινάει με τις λέξεις: “Εγώ ο Έλληνας, γιος Έλληνα, Αλέξανδρος”. Μετά το θάνατο του, ο κόσμος που αφήνει πίσω είναι ένας Ελληνικός κόσμος και μιλάμε για τον “Εξελληνισμό της Μεσογείου”».

Κλείνοντας τη συνέντευξη του ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός, μας υπενθυμίζει πως «Αυτά είναι τα ιστορικά γεγονότα».

Αυτά έχουν πει κατά καιρούς οι ίδιοι οι Σκοπιανοί αξιωματούχοι και στην κυβέρνηση Τσίπρα κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν.

Και γενάτε το ερώτημα: αφού οι ίδιοι, οι Σκοπιανοί, λένε είμαστε Σλάβοι, γιατί αυτή τη εμμονή της κυβέρνησης Τσίπρα; Γιατί με το ζόρι θέλει να τους βαφτίσει… «Μακεδόνες»;

Μόλις πριν λίγες μέρες ο ΥπΕξ Κοτζίας αναγνώρισε από μόνος του σε δημόσια τοποθέτησή του (ΕΡΤ συνέντευξη) ότι:

Κάνει «όπισθεν» από τη μέχρι τώρα στάση της Ελλάδας στο όνομα των Σκοπίων και είναι «ανοιχτός» να δεχθεί μια σύνθετη ονομασία, τύπου «Βόρεια Μακεδονία», η οποία έχει ξεκάθαρα αλυτρωτικά χαρακτηριστικά, γιατί αφήνει σαφείς σκιές στο ότι υπάρχουν αλύτρωτοι “Μακεδόνες” στο Νότο, δηλαδή στην Ελλάδα.

Εκχωρεί τη “Μακεδονική γλώσσα” στα Σκόπια. Δε δίστασε δε ο υπουργός να χαρακτηρίσει ως “άσχετο” τον πρ. Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών και γλωσσολόγο κ. Μπαμπινιώτη, γιατί… «διολίσθησε» και έκανε το «σφάλμα» να αποδομήση πλήρως το επιχείρημα ΣΥΡΙΖΑ περί δήθεν παραχώρησης «Μακεδονικής γλώσσας» στην τότε Γιουγκοσλαβία από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Δέχεται την χρήση «Μακεδονικής ταυτότητας» από τους Σκοπιανούς.

Δεν έχει πρόβλημα να πει τα Σκόπια ως “σημερινή χώρα της Μακεδονίας”, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο τον αλυτρωτισμό τους.

Με την εκκολαπτόμενη συμφωνία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα επισήμως θα αναγνωρίσει «Μακεδονική» γλώσσα και –το σπουδαιότερο– «Μακεδονική εθνότητα».

Οπότε:

 • άντε στο μέλλον να εξηγήσει κανείς, ποιοι είναι «Μακεδόνες» και ποιοι όχι.
 • Κι άντε να πείσεις ότι Μακεδόνες είναι οι Έλληνες κι όχι οι κάτοικοι της Βόρειας (ή Άνω ή Νέας) «Μακεδονίας».
 • Κι άντε να δούμε, πως θα αντιμετωπίσει κανείς το «λογικό» επιχείρημα αύριο, ότι οι Βόρειο-Μακεδόνες έχουν κάθε λόγο να θέλουν να ενωθούν κάποτε με τους «Νότιο- Μακεδόνες».

Αυτό που εμφανίζεται ως «λύση» σήμερα, θα είναι τεράστια εθνική απειλή αύριο. Πολύ περισσότερο που θα έχει την πλήρη αναγνώριση από την επίσημη Ελλάδα. Θα είναι η Ελλάδα που θα τους έχει δώσει επίσημα –με την ψήφο της- τη νομιμοποίηση να μας απειλήσουν.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα μπει –συνειδητά– στην Ιστορία ως η πρώτη κυβέρνηση εθνικού κράτους που αναγνώρισε επίσημα αλυτρωτισμό που στρέφεται εναντίον της, από ένα άλλο «κράτος»!

Και… «πανηγυρίζει» γι’ αυτό!!!

Επίσης αποφεύγουν στην κυβέρνηση να λένε, ότι με την ένταξη των Σκοπίων στον ΟΗΕ, με προσωρινό όνομα FYROM, το 1993, αναγνωρίστηκε στην Ελλάδα το δικαίωμα να εγκρίνει εκείνη το τελικό όνομα της γειτονικής της χώρας! Ο ΟΗΕ επέβαλε, τότε στα Σκόπια την υποχρέωση, να διαπραγματευθούν το οριστικό τους όνομα με την Ελλάδα.

Αποκλειστικά με την Ελλάδα, η οποία είναι η μόνη χώρα που θα κρίνει –βάσει της απόφασης του ΟΗΕ- αν μπορεί να χρησιμοποιήσουν τα Σκόπια το όποιο όνομα τους. Αν δεν το εγκρίνει η Ελλάδα δεν μπορεί να το χρησιμοποιεί. Ποτέ στο παρελθόν δεν μπήκε χώρα με… προσωρινό όνομα στα Ηνωμένα Έθνη.

Κι ακόμα πιο σπουδαίο: ποτέ στο παρελθόν δεν αναγνωρίστηκε η υποχρέωση της νέας χώρας να διαπραγματευθεί το οριστικό της όνομα με γείτονά της.

Αυτό σημαίνει ότι η διεθνής κοινότητα τότε αναγνώρισε ότι ήταν δικαιολογημένη η αντίδραση της Ελλάδας με το όνομα των Σκοπίων. Αλλιώς δεν θα επέβαλε τέτοια πρωτοφανή ρύθμιση!

Εκείνο που κάνει τώρα η κυβέρνηση Τσίπρα, είναι να παραιτούμαστε από το δικαίωμά μας!

Δεχόμαστε οριστικό όνομα για τα Σκόπια που ΔΕΝ ακυρώνει τον αλυτρωτισμό τους. Αντίθετα μακροχρόνια τον εμπεδώνει. Μπορεί να μην αποκτούν μονοπώλιο στην ιστορική παράδοση του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά προσέξτε:

 • Επισήμως, διεθνώς αναγνωρισμένη «Μακεδονία» (έστω και Βόρεια) θα είναι η δική τους. Η δική μας θα είναι εσωτερική υποδιαίρεση άλλης χώρας (της Ελλάδας)…
 • Επισήμως, διεθνώς αναγνωρισμένοι ως «Μακεδόνες» θα είναι εκείνοι! Εμείς θα είμαστε τοπική πληθυσμιακή υποδιαίρεση –περιφέρεια εντός μια άλλης χώρας- των Ελλήνων…
 • Επισήμως, αναγνωρισμένη διεθνώς εθνότητα και γλώσσα «μακεδονική» θα είναι η δική τους. Κι άντε μετά να ξεχωρίσεις τους αρχαίους Μακεδόνες από τους σύγχρονους!

Μιλάμε για… Καταστροφή!

Ακόμη, τι θα πει 140 χώρες τους έχουν αναγνωρίζει διεθνώς τα Σκόπια με το «συνταγματικό τους όνομα». Ναι, όμως άλλες 50 χώρες ΔΕΝ τους είχαν αναγνωρίσει με το όνομα αυτό. Και όλες οι χώρες είχαν αναλάβει τη δέσμευση να τους αναγνωρίσουν τελικά με το οριστικό όνομα που θα ενέκρινε και η Ελλάδα. Και στο μεταξύ κάποιες από εκείνες που τους είχαν αναγνωρίσει με το «συνταγματικό όνομα» το έχουν μετανιώσει και το λένε δημόσια.

Στη διεθνή πρακτική κάτι που έγινε στο παρελθόν μπορεί να ανατραπεί. Ιδιαίτερα όταν στηρίζεται στο ψέμα. Ή σε παραλογισμό. Ή σε ξεπερασμένους συσχετισμούς δυνάμεων.

Όταν σηκώνει κεφάλι ο αλυτρωτισμός γύρω σου, δεν τον νομιμοποιείς ποτέ. Δεν μετράς ποιοι και πόσοι τον έχουν αναγνωρίσει διπλωματικά.

Εσύ πάντως δεν τον νομιμοποιείς.

Γιατί αν σήμερα τον νομιμοποιήσεις, τότε αύριο υπό τον πίεση διάφορων «συνδυασμών δυνάμεων» μπορεί να χρειαστεί να συνθηκολογήσεις μαζί του…

Και όλα αυτά ποιοι; Οι ίδιοι οι συριζαίοι, που είχαν πάντα ως θέση πως πρέπει να δοθεί το όνομα «Μακεδονία» στα Σκόπια.

Που υποστήριζαν ξεκάθαρα για τα Σκόπια να τα αναγνωρίσει η Ελλάδα με τη «συνταγματική ονομασία» τους, δηλαδή ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» χωρίς σύνθετα ονόματα, χωρίς γεωγραφικούς προσδιορισμούς, χωρίς erga omnes.

Και πότε; Πάντα!

Και έχουν το θράσος να λένε ότι τους έχει αναγνωρίσει, ο Καραμανλής, ο Σαμαράς, η ΝΔ και τους έδωσαν το όνομα «Μακεδονία».

Η λάσπη στον ανεμιστήρα δηλαδή. Το μόνο που ξέρουν να κάνουν. Ψέμα στο ψέμα και μόνο ψέμα, το μότο τους!

Όλα αυτά βέβαια έχουν διαψευστεί, γιατί οι τύποι –όπως σε όλα τα άλλα- και αυτό το… έστησαν στο γόνατο.

Σκεπτόμενοι πάντα: ας μοιράσουμε σανό, θα το φάνε κι αυτό, όπως τόσα άλλα.

Όχι πια… κ. Τσίπρα!

One thought on “Σκοπιανό: να σταματήσουμε ένα έγκλημα… σε εξέλιξη!

 • 19/06/2019, 11:39
  Permalink

  “Οπλα” για να βαλουμε τελος σε ολο αυτο εχουμε.
  Θεληση εχουμε ; Ή θα “παλεψουμε” μονον για τα… κρασια μας και τα … ροδακινα ;

  Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.