Προς τη δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας;

Γράφει ο Ευάγγελος Τσούρης, Φοιτητής πολιτικής επιστήμης και δημοσίας διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών

Στον νόμο του 2019 για το περίφημο «επιτελικό κράτος» , συγκεκριμένα στο άρθρο 7, προβλέπονται τα Κυβερνητικά Συμβούλια. Ένα από τα δύο Συμβούλια είναι το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, γνωστό ως ΚΥ.Σ.Ε.Α. Το εν λόγω Συμβούλιο, που έχει διαρκή και μόνιμο χαρακτήρα και προεδρεύει ο Πρωθυπουργός, ασχολείται με ζητήματα ασφαλείας της χώρας και με τη στρατηγική εθνικής ασφάλειας.

Η εθνική ασφάλεια μπορεί να νοηθεί ως η προστασία και η διατήρηση της ισχύος του Κράτους σε όλες του τις εκφάνσεις. Το Κράτος, ένας μηχανισμός κατασταλτικός με νόμιμη και μονοπωλιακή χρήση βίας, είναι πολύ πιθανόν να υπόκειται σε εσωτερικές ή εξωτερικές πιέσεις. Από την αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς ως την αναχαίτιση τυχόν εξωτερικής απειλής, οι κρατικές δυνάμεις εξαντλούνται, ενώ πολλές φορές βρίσκονται στο στάδιο της αγκύλωσης.

Για να αποφευχθεί πιθανή δυσλειτουργία του Κράτους και των οργάνων του, η ίδρυση ενός Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας είναι επιβεβλημένη, ειδικά από τη στιγμή που η χώρα διαθέτει Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, αλλά όχι Συμβούλιο! Το ΣΕΑ θα ασχολείται με ζητήματα εθνικής ασφαλείας, την οργάνωση της αντικατασκοπείας, τη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης και την εξάρθρωση εγκληματικών δικτύων που μπορούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα. Πολύ περισσότερο, θα αξιολογεί τους κινδύνους που προέρχονται από το εξωτερικό και θα δημιουργεί μία γκάμα υποθετικών σεναρίων.

Αυτά τα υποθετικά σενάρια, με τη μορφή του «What if..?» , θα μπορούσαν να υλοποιηθούν σε περίπτωση σοβαρού κινδύνου για την εθνική ασφάλεια. Το μέγιστο πλεονέκτημά του είναι ότι θα αποτελεί το κέντρο συντονισμού όλων των κρατικών φορέων και υπηρεσιών που ασχολούνται με την εθνική ασφάλεια και θα εκπονεί το Δόγμα Εθνικής Ασφαλείας.

Η Ελλάδα αποτελεί μέρος ενός πολυπολικού διεθνούς συστήματος το οποίο είναι ιδιαίτερα ρευστό. Η ανατροπή του κατεστημένου ( του status quo) απειλεί άμεσα τη χώρα, ειδικά από τη στιγμή που οι αναθεωρητικές και επεκτατικές τάσεις της γείτονος Τουρκίας, αν και περιορισμένες για αυτό το διάστημα, έχουν ως στόχο την υλοποίηση σχεδίων εις βάρος της Ελλάδος. Ωστόσο, πέρα από την εξωτερική πολιτική και την άμυνα, σπουδαία ζητήματα αποτελούν επίσης η μετανάστευση και η πρόληψη και καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Για τη διαχείριση αυτών των θεμάτων, απαιτείται μια δραστήρια και καλά ενημερωμένη ηγεσία και αυτό επιτυγχάνεται όταν οι κρατικές υπηρεσίες λειτουργούν.

 Εν κατακλείδι, η συγκρότηση ενός -υπαγόμενου στον Πρωθυπουργό- Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας θα αξιολογεί και θα οργανώνει την αποτροπή κινδύνων για την εθνική ασφάλεια και ακεραιότητα της χώρας.

Για περισσότερα-πηγές :

https://www.e-nomothesia.gr/kubernese/nomos-4622-2019-phek-133a-7-8-2019.html

https://www.onisilos.gr/?p=16550

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.