Πώς να δημιουργήσεις μία εκπληκτική ομάδα συνεργατών

Ως ηγέτης είμαι βέβαιος ότι δουλεύεις σκληρά για να χτίσεις μία καλή ομάδα. Μία ομάδα που λειτουργεί καλά και μονιασμένα, αποδίδει σε υψηλό επίπεδο και παραδίδει καλή δουλειά, κατανοεί και πιστεύει στην ιδεολογία σου και είναι πάντα υποστηρικτική. Με μια καλή ομάδα χαίρεσαι να δουλεύεις. Παρ’ όλα αυτά το χρίσμα του καλού ηγέτη το παίρνεις αν δημιουργήσεις όχι μια απλά καλή, αλλά μια εκπληκτική ομάδα.

Για να ανταποκριθείς σε πολλές προκλήσεις και να κάνεις σπουδαία πράγματα  χρειάζεσαι πραγματικά μία εκπληκτική ομάδα. Υπάρχουν συγκεκριμένες παράμετροι που είναι σημαντικές για να διευκολύνεις την μεταμόρφωση της ομάδας σε σπουδαία:

#1. Δυναμικές της ομάδας

Οι περισσότερες καλές ομάδες είναι δεμένες, συγχρονισμένες και συνεργατικές. Υπάρχει πολύ καλή χημεία αλλά και κατανόηση μεταξύ των μελών και θα μπορούσαμε να πούμε ότι δουλεύουν μαζί αρμονικά.

Σε μια σπουδαία ομάδα όμως θα υπάρχουν τα χαρακτηριστικά της καλής ομάδας, χωρίς να υπάρχει πάντα απόλυτη αρμονία. Και αυτό γιατί για να δημιουργηθεί καινοτομία χρειάζεται να υπάρξει και τριβή μεταξύ των μελών. Ένας βαθμός υγιούς και με σεβασμό στους άλλους τριβής μεταξύ των μελών δημιουργεί ουσιαστικές συζητήσεις και προβληματισμούς. Για να διαμορφώσει η ομάδα μια νέα ιδέα ή στρατηγική, τα μέλη της προκαλούν δημιουργικά το ένα το άλλο και ασφαλώς δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούν σε όλα.

#2. Κίνητρο

Η καλή ομάδα είναι ευθυγραμμισμένη σε ένα στόχο και κατανοεί τι αναμένεται από αυτήν αλλά και που πρέπει να φτάσει. Ο αρχηγός της ομάδας εξασφαλίζει ότι οι στόχοι του τμήματος εκπληρώνονται και ότι οι προσωπικοί στόχοι κάθε μέλους βοηθούν το σύνολο της ομάδας.

Μόλις όμως οι στόχοι έχουν οριστεί, η τέλεια ομάδα έχει μέλη που ενεργά θα επιδιώξουν να επιτύχουν σε αυτούς τους στόχους και κάτι παραπάνω. Όχι μόνο κατανοούν τι αναμένεται από αυτούς, αλλά εξελίσσουν την ιδεολογία και τη φιλοσοφία της εταιρίας στο επόμενο επίπεδο μέσα από τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι εκπληκτικές ομάδες όχι μόνο το προχωρούν λίγο παραπάνω αλλά ανακαλύπτουν συνεχώς νέα εδάφη ανάπτυξης.

#3. Ποικιλομορφία

Οι καλές ομάδες έχουν πολλά ταλαντούχα μέλη. Για τον ηγέτη είναι αρκετά μεγάλη πρόκληση να σχηματίσει μία ομάδα με πολλά αξιόμαχα μέλη και να τα κάνει να δουλεύουν για έναν κοινό σκοπό.

Αλλά για να σχηματίσεις μία εκπληκτική ομάδα πρέπει να προσπαθήσεις να αποφύγεις να προσλάβεις ανθρώπους με πολύ παρόμοιο τρόπο σκέψης και όμοιες ικανότητες και χαρακτηριστικά. Με διαφοροποιήσεις στους ανθρώπους, μπορείς να αντιμετωπίσεις κάθε είδους προκλήσεις. Επιτρέπει σε έναν ηγέτη να έχει επιλογές στο ποιους συνεργάτες να αξιοποιεί σε κάθε ρόλο ανάλογα με το πρότζεκτ. Όσο καλύτερο το μείγμα ανθρώπων, τόσο περισσότερα και διαφορετικά ταλέντα και ικανότητες θα έχεις στη διάθεσή σου.

#4. Εμπιστοσύνη

Δεν υπάρχει καλύτερο συναίσθημα από το να δουλεύεις με μια ομάδα από δεμένα άτομα που σέβονται το ένα το άλλο. Τα μέλη των καλών ομάδων πραγματικά χαίρονται να δουλεύουν μαζί.

Αυτό που κάνει τις ομάδες σπουδαίες όμως είναι εκτός από έναν βαθύ επαγγελματικό δεσμό να δημιουργούνται και πιο προσωπικές σχέσεις. Γιατί έτσι δεν είναι μόνο ότι δουλεύουν σωστά, αλλά γνωρίζουν πώς να περνούν και καλά. Αν μάλιστα υπάρχει μια ατμόσφαιρα άνεσης μέσα στην ομάδα, τότε αυτή μπορεί πραγματικά να κάνει θαύματα, ειδικά αν έχει εξαλειφθεί το στοιχείο του αρνητικού ανταγωνισμού. Γιατί ενώ ο δυναμισμός και η διαφορετικότητα μπορεί να αποδειχτούν διασπαστικές για τις ομάδες, μπορεί να αποδειχτούν θετικοί εάν τα μέλη της ομάδας εμπιστεύονται και σέβονται το ένα το άλλο.

Η εκπληκτική ομάδα γνωρίζει ότι προκειμένου να επιτύχει πρέπει το αποτέλεσμά της να είναι μεγαλύτερο από το ατομικό άθροισμα των αποτελεσμάτων των μελών της. Πρέπει δηλαδή να λειτουργεί πολλαπλασιαστικά. Ως ηγέτης που αγωνίζεται να δημιουργήσει την εκπληκτική ομάδα, πρέπει να την ενδυναμώσεις με γνώση και την δυνατότητα να επιτύχει μεγάλα πράγματα. 

humanadvancet

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.