Πολιτική Προστασία ώρα να μπει στην ζωή όλων μας

Γράφει ο Ηλίας Μελετίου, Απόφοιτος Πληροφορικής – Φοιτητής Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών

Γνώση, Πρόληψη, Ενημέρωση. Ένα χρέος στις επόμενες γενιές!

Η πολιτική προστασία που στις μέρες μας έχει την τιμητική της, ήρθε η ώρα πιστεύω να αναβαθμιστεί στην κοινωνία μας. Στο μυαλό όλων μας αλλά και στην πράξη με ενέργειες στοχευμένες και πρωτοποριακές!

Οι προκλήσεις του αιώνα που διανύουμε είναι πολλές και περίπλοκες και δυστυχώς ολοένα πιο απαιτητικές και ξαφνικές.

Ειδικότερα για την Πατρίδα μας που είναι μία από τις πιο σεισμογενείς χώρες του πλανήτη. Μια χώρα με υψηλό κίνδυνο πυρκαγιών κάθε καλοκαίρι. Μια χώρα που δυστυχώς είναι από τις πρώτες στην Ευρώπη σε τροχαία ατυχήματα. Επίσης μια χώρα που τα στοιχεία δείχνουν ότι με βάση την αναλογία του πληθυσμού της έχει πολλά καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια!

Επιπλέον μια χώρα ελλιπής σε σχέδια εκκένωσης περιοχών όπως αποδείχθηκε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο το καλοκαίρι του 2018 στο Μάτι!

Εννοείται ότι είμαστε μια χώρα όπως και όλες οι άλλες εκτεθειμένη σε οποιαδήποτε ιό που μπορεί να εξελιχθεί σε πανδημία!

Ένα απλό ερώτημα είναι τι ποσοστό του λαού γνωρίζει κάποια πολύ βασικά πράγματα…

Θα αναφέρω επιγραμματικά μερικά:

1) παροχή πρώτων βοηθειών ( βασική υποστήριξη ζωής, χρήση απινιδωτη κ.α)

2) χρησιμοποίηση πυροσβεστήρων και άλλων απλών μέσων πυρόσβεσης.

3) Αντίδραση σε περίπτωση σεισμού.

4) Τρόποι ασφαλούς οδήγησης και κατανόηση του πραγματικού κινδύνου σε περίπτωση μη τήρησης αυτών.

5) Κανόνες δημόσιας ασφάλειας και υγιεινής.

Έχω την εντύπωση ότι η πλειοψηφία δεν γνωρίζει ή τουλάχιστον τα γνωρίζει λάθος.

Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι αν δεν εκπαιδεύσουμε τον κόσμο από μικρή ηλικία σε όλα τα παραπάνω μεθοδικά και αναλυτικά δεν θα έχουμε κάποιο αποτέλεσμα και σίγουρα θα είμαστε εκτός απαιτήσεων του σύγχρονου κόσμου στα θέματα πολιτικής προστασίας.

Μια πρόταση που κατά την γνώμη μου θα έκανε την διαφορά στην ενημέρωση, στην γνώση, στην καλλιέργεια παιδείας του κόσμου και τέλος στην αντιμετώπιση όλων των παραπάνω θα ήταν η πολιτική προστασία να εισαχθεί σαν μάθημα στα Λύκεια ( από την 1 Λυκείου) όλης της χώρας έστω και μία ώρα την εβδομάδα και μετέπειτα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Άλλωστε η πολιτική προστασία, οι έκτακτες συνθήκες και οι τρόποι αντιδράσεως δεν διαχωρίζουν πολίτες σε επιστήμονες, τεχνικούς, εργάτες ή οποιαδήποτε άλλη κοινωνική ομάδα!

Ο ακριβής τρόπος, η στελέχωση μιας τέτοιας ενέργειας και το κατάλληλο προσωπικό υπάρχει ή και μπορεί να βρεθεί και σίγουρα υπάρχουν καταλληλότεροι από εμένα να το προτείνουν.

Το κυριότερο που χρειάζεται είναι βούληση! Κυρίως πολιτική βούληση  και σχέδιο και είναι χρυσή ευκαιρία αυτή την στιγμή γιατί η Ελλάδα διαθέτει Κυβέρνηση που απέδειξε ότι έχει και τα δύο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.