Πολιτική εθνικής σωτηρίας για τη δημόσια υγεία

Γράφει η Ιωάννα Καλαντζάκου- Τσατσαρώνη, Δικηγόρος- τ. Αντιπρόεδρος Δ.Σ.Α -Υποψ. Βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών (Ν.Δ.)

Απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού και τον κίνδυνο που γεννά για τον πληθυσμό της χώρας μας, η κυβέρνηση έχει επιδείξει από την πρώτη στιγμή ετοιμότητα, συντονισμό, αποτελεσματικότητα και ψυχραιμία. Χωρίς να υποβαθμίζει τον κίνδυνο, χωρίς να εξωραΐζει τα πράγματα, ακολουθεί εξαρχής τις εισηγήσεις των ειδικών μη διστάζοντας να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης της πανδημίας στη χώρα – ακόμη και εκείνο της αναστολής των λειτουργιών στις εκκλησίες μας, ώστε να προλαμβάνει και όχι να ακολουθεί τις εξελίξεις. Άλλωστε η πίστη βρίσκεται στη συνείδηση του κάθε πολίτη και υπερβαίνει μεν, αλλά δεν μπορεί να παραβιάζει τη λογική.

Θέτοντας την προστασία της δημόσιας υγείας και του υγειονομικού συστήματος ως απόλυτη προτεραιότητα, η κυβέρνηση δεν δίστασε να προχωρήσει σε αποφάσεις με δυσμενή αντίκτυπο για την εθνική οικονομία και το εισόδημα των πολιτών. Και το έπραξε χωρίς να υπολογίσει το ενδεχόμενο πολιτικό κόστος σε μία χώρα που μόλις επανερχόταν στην οικονομική σταθερότητα και οι πολίτες της προσδοκούσαν να δουν ελαφρύνσεις και βελτίωση εισοδήματος από την οικονομική ανάκαμψη.

Αυτή η κυβερνητική υπευθυνότητα και η σοβαρότητα του κυβερνητικού ύφους – και ιδίως του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη- εκτιμήθηκαν από τους Έλληνες που, αντιλαμβανόμενοι την έκταση του κινδύνου της πανδημίας, εκφράζουν ευρύτατη συναίνεση στην κυβερνητική πολιτική.

Ανάλογη υπήρξε η ανταπόκριση από την Ευρώπη. Η σοβαρότητα της κυβερνητικής προσέγγισης, χάρη και στην προηγούμενη συγκροτημένη στάση της κυβέρνησης της Ν.Δ. έναντι των εταίρων μας, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφαση του Eurogroup να δώσει στην Ελλάδα τον δημοσιονομικό χώρο που απαιτείται για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Η εξαίρεση των δαπανών για την αντιμετώπιση της επιδημίας και της σχετικής μείωσης του ΑΕΠ από τους στόχους των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε. καθώς και η επανεξέταση του πρωτογενούς πλεονάσματος δίνουν στην Ελλάδα μια μεγάλη «ανάσα» στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία. Ωστόσο, όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός επισήμανε, τα δύσκολα είναι αναμφίβολα μπροστά μας. Ο επόμενος μήνας θα είναι κρίσιμος και είναι ευθύνη όλων μας και του καθενός μας χωριστά ως υπεύθυνου πολίτη να ακολουθήσουμε τις οδηγίες των ειδικών για να περιορισθεί η διάδοση της επιδημίας, να σωθούν ζωές, να στηριχθεί το υγειονομικό σύστημα και να αποκατασταθεί η ομαλότητα στην οικονομική και κοινωνική ζωή όσο πιο σύντομα γίνεται.

Η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι αναγκαίο Είναι όμως στο δικό μας χέρι να προστατεύσουμε την πατρίδα μας, τις οικογένειες και τις ζωές μας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.