Ε. Βόζεμπεργκ: Έχουμε σταθερή κι αυτοδύναμη κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα στην ανάπτυξη

«Το πρώτο οκτάμηνο της κυβέρνησης Μητσοτάκη χαρακτηρίστηκε από ετοιμότητα, αποτελεσματικότητα και υλοποίηση προεκλογικών δεσμεύσεων, μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα».

Στην πορεία που διαγράφει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη αναφέρεται μεταξύ άλλων σε συνέντευξή της στο LastPoint.gr η ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ.

Με σοβαρότητα προνοητικότητα και υπευθυνότητα  αντιμετωπίζει η κυβέρνηση όπως αναφέρει η ευρωβουλευτής της ΝΔ και το πρόβλημα με τον  κορονοϊό.

«Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα που αφορά τον κορονοϊό  με σοβαρότητα, προνοητικότητα και υπευθυνότητα, ακολουθώντας σε κάθε βήμα τις εισηγήσεις της Επιτροπής ειδικών και έχοντας ως στόχο την κατά το δυνατόν μείωση της διασποράς του ιού. Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η θωράκιση της δημόσιας υγείας και η λήψη μέτρων για την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων», τονίζει η κ. Βόζεμπεργκ.

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει θερμό επεισόδιο με την Τουρκία η κ. Βόζεμπεργκ δηλώνει:

«Ευελπιστώ ότι δεν θα συμβεί θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, όμως είμαστε έτοιμοι σε όλα τα επίπεδα για να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο. Εάν η Τουρκία παραβιάσει με οποιονδήποτε τρόπο την εθνική μας κυριαρχία, θα αντιδράσουμε αποφασιστικά και η ελληνική απάντηση θα κλιμακωθεί, ανάλογα με την τουρκική προσβολή».

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ αναφέρεται στο μεταναστευτικό τις πιέσεις στον Έβρο,  την προκλητικότητα της γειτονικής χώρας Τουρκίας και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους ουδένας λόγος υπάρχει για τη διενέργεια εκλογών. 

Αναλυτικά η συνέντευξή της κ. Βόζεμπεργκ στη συνεργάτη μας, δημοσιογράφο Μαρία Χονδρογιάννη:

 

Σας ανησυχεί η ολοένα αυξανόμενη ένταση με τους παράνομους μετανάστες στον Έβρο; Είναι στη σωστή κατεύθυνση η αντίδραση της Ελλάδος για το συγκεκριμένο  πρόβλημα;

Η κατάσταση στον Έβρο προκαλεί εύλογη ανησυχία, καθώς η πατρίδα μας αντιμετωπίζει μία ασύμμετρη απειλή και οι Τουρκικές αρχές είναι φανερό ότι εμπλέκονται στη μαζική και οργανωμένη απόπειρα παραβίασης των  συνόρων μας. Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έλαβε τη σωστή απόφαση να προστατεύσουμε με κάθε τρόπο τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά σύνορα, αποτρέποντας τη μαζική εισβολή χιλιάδων μεταναστών. 

Μάλιστα ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης με σειρά επαφών σε κορυφαίο επίπεδο αναδεικνύει τον εκβιασμό, την προκλητική συμπεριφορά και τη διασπορά ψευδών ειδήσεων από την πλευρά της Τουρκίας, με πιο πρόσφατη τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα Καγκελάριο. 

Δεν είναι τυχαίο ότι το 76% των ερωτηθέντων σε σχετική δημοσκόπηση στέκεται στο πλευρό της κυβέρνησης για τους χειρισμούς της στο συγκεκριμένο ζήτημα. 

  

 

Πιστεύετε πως η Τουρκία χρησιμοποιεί ως όπλο το μεταναστευτικό για να εντείνει την  πίεση προς την Ελλάδα και να επωφεληθεί; Όλοι παρακολουθούμε τι γίνεται με τον τρόπο που παρουσιάζουν τα τουρκικά ΜΜΕ τις ειδήσεις για  το συγκεκριμένο θέμα.

Τα fake news, η διασπορά ψευδών ειδήσεων, η διαστρέβλωση της αλήθειας και η ελεγχόμενη αξιοπιστία των Τουρκικών ΜΜΕ δεν είναι κάτι καινούριο. 

Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση θεωρώ ότι η Τουρκία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό όχι μόνο για να πιέσει την Ελλάδα, αλλά κυρίως για να εκβιάσει την Ευρώπη με στόχο να αποσπάσει επιπλέον κονδύλια για το μεταναστευτικό και να εξασφαλίσει την πολιτική στήριξη που χρειάζεται για τη δράση της στη Συρία. 

 

Εκτιμάτε πως θα  επιδιώξει η Τουρκία θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα, καθώς δεν φαίνεται να εγκαταλείπει τις αξιώσεις που περιλαμβάνονται και στο περίφημο της μνημόνιο με τη Λιβύη; 

Ευελπιστώ ότι δεν θα συμβεί θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, όμως είμαστε έτοιμοι σε όλα τα επίπεδα για να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο. 

Εάν η Τουρκία παραβιάσει με οποιονδήποτε τρόπο την εθνική μας κυριαρχία, θα αντιδράσουμε αποφασιστικά και η ελληνική απάντηση θα κλιμακωθεί, ανάλογα με την τουρκική προσβολή.

 

Πως πρέπει να απαντήσει η Ελλάδα επιτέλους στην Τουρκία καθώς η διπλωματία δεν σταματά τη γειτονική χώρα;

Η Ελλάδα διαθέτει τόσο τα απαραίτητα μέσα όσο και τις διεθνείς συμμαχίες για να απαντήσει με επιτυχία σε κάθε τουρκική πρόκληση. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη έστειλε αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία ότι η Ελλάδα δεν εκβιάζεται και ότι τα σύνορά μας είναι αδιαπραγμάτευτα, όπως αδιαπραγμάτευτη είναι και η βούλησή μας να τα υπερασπιστούμε αποφασιστικά και αποτελεσματικά. 

 

Οι Ευρωπαίοι με τη μέχρι τώρα στάση τους δείχνουν πως είναι υπέρ της Ελλάδος τόσο στο μεταναστευτικό όσο και στα ελληνοτουρκικά;

Είναι σημαντικό για τη χώρα μας ότι η Ευρώπη υψώνει διπλωματικά τείχη στην Τουρκική προκλητικότητα και είναι υποστηρικτική απέναντι στις πάγιες ελληνικές θέσεις, που είναι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των όρων καλής γειτονίας.

Ωστόσο έχω ασκήσει σκληρή κριτική στην ΕΕ για αβελτηρία και αδικίες εις βάρος της Ελλάδας στη διαχείριση του μεταναστευτικού και για απροθυμία επιβολής αυστηρών οικονομικών κυρώσεων στην Τουρκία. 

Με τη νέα ευρωπαϊκή ηγεσία και μετά τις συντονισμένες ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης και προσωπικά του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, φαίνεται πως κάτι αλλάζει, με πρόσφατο παράδειγμα τη χαρακτηριστική φράση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φον ντερ Λάιεν ότι «η Ελλάδα είναι η ασπίδα της Ευρώπης». 

 Όμως είναι αυτονόητο ότι εκτός από δηλώσεις στήριξης, χρειαζόμαστε και την έμπρακτη συμπαράσταση των εταίρων μας. 

Υπό το πρίσμα αυτό κρίνεται θετικά το σχέδιο δράσης που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, το οποίο περιλαμβάνει αποστολή ομάδων ταχείας επέμβασης της Frontex, ενεργοποίηση ενός νέου προγράμματος επιστροφών με τον συντονισμό της Frontex, ενίσχυση της ικανότητας διαχείρισης των ροών στα πέντε νησιά υποδοχής με βελτίωση υποδομών, ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας και  αποστολή 160 στελεχών του Ευρωπαϊκού Γραφείου Υποστήριξης Ασύλου στα νησιά για να συνδράμουν τις ελληνικές Αρχές.

 

Σας ανησυχεί η εξάπλωση του κορωνοϊού  στην Ελλάδα; Είναι σε καλό δρόμο ο αγώνας της Ελλάδος για τον περιορισμό της νόσου;

Η ταχεία εξάπλωση του κορωνοϊού, αν και αναμενόμενη, προκαλεί εύλογα μεγάλη ανησυχία. Αυτό όμως που χρειάζεται είναι ψυχραιμία, οργάνωση και ενημέρωση. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα με σοβαρότητα, προνοητικότητα και υπευθυνότητα, ακολουθώντας σε κάθε βήμα τις εισηγήσεις της Επιτροπής ειδικών και έχοντας ως στόχο την κατά το δυνατόν μείωση της διασποράς του ιού. Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η θωράκιση της δημόσιας υγείας και η λήψη μέτρων για την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων.Σε αυτό το πλαίσιο, από την πρώτη στιγμή εκπόνησε επιχειρησιακό σχέδιο, όρισε Νοσοκομεία αναφοράς με ειδικούς θαλάμους, ενημέρωσε τους πολίτες, έλαβε έκτακτα μέτρα σε περιοχές με επιβεβαιωμένα κρούσματα και θα πάρει ακόμη όσα μέτρα χρειαστούν, ανάλογα με τις εξελίξεις και τις εισηγήσεις της Επιτροπής των ειδικών.

    

Τι γίνεται όμως με τις συνέπειες που έχει ο κορωνοϊός σε οικονομία, μεταφορές και τουρισμό;

Ο κορωνοϊός προβλέπεται ότι θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομία, ενώ αναμένεται να πλήξει περισσότερο κλάδους όπως οι μεταφορές, η εστίαση και ο τουρισμός. 

Γι’ αυτό η κυβέρνηση ήδη ανακοίνωσε μία πρώτη δέσμη μέτρων  με βασικό στόχο  την τόνωση της ρευστότητας και τη διαφύλαξη της απασχόλησης στις περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, με
αναστολή πληρωμής ΦΠΑ, αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΟΥ και αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών και δόσεων.

Παράλληλα δημιουργείται μηχανισμός παρακολούθησης, ώστε η κυβέρνηση να παρεμβαίνει έγκαιρα και στοχευμένα σε όσες περιοχές παρατηρείται σημαντική πτώση της οικονομικής δραστηριότητας εξαιτίας του κορωνοιού.

 

Πως κρίνετε τη μέχρι τώρα πορεία της κυβέρνησης  και τις αποφάσεις στον οικονομικό τομέα;

Το πρώτο οκτάμηνο της κυβέρνησης Μητσοτάκη χαρακτηρίστηκε από ετοιμότητα, αποτελεσματικότητα και υλοποίηση προεκλογικών δεσμεύσεων, μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα. 

Οι φορολογικές ελαφρύνσεις, ο αναπτυξιακός νόμος, το ξεμπλοκάρισμα σημαντικών επενδύσεων, το σχέδιο “Ηρακλής” για τα κόκκινα δάνεια, η πλήρης άρση των capital controls, η διάσωση της ΔΕΗ, η συνταγματική αναθεώρηση και η ψήφος των αποδήμων, αποτελούν ορισμένα μόνο χαρακτηριστικά παραδείγματα. 

Επίσης αξιοσημείωτες είναι οι θετικές επιδόσεις της κυβέρνησης σε κρίσιμους τομείς όπως η προώθηση μεταρρυθμίσεων, η εξωτερική πολιτική με την αναβάθμιση του διεθνούς κύρους της χώρας, αλλά και η δημόσια τάξη, όπου πέτυχε την τόνωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών με αυξημένες περιπολίες, ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της αστυνομίας με 1.500 νέους ειδικούς φρουρούς και ενίσχυση της ομάδας ΔΙΑΣ.

 

Τι λέτε για τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών;

Η Ελλάδα έχει μία νέα, σταθερή και αυτοδύναμη κυβέρνηση με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που μετά την συνταγματική αναθεώρηση και την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου από τη διενέργεια εκλογών, έχει μπροστά της ολόκληρη την τετραετία για να εφαρμόσει απρόσκοπτα το πρόγραμμά της και να οδηγήσει τη χώρα και πάλι στο δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας. 

Μάλιστα όλες οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν με εντυπωσιακό τρόπο την κυριαρχία της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς τα υπέρ τους ποσοστά ξεπερνούν ακόμη και αυτά των εκλογών της 7ης Ιουλίου.

Είναι προφανές ότι τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης διακινούνται με μοναδικό σκοπό να θολώσει τα νερά ο ΣΥΡΙΖΑ για να ξεφύγει από την ηττοπάθεια, την εσωστρέφεια και τα εσωτερικά του προβλήματα.   

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.