Ποιον θέλει η ΝΔ στην Κεντροαριστερά

Γράφει ο Σπαρτιάτης

Οι εκλογές για την ανάδειξη της ηγεσίας του νέου φορέα της κεντροαριστεράς θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή. Στην οδό Πειραιώς παρακολουθούν τις εξελίξεις χωρίς ιδιαίτερη ανησυχία, μιας που η συμμετοχή δεν αναμένεται μεγάλη, με μεγάλο όμως ενδιαφέρον καθώς με το χώρο της κεντροαριστεράς περιμένουν να συνεργαστούν τόσο ως κυβέρνηση όσο και ως αντιπολίτευση.

Αν και οι δημοσκοπήσεις για μια εσωτερική διαδικασία κατά κανόνα δεν είναι αξιόπιστες η κατάληξη του πρώτου γύρου φαίνεται να έχει κλειδώσει. Η Φώφη Γεννηματά θα είναι στην πρώτη θέση και μένει να διαμορφωθεί το τελικό ποσοστό της και το εύρος της διαφοράς από το δεύτερο.

Το μεγάλο ενδιαφέρον όμως εστιάζεται στη δεύτερη θέση, για την οποία πιθανότητες έχουν οι Ανδρουλάκης, Θεοδωράκης και Καμινης. Ο Ραγκουσης και ο Μανιάτης φαίνεται ότι θα κάνουν μια αξιοπρεπή εμφάνιση, οι υπόλοιποι απλά θα κινηθούν σε χαμηλά ποσοστά.

Αντικειμενικά λοιπόν πιθανότητες να αναδειχθούν στην ηγεσία του νέου φορέα έχουν οι Φώφη Γεννηματά, Νίκος Ανδρουλάκης, Σταύρος Θεοδωράκης και Γιώργος Καμίνης. Το ερώτημα είναι ποιον από τους 4 αυτούς θα προτιμούσε ως συνομιλητή την επόμενη μέρα η ΝΔ. Ας τους δούμε λίγο ατομικά.

Η Φώφη Γεννηματά είναι μια γνωστή και σταθερή κατάσταση. Την έχουμε δει και ξέρουμε τι περιμένουμε. Έχει δείξει λογική σε πολλές περιπτώσεις, όπως στην καταψήφιση του νέου εκλογικού νόμου της απλής αναλογικής, έχει όμως ταυτόχρονα μια επικίνδυνη τάση-ροπή προς το ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο θέλει να συνομιλεί και να μένει σε επαφή. Μέχρι ώρας η τάση αυτή έχει μείνει κυρίως σε επίπεδο ρητορικής. Σε κάθε περίπτωση είναι μια παλιά καραβάνα που ξέρει να χειρίζεται το πολιτικό παιχνίδι και να εκμεταλλεύεται καταστάσεις. Σε κάθε περίπτωση τυχόν εκλογή της σημαίνει ότι η κεντροαριστερά δε θα κλείσει την πόρτα ούτε στη ΝΔ ούτε στο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι επίσης μια γνωστή, αλλά καθόλου προβλέψιμη περίπτωση. Μέχρι σήμερα ως αρχηγός του Ποταμιού ενώ σε επίπεδο ρητορικής είναι περισσότερο φιλικός προς τη ΝΔ στην πράξη έχει ουκ ολίγες φορές στηρίξει κυβερνητικές πρωτοβουλίες, με τελευταία τη νομοθέτηση της νομικής αλλαγής φύλου από τα 15 που έγινε χάρη σε δικές του ψήφους. Έίναι απρόβλεπτος στον τρόπο που χειρίζεται τα ζητήματα, πάντως για την επόμενη μέρα δηλώνει φιλικός προς τη ΝΔ.

Ο Γιώργος Καμίνης αποτελεί ένα ερωτηματικό καθώς δείγματα γραφής έχει δώσει μόνο ως δήμαρχος Αθηναίων. Σε επίπεδο ρητορικής φέρεται να τηρεί ίσες αποστάσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, το στίγμα του όμως δεν είναι ξεκάθαρο. Έχει συνεργαστεί καλά με τη ΝΔ τόσο ως δήμαρχος όσο και στο στρατόπεδο του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα. Σίγουρα θα είναι συνεννοήσιμος αλλά καθόλου δεδομένος.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ο βασικότερος υποψήφιος του εκσυγχρονιστικού – μεταρρυθμιστικού στρατοπέδου και της εσωκομματικής πλευράς του Βενιζέλου. Από τους 4 βασικούς διεκδικητές είναι μακράν ο πιο εχθρικός προς το ΣΥΡΙΖΑ και σε επίπεδο θέσεων γέρνει ξεκάθαρα προς το κέντρο. Έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι είναι υπέρ της συνεργασίας με τη ΝΔ τόσο στην αντιπολίτευση όσο και στην κυβέρνηση.

Από τη ΝΔ προφανώς δεν υπάρχει ενιαία θέση προτίμησης για κάποιον υποψήφιο. Υψηλά ιστάμενο στέλεχος που ερωτήθηκε εξέφρασε την προτίμησή τους στη Φώφη Γεννηματά. Οι λόγοι: Πρώτον με Φώφη ξέρεις τι παίρνεις. Η σημερινή κατάσταση με τα θετικά και τα αρνητικά της δε θα αλλάξει. Δεύτερον η εκλογή Φωφης δεν απειλεί πολιτικά τη ΝΔ. Έχει ξεκάθαρο προσανατολισμό προς τα αριστερά, εξ’ ου και οι συνεχείς διαφοροποιήσεις από τη ΝΔ και η διατήρηση ήπιων τόνων με το ΣΥΡΙΖΑ. Στο σενάριο αυτοδυναμίας της ΝΔ θα είναι δυνατή μια συνεννόηση σε ζητήματα όπως η εκλογή ΠτΔ και ο εκλογικός νόμος.

Διαφορετική εκτίμηση εξέφρασε άλλο προβεβλημένο στέλεχος της παράταξης, που έδειξε προτίμηση στο Γιώργο Καμίνη. Η αιτιολογία: Έίναι νηφάλιος και συνεννοήσιμος, και ο Μητσοτάκης θα μπορεί να τον χειριστεί καλύτερα. Έχει δε αδυναμία στην προσέγγιση ευρύτερου κοινού οπότε η ΝΔ εκλογικά δεν κινδυνεύει.

Έυρύτεροι κύκλοι της Πειραιώς ωστόσο διατυπώνουν ανησυχίες. Αν η ΝΔ δεν έχει αυτοδύναμη πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή ο ενιαίος φορέας της κεντροαριστεράς θα είναι ο προφανής κυβερνητικός εταίρος. Θα υπάρχει δυνατότητα καλής συνεργασίας με όλους τους επίδοξους αρχηγούς; Ολοι θυμούνται καλά ότι ακόμα και στην κυβέρνηση Σαμαρά, όταν συνομιλητής ήταν ο μεταρρυθμιστής Βενιζέλος και η συνεννόηση ήταν καλή, τα προβλήματα δεν εξελιπαν. Τι θα συμβαίνει αν ο επόμενος Βενιζέλος είναι ένα πρόσωπο εχθρικό προς την αποστολή της κυβέρνησης που θα προσπαθεί να κρατήσει ικανοποιημένο το αριστερό κοινό του;

Από την άλλη αν αρχηγός του νέου φορέα αναδειχθεί κάποιος με κεντρώο και μεταρρυθμιστικό λόγο ναι μεν μια επόμενη συγκυβέρνηση θα είναι σταθερότερη, το ενδεχόμενο όμως της αυτοδυναμίας θα καταστεί λιγότερο πιθανό.

Σε κάθε περίπτωση οι εκλογές της Κυριακής δεν είναι αδιάφορες. Δε θεωρώ όμως ότι έχουν και τη σημασία που πολλοί τους αποδίδουν. Τα μέχρι ώρας δείγματα δεν είναι και τα καλύτερα για το νέο φορέα. Το ενδιαφέρον δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο, και αυτό αποτυπώνεται τόσο στις προ-εγγραφές για την ψηφοφορία όσο και στη συμμετοχή στις εσωκομματικές εκδηλώσεις. Η μόνη υποψηφιότητα που φαίνεται να συγκεντρώνει περισσότερο ενθουσιασμό είναι αυτή του Νίκου Ανδρουλάκη.

Το τελικό δείγμα θα είναι η συμμετοχή την Κυριακή. Αν είναι η αναμενόμενη τότε ανεξαρτήτως προσώπου αρχηγού η ΝΔ δεν έχει να φοβάται ιδιαίτερα. Το μέγεθος του νέου φορέα δε θα είναι ριζικά διαφορετικό από το σημερινό μέγεθος των κομμάτων της κεντροαριστεράς. Υπάρχει ένα σημαντικό μέρος αυτού του χώρου που θέλουν να στηρίξουν ΝΔ αποκλειστικά για να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι ώρας δεν έχουν δείξει να αλλάζουν γνώμη από τις εξελίξεις.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η ΝΔ δεν έχει να φοβάται ιδιαίτερα από το νέο φορέα της κεντροαριστεράς. Έχει όμως να φοβάται από έναν ενδεχόμενο αναξιόπιστο κυβερνητικό εταίρο.

One thought on “Ποιον θέλει η ΝΔ στην Κεντροαριστερά

  • 12/11/2017, 11:25
    Permalink

    Προσωπικα,σαν μελος και επι δεκαετιων ψηφοφορος της ΝΔ,θα ηθελα να δω την αναδειξη μιας ισχυρης κεντροαριστερας του ποσοστου 10-15%, υπο την ηγεσια του Ανδρουλακη.Και λογω των ξεκαθαρων θεσεων του και λογω της ηλικιας του,αλλα πολυ περισσοτερο,γιατι θα καταφερει να κοψει απο τον ΣΥΡΙΖΑ ενα μεγαλο ποσοστο ψηφοφορων,νεαρας κυριως ηλικιας,που σιχαθηκαν τα ψεματα του Τσιπρα,αλλα δεν θα ψηφιζαν με τιποτα την ΝΔ.

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.