Πλατεία Αβησσυνίας

Η Πλατεία Αβησσυνίας είναι πλατεία ανάμεσα στους εμπορικούς δρόμους Ερμού και Ηφαίστου, στο Μοναστηράκι της Αθήνας. Βρίσκεται στο ιστορικό τρίγωνο της παλαιάς πόλης το οποίο οριοθετούν οι σύγχρονες οδοί Σταδίου και Παναγή Τσαλδάρη, το πολεοδομικό κέντρο της Ομονοίας στο βορρά και ο λόφος της Ακρόπολης στο νότο.

Η ονομασία της προέρχεται από την αρχαία ονομασία της Αιθιοπίας, Αβησσυνία, στην οποία κάνει αναφορές ο ιστορικός Ηρόδοτος. Βρίσκεται στην καρδιά του μικροεμπορίου των παλαιών Αθηναίων, δυτικά του παραδοσιακού οικισμού της Πλάκας, νότια της συνοικίας του Ψυρρή και ανατολικά του Θησείου. Η πλατεία είναι γνωστή από παλιά για τη μόνιμη υπαίθρια αγορά παλαιοπωλών, δίπλα ακριβώς στο δημοπρατήριο στο Μοναστηράκι.

Το 1910 μεταφέρθηκε στην πλατεία Αβησσυνίας το παζάρι μεταχειρισμένων ειδών, το οποίο μέχρι τότε γινόταν στην πλατεία Δημοπρατηρίου. Οι Αθηναίοι συνήθιζαν να δίνουν και δεύτερα ονόματα στις περιοχές, κάτι σαν τα παρατσούκλια των ανθρώπων. Έτσι μέχρι το 1875 η περιοχή ονομαζόταν και «Μαγγανάρια», γιατί στους δρόμους προς την πλευρά της Ερμού βρίσκονταν συγκεντρωμένοι οι μαγγανάρηδες, δηλαδή οι τεχνίτες του μεταξιού.

Η πιο διαχρονική ονομασία της πλατείας όμως είναι το «Γιουσουρούμ» και χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα. Το όνομα προήλθε από τον Εβραίο Ηλία Γιουσουρούμ, ιδιοκτήτη του πρώτου παλαιοπωλείου στα τέλη του 19ου αιώνα. Η οικογένεια Γιουσουρούμ είχε έρθει το 1863 από τη Σμύρνη. Ο έμπορος Νώε Γιουσουρούμ, πρόγονος του παλαιοπώλη ήταν ήδη πολύ συμπαθής στους Αθηναίους και τελικά η πλατεία πήρε το όνομά τους, που στα εβραϊκά σημαίνει «άνθρωπος του θεού».

ΠΗΓΗ: URBAN LIFE

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.