Οργισμένες αντιδράσεις για τις δηλώσεις Τσακλόγλου – ένα ακόμη κακό φορολογικό νομοσχέδιο

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Αν το Υπουργείο Οικονομικών θέλει να έχει αποτέλεσμα στη μείωση της φοροδιαφυγής, από όσους ελεύθερους επαγγελματίες κρύβουν εισοδήματα μη κόβοντας αποδείξεις, ένα πράγμα πρέπει να κάνει. Να καθιερώσει αφορολόγητο έναντι αποδείξεων για όλες τις συναλλαγές που αφορούν υπηρεσίες ελεύθερων επαγγελματιών. Αν ο κάθε φορολογούμενος που χρησιμοποιεί υπηρεσίες γιατρών, δικηγόρων, τεχνιτών, γυμναστών, λογιστών, καθηγητών που κάνουν ιδιαίτερα, κλπ έχει έκπτωση από το φορολογητέο του εισόδημα το συνολικό ποσό που πλήρωσε για αυτές τις υπηρεσίες, φυσικά και θα ζητάει απόδειξη. Τώρα όχι μόνο δεν έχει κανείς λόγο να ζητήσει απόδειξη, αντίθετα έχει κάθε λόγο να μην πάρει απόδειξη. Αν ο ελεύθερος επαγγελματίας σου ζητήσει μια αμοιβή με απόδειξη 1.000 ευρώ συν ΦΠΑ 24% ή εναλλακτικά σου πει 900 ευρώ χωρίς απόδειξη, τι θα κάνεις; Θα παρακαλάς να μη κόψει απόδειξη.

Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτή η πραγματικότητα αντιμετωπίζεται με ένα συνδυασμό παρεμβάσεων. Μείωση του υπερβολικού ΦΠΑ από το 24% στο 10% για παράδειγμα και ταυτόχρονα έκπτωση ολόκληρης της δαπάνης από το φορολογητέο εισόδημα του καταναλωτή της υπηρεσίας. Και φυσικά έκπτωση χωρίς όριο ποσού, αλλιώς δεν έχει αποτέλεσμα.
Με αυτόν τον συνδυασμό παρεμβάσεων τελειώνει η φοροδιαφυγή στους κλάδους των ελεύθερων επαγγελματιών.

Αντί να κάνει αυτό, η κυβέρνηση έφτιαξε ένα πολύπλοκο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο προκαλεί αδικίες και ανισότητες.
Για παράδειγμα, με το τεκμαρτό εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών, εξισώνει το εισόδημα τους με το εισόδημα των μισθωτών που παίρνουν τον βασικό μισθό. Μόνο που οι μισθωτοί έχουν αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν έχουν και έτσι επιβαρύνονται πολύ περισσότερο.
Δημιουργεί ανισότητα και μέσα στους ίδιους τους κλάδους. Πάρα πολλοί νέοι δικηγόροι δουλεύουν με αντιμισθία σε γραφεία, με 800 ευρώ. Αυτοί θεωρούνται μισθωτοί και έχουν αφορολόγητο. Οι νέοι δικηγόροι που ασκούν το ελεύθερο επάγγελμα, θα φορολογούνται για το ίδιο εισόδημα χωρίς αφορολόγητο. Το ίδιο ισχύει και για κάθε άλλον εργαζόμενο στους κλάδους των ελεύθερων επαγγελματιών, πχ λογιστές, τεχνικούς, γυμναστές κλπ.

Το φορολογικό νομοσχέδιο δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα της φοροδιαφυγής, ούτε να αυξήσει τη φορολογική δικαιοσύνη. Αντίθετα, προκαλεί αδικίες, φορολογική ανισότητα, περιπλέκει τα πράγματα, λειτουργεί διχαστικά για την κοινωνία εφόσον χαρακτηρίζει συλλήβδην όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες φοροφυγάδες και τελικά είναι αμφίβολο αν θα πετύχει τους στόχους του για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Πολλοί ισχυρίζονται ότι θα την αυξήσει αντί να την μειώσει και αυτό διότι δημιουργεί “παράθυρα”. Για παράδειγμα υποστηρίζουν ότι κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας που δήλωνε περισσότερα από το τεκμαρτό, θα μειώσει τη δήλωση του στο τεκμαρτό.

Άλλοι επισημαίνουν ότι ενώ προσπαθεί να περιορίσει τις συναλλαγές με μετρητά για να περιορίσει τη φοροδιαφυγή, την ίδια στιγμή το υπουργείο ανακοινώνει ότι ξεκινά ελέγχους σε όλες τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και στις συναλλαγές με κάρτες και μάλιστα για πολλά χρόνια πίσω. Έτσι ωθεί τους πολίτες να συνεχίσουν, αν όχι να αυξήσουν, τις συναλλαγές με μετρητά.

Οι αντιδράσεις που ξεσήκωσε το νομοσχέδιο κορυφώθηκαν με τις πολύ ατυχείς δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών κ. Π. Τσακλόγλου.
Όταν ο υφυπουργός ζήτησε συγγνώμη μέσω Facebook για τις δηλώσεις του στην τηλεόραση που προέτρεψε τους δικηγόρους να εγκαταλείψουν τη δικηγορία και να γίνουν ντηλιβεράδες, δημοσιεύτηκαν στο προφίλ του πολλές εκατοντάδες σχόλια δικηγόρων που δικαίως διαμαρτύρονται για την προσβολή και ζητούν από τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη να αποπέμψει τον υπουργό.

Όμως οι δηλώσεις Τσακλόγλου, αποκαλύπτουν κάτι που όλοι γνωρίζαμε: Ότι είναι πεποίθηση των φορολογικών αρχών πως όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι φοροφυγάδες.
Μια αντίληψη ενοχλητική για τις χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες που είναι νομοταγείς και πραγματοποιούν ειλικρινείς δηλώσεις πληρώνοντας φόρους και ταυτόχρονα μια αντίληψη διχαστική για την κοινωνία.

Με το φορολογικό νομοσχέδιο της, η κυβέρνηση λειτουργεί διχαστικά, προσβλητικά και αυθαίρετα, αδυνατώντας να αντιληφθεί ότι πολύ μεγάλο μέρος των εργαζόμενων δεν τα βγάζει πέρα – συμπεριλαμβανομένων πολλών δικηγόρων και ακόμη περισσότερων ντηλιβεράδων .

Δυστυχώς το νομοσχέδιο της κυβέρνησης δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη φοροδιαφυγή, προσβάλει ολόκληρους επαγγελματικούς κλάδους, δημιουργεί αδικίες, αφού μεταξύ ανθρώπων που δηλώνουν το ίδιο εισόδημα, άλλοι έχουν αφορολόγητο και άλλοι όχι. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες με το τεκμαρτό δεν έχουν αφορολόγητο, ενώ οι μισθωτοί έχουν.
Δεν αντιμετωπίζει τη μεγάλη φοροδιαφυγή, ούτε τις συνήθεις πρακτικές φοροαποφυγής των μεγάλων επιχειρήσεων, πολλές από τις οποίες χρησιμοποιούν τις τριγωνικές συναλλαγές και τις μεθόδους transfer pricing για να φοροαποφύγουν.
Δεν περιορίζει καν το λαθρεμπόριο στα καύσιμα που είναι τεράστιας αξίας και φυσικά δεν το κάνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Δεν αυξάνει τη φορολογική συνείδηση, αντίθετα, αυξάνει τον θαυμασμό προς τους φοροφυγάδες με τις αδικίες που προκαλεί.

Δεν είναι φυσικά το πρώτο αποτυχημένο φορολογικό νομοσχέδιο που βλέπουμε. Όλα τα φορολογικά νομοσχέδια όλων των κυβερνήσεων τις ίδιες αρνητικές πάντα εντυπώσεις προκαλούν και την ίδια αποτυχημένη κατάληξη έχουν.
Οι φορολογούμενοι νιώθουν πάντα αδικημένοι και η φοροδιαφυγή διατηρείται.

Τι φταίει για αυτό;

Η νοοτροπία των φορολογικών αρχών και η νοοτροπία του κράτους γενικότερα που θεωρούν τους πολίτες αντιπάλους και προσπαθούν να τους “συλλάβουν” και να τους “πατάξουν”.

Όμως αυτή η θεώρηση κρύβει και τη μανία των κρατικών υπαλλήλων και των δημοσίων υπηρεσιών να περιπλέκουν διαρκώς τα πράγματα, δηλαδή τη νομοθεσία και τους κανόνες γενικότερα, ώστε τελικά να συντηρείται η ισχύς τους και δυστυχώς και η διαφθορά.

Για να υπάρξει φορολογική δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα στην είσπραξη των φόρων, πρέπει να αλλάξει άρδην η φορολογική αντίληψη του κράτους και να φτιαχτεί ένα φορολογικό σύστημα εξαιρετικά απλό ώστε να είναι αντιληπτό και σαφές σε όλους και κυρίως δίκαιο. Το ίδιο πρέπει να γίνει φυσικά και με όλους τους άλλους νόμους.

Reporter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.