Ερωτήματα για τον «δράκο των Εξαρχείων»

Γράφει ο Αντώνης Πανούτσος

Η υπόθεση του 23χρονου Σύρου που συνελήφθη την περασμένη Τρίτη στα Εξάρχεια για απόπειρες βιασμών θα πρέπει να γίνει λόγος προβληματισμού για την κυβέρνηση.

Στην Ελλάδα ήρθε το 2016 ως ανήλικος ασυνόδευτος πρόσφυγας. Εφόσον του αναγνωρίστηκε η ιδιότητα, δύο χρόνια αργότερα, ας πούμε ότι ήταν. Από το 2018 είχε τα ταξιδιωτικά έγγραφα και τα ίδια δικαιώματα με οποιονδήποτε Ελληνα πολίτη. Το 2021 δεν ανανέωσε την παραμονή του, ενώ το 2022 φυλακίστηκε για απόπειρα βιασμού στα Γρεβενά. Υστερα από ένα δωδεκάμηνο ως προσωρινά κρατούμενος αποφυλακίστηκε με την υποχρέωση να μείνει σε δομή προσφύγων στη Μαλακάσα. Στη Μαλακάσα δεν εμφανίστηκε ποτέ ούτε και στο Τμήμα Ασφαλείας Ωρωπού, που είχε την υποχρέωση να εμφανίζεται τρεις φορές τον μήνα. Το μόνο που έκανε ήταν να συνεχίσει τις απόπειρες βιασμού μέχρι να συλληφθεί στα Εξάρχεια.

Το θέμα δεν είναι οι ευθύνες του κάθε υπουργείου. Ούτε να αντικατασταθεί ο διοικητής του Τμήματος Ωρωπού, όπως είχαν αντικατασταθεί οι αστυνομικοί διευθυντές που δεν είχαν καταγράψει την πορεία των Κροατών χούλιγκαν στη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή τον Αύγουστο. Το θέμα είναι να γίνει μία αποτίμηση. Και αυτό μπορεί να το κάνει μόνο ο πρωθυπουργός.

Πρώτα, για το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Μπορεί η συγκεκριμένη περίπτωση να αφορά την κυβέρνηση 2015-2019, αλλά η πολιτική του υπουργείου είναι αυτή που περίμενε ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Μετά, για το υπουργείο Δικαιοσύνης. Το πρόγραμμα για την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, πρόβλημα που οδηγεί στις αποφυλακίσεις χωρίς δίκη, προχωράει σύμφωνα με τις προσδοκίες του Μητσοτάκη ή για μία ακόμα φορά θα μείνει στα χαρτιά;

Τρίτον, για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Το πιο εξοργιστικό με την υπόθεση του Σύρου βιαστή είναι ότι στη μία απόπειρα που έκανε, όταν το θύμα είπε ότι θα φωνάξει την Αστυνομία, απάντησε «good luck». Εκτιμώντας ότι η προσπάθεια του Ελληνα πολίτη να ζητήσει προστασία από την Αστυνομία δεν έχει καμία σημασία. Και το είπε την ημέρα της πορείας στο Πολυτεχνείο, όταν εκατοντάδες αστυνομικοί περιπολούσαν στην περιοχή.

Τέλος, κάτι και για τον πρωθυπουργό. Τον Σεπτέμβριο είχε πει ότι 2.500 αστυφύλακες φεύγουν από την προστασία των υψηλών προσώπων. Πόσοι έχουν φύγει; Πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή ο Γιάννης Οικονόμου είπε ότι οι αστυνομικοί εφευρίσκουν τεχνάσματα, όπως να παίρνουν μαζικές αδιάθετες άδειες, αλλά, παρά ταύτα, έχουν επιστρέψει «στην Ασφάλεια Αττικής 310, στο αεροδρόμιο 20 και στη ΓΑΔΑ 250». Θεωρεί τον αριθμό ικανοποιητικό; Αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα, good luck σε όλους μας.

Ελεύθερος Τύπος

One thought on “Ερωτήματα για τον «δράκο των Εξαρχείων»

  • 27/11/2023, 19:59
    Permalink

    Σε ρεπορτάζ των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ, αναφέρθηκε ότι μερικές χιλιάδες αποφυλακισμένων με όρους, πρέπει να παρουσιάζονται στα αστυνομικά τμήματα. Απ’ αυτούς περισσότεροι απο τους μισούς είναι άφαντοι!!!!
    Οι περισσότεροι ξένοι, μετανάστες, διακινητές, μικροεγκληματίες, δηλώνουν 1-2 διευθύνσεις σε σπίτια κοινά, που διατίθενται σε μετανάστες και περνάνε απο εκεί χιλιάδες. Άλλοι τσιγγάνοι , δηλώνουν κάποιο καταυλισμό… όπου δεν υπάρχουν διευθύνσεις, ούτε θυρωροί…
    Ελλάς, η πιο ασφαλής χώρα των Βαλκανίων, της εγγύς και Μέσης Ανατολής.

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.