Οι υπογραφές για το θαλάσσιο οικόπεδο 2

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Σεισμικές μελέτες το 2013, τεμάχιση των θαλάσσιων οικοπέδων το 2014.

Για την Ελλάδα και ειδικά για την Περιφέρεια Ιονίου, οι υπογραφές για το θαλάσσιο οικόπεδο 2 της ελληνικής ΑΟΖ με την κοινοπραξία Total, Edison και Ελληνικά Πετρέλαια, είναι ιστορικές.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της, που η Ελλάδα παράγει ένα έργο τέτοιας εμβέλειας και εκτός της κυριαρχίας της, επειδή αποφάσισε επιτέλους να αξιοποιήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Είναι επίσης ένας τρόπος να θεμελιώσει μια στρατηγική σχέση με την Γαλλία και την Ιταλία, σε μια περιοχή που έρχεται σε επαφή με την ΑΟΖ της Ιταλίας, όπου υπάρχει μάλιστα και το κοίτασμα Πύρρος που βρίσκεται ακριβώς πάνω στη γραμμή οριοθέτησης. Στο συγκεκριμένο θαλάσσιο οικόπεδο 2 υπάρχει βέβαια κι ένα ακόμα μεγαλύτερο κοίτασμα.

Μάλιστα το κοίτασμα Αχιλλέας το γνωρίζουμε ακόμα καλύτερα διότι έχουν γίνει και σεισμικές μελέτες από την νορβηγική εταιρεία PGS το 2013, οι οποίες οδήγησαν στην τεμάχιση των θαλάσσιων οικοπέδων το 2014.

Αυτές οι υπογραφές είναι σημαντικές και για την Περιφέρεια Ιονίου, διότι θα ενεργοποιήσουν και σε πρακτικό επίπεδο τον Νόμο περί Υδρογονανθράκων, ο οποίος προβλέπει ότι το 5% των απολαβών του Ελληνικού Δημοσίου, ανήκουν στην Περιφέρεια όπου βρίσκονται τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Ζούμε λοιπόν με αυτές τις υπογραφές ιστορικές στιγμές που δημιουργούν προοπτικές για το μέλλον που μόνο λίγοι ήταν ικανοί να το αντιληφθούν από πριν. Όμως τώρα πρόκειται για μια πραγματικότητα αντιληπτή από όλους τους Έλληνες και ειδικά τους κατοίκους του Ιονίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.