Τώρα αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Όσο και αν φαίνεται παράξενο σε σχέση με το Brexit μετά τις 31 Ιανουαρίου 2020, τώρα είναι που αρχίζουν οι αληθινές διαπραγματεύσεις για το καθεστώς που θα υπάρχει μεταξύ του Ηνωμένου Βασίλειου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διότι έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 θα έχουμε την μεταβατική περίοδο, όπου τίποτα δεν θα αλλάξει ούτε για τα πρόσωπα ούτε για τις επιχειρήσεις.

Με άλλα λόγια όσα κι αν ακούσαμε προς το παρόν ήταν απλώς η προετοιμασία για αυτή την περίοδο που θα διανύσουμε. Έτσι ακόμα δεν υπάρχει τίποτα το σίγουρο ούτε για το ύφος που θα πάρει η όλη διαδικασία. Διότι είναι λίγοι οι μήνες για την επίτευξη μιας καλής διαπραγμάτευσης και το σενάριο ενός σκληρού Brexit παραμένει, αφού η Μεγάλη Βρετανία δεν θα μπορέσει να έχει εκτός τα οφέλη που είχε εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης τα θέματα της Σκωτίας, της Βόρειας Ιρλανδίας αλλά και του Γιβραλτάρ  παραμένουν όχι μόνο στην επικαιρότητα αλλά προβλέπονται προβλήματα σοβαρά, αφού η Σκωτία σκέφτεται ακόμα και το σενάριο της απόσχισης από τη Μεγάλη Βρετανία για να μπορέσει να επανενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ακόμα και εντός αυτής της μεταβατικής περιόδου για να μη χάσει κανένα από τα ευρωπαϊκά της οφέλη.

Διότι με το τέλος της διαδικασίας το ευρωπαϊκό κεκτημένο δεν είναι πια εξασφαλισμένο κι αυτό αφορά στα 35 κεφάλαιά του. Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης  θα πρέπει λοιπόν να λειτουργήσουμε ορθολογικά και στρατηγικά για να μην παραβιάσουμε τα δικαιώματα των κρατών-μελών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.