“Οι πολιτικοί αντίπαλοι δεν στέλνονται στα δικαστήρια, αλλά κρίνονται στις εκλογές”

Γράφει η Νεκταρία-Ελένη Τάσση, Φοιτήτρια πολιτικής επιστήμης και διεθνών σχέσεων

Καθώς γίνεται λόγος για τη φράση του πρωθυπουργού σχετικά με τη σκευωρία NOVARTIS “εγώ τους πολιτικούς μου αντιπάλους δεν τους στέλνω στα δικαστήρια, αλλά αφήνω να κριθούν από το λαό” ας κάνουμε μια αναδρομή στο παρελθόν, στην περιβόητη τριετία 1989-1992 το γνωστό σε όλους “βρώμικο 89” με με τη δική Κοσκωτά και στις επακόλουθες συνέπειες.

Όλοι θυμόμαστε στα μέσα του 1988 το σκάνδαλο που ξέσπασε με επίκεντρο τις δραστηριότητες του ελληνοαμερικανού διοικητή της τράπεζας Κρήτης Γεωργίου Κοσκωτά, αντιμετωπίζοντας τις κατηγορίες για κατάχρηση, παράνομες χρηματικές συναλλαγές και πλαστογραφία. Υπήρχαν φήμες ότι οι κρατικές εταιρείες είχαν ενθαρρυνθεί να καταθέσουν το αποθεματικό τους στην Τράπεζα Κρήτης με τεχνηέντως χαμηλά επιτόκια, ενώ την διαφορά ανάμεσα σε αυτά και τα τρέχοντα επιτόκια της αγοράς κάποιοι την καρπώνονταν. Επίσης εξαπλώθηκε η φήμη ότι στελέχη του ΠΑΣΟΚ είχαν παρεμποδίσει την έρευνα για απάτες και ότι ένας από αυτούς είχε εξαγοραστεί με ένα κουτί από παιδικές πάνες με χαρτονομίσματα των 5.000 δραχμών. Ακόμα προβαλλόταν η άποψη για παράνομες προμήθειες στη λεγόμενη “αγορά του αιώνα” (την απόκτηση 60 γαλλικών Mirage και 40 αμερικανικών αεροσκαφών F-16) για παρατυπίες στις πωλήσεις που έκανε η κρατική βιομηχανία όπλων, απάτες σε βάρος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και τέλος φημολογούταν ότι ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή για την παγίδευσης των τηλεφώνων πολιτικών εχθρών και φίλων συμπεριλαμβανομένων και της κυρίας Λιάνη. Βέβαια ο Ανδρέας Παπανδρέου στο άκουσμα των κατηγοριών, ισχυρίστηκε σε μια προσπάθεια ανύψωσης του ηθικού του κόμματος του, ότι τα προβλήματα οφειλόταν στην δράση ξένων κέντρων αποσταθεροποίησης!

Στο διάστημα αυτό, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν άμεσες εκλογές προκειμένου να βγει η χώρα από το αδιέξοδο. Σε αυτό το σημείο, συνειδητοποιώντας ότι το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ θα σημείωνε πτώση, εισήγαγε ο πρωθυπουργός το αναλογικό εκλογικό σύστημα, υπολογισμένο ώστε να δυσκολέψει όσο το δυνατόν περισσότερο τη Νέα Δημοκρατία να αποκτήσει πλειοψηφία για τρεις εκλογικές αναμετρήσεις.

Το αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας έγινε ορατή στις εκλογές της 18ης Ιουνίου 1989. Η ΝΔ παρότι επικράτησε του ΠΑΣΟΚ (44,25% έναντι 39,15%) δεν κατόρθωσε να σχηματίσει κυβέρνηση. Έτσι ο τότε πρόεδρος. Εν τέλει την 1η Ιουλίου αποφασίστηκε κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ Μητσοτάκη, Φλωράκη και Κύρκου. Η νέα συμμαχία εξήγγειλε ως μοναδικό σκοπό την κάθαρση και την προετοιμασία νέων εκλογών.

Αρχή αυτής της κάθαρσης, ήταν η 7 Ιουλίου 1989 με την κατάθεση πρότασης κατά Ανδρέα Παπανδρέου από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για παράβαση του νομού περί ευθύνης υπουργών. Επίσης στις 18 Ιουλίου αποφασίστηκε η παραπομπή των κατηγορουμένων σε προανακριτική επιτροπή για τη διερεύνηση των ευθυνών στο σκάνδαλο Κοσκωτά. Στις 21 Σεπτεμβρίου 1989 αποφασίστηκε η παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών

Το αποκορύφωμα βέβαια ήταν στις 27 Σεπτεμβρίου όταν αποφάσισε η Βουλή την παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Αγαμέμνονα Κουτσόγιωργα, Γεώργιο Πέτσο, Παναγιώτη Ρουμελιώτη και Δημήτρη Τσοβόλα.

Μετά από αυτά, προκυρήχθηκαν δεύτερες εκλογές στις 5 Νοεμβρίου 1989 όπου πάλι δεν προέκυψε αυτοδύναμη κυβέρνηση και σχηματίστηκε διακομματική κυβέρνηση υπό τον Ξενοφώντα Ζολώτα. Παράλληλα κυκλοφορούσαν φήμες ότι η κάθαρση ήταν απλά ένα πολιτικό εύρημα με στόχο την απομάκρυνση του ΠΑΣΟΚ από την εξουσία. Εν τέλει η οικουμενική κυβέρνηση κατέρρευσε και προκυρήχθηκαν οι τρίτες εκλογές στις 8 Απριλίου 1990 όπου πάλι η ΝΔ δεν πέτυχε την αυτοδυναμία παρότι συγκέντρωσε το 46,88% και τελικά την αυτοδυναμία έδωσε η προσχώρηση του βουλευτή της ΔΗΑΝΑ Θεοδώρου Κατσίκη.

Και φτάνουμε στο αποκορύφωμα των εξελίξεων στις 11 Μαρτίου 1991 με την δική Κοσκωτά (ή δική του αιώνα όπως αποκαλείτο). Αποτέλεσμα αυτής δεν ήταν άλλο από την αθώωση του Ανδρέα Παπανδρέου, δηλώνοντας Μάλιστα: “στόχος ήταν η δική μου πολιτική και ηθική εξόντωση, η διάλυση του ΠΑΣΟΚ και ο κατακερματισμός της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. Απέτυχαν οικτρά με δωδεκάμηνη δημόσια διαδικασία. Η αλήθεια εκδικήθηκε τους σκευωρούς”

Ερχόμενοι λοιπόν τώρα στην τωρινή υπόθεση, κατανοούμε τη δυσκολία και το κόστος της παραπομπής του κυρίου Τσίπρα. Πόσο μάλλον γνωρίζοντας το ποιόν των αριστερών, πως για το κάθε τι εξαπολύουν επίθεση στην κυβέρνηση χρησιμοποιούν συναισθηματισμούς συνθηματολογίες και ψέματα για να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους! Το είδαμε και με τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, που πάσχιζαν να κατηγορήσουν την κυβέρνηση και να βρουν απεγνωσμένα νεκρούς για να ισοφαρίσουν με το Μάτι. Όπως και τις δηλώσεις περί ρεβανσισμού της κυβέρνησης. Έτσι και στην περίπτωση NOVARTIS, στόχος του ΣΎΡΙΖΑ είναι ακριβώς να προκαλέσει μια δική εις βάρος του για να ηρωοποιηθεί στη συνέχεια και να χρησιμοποιήσει “επιχειρήματα Παπανδρέου” για να αφαιρέσετε κατηγορήσει την “κακιά ΝΔ” που τον χαντάκωσε. Η καλύτερη απάντηση που μπορεί να του δοθεί είναι η περιφρόνηση. Σαφώς και πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη, αλλά βέβαια -λαμβάνοντας υπόψη και τη φράση “η ιστορία επαναλαμβάνεται- τέτοιες διαδικασίες χρειάζονται λεπτές, προσεκτικές και διπλωματικές κινήσεις, τις οποίες ο πρωθυπουργός μας διαθέτει στο έπακρο. Ας του έχουμε εμπιστοσύνη λοιπόν και ας μη βιαστούμε να κρίνουμε.

One thought on ““Οι πολιτικοί αντίπαλοι δεν στέλνονται στα δικαστήρια, αλλά κρίνονται στις εκλογές”

  • 21/09/2019, 18:50
    Permalink

    Πολύ καλή και εμπεριστατωμένη ανάλυση, ειδικά απο μια νεαρή φοιτήτρια. Εγώ οφείλω να επισημάνω ότι όλα τα συμβάντα πολιτικά και ιστορικά πρέπει να τα κρίνουμε λαμβάνοντας υπόψη τις καταστάσεις της εποχής που εξελίχθηκαν και όχι υπό το πρίσμα των σημερινών δεδομένων. Επίσης δεν πρέπει να κάνουμε εύκολα συγκρίσεις διότι τόσο τα μεγέθη ( Παπανδρέου, ΠΑΣΟΚ -θρησκεία κλπ), όσο και οι συνθήκες ήταν εντελώς διαφορετικές. Η ιστορία μάλλον δεν επαναλαμβάνεται !

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.