Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και οικονομική ανάπτυξη

Γράφει ο Βαγγέλης Αντωνιάδης,

Αναμφίβολα η μεγάλη πρόκληση της κλιματικής αλλαγής και η αντιμετώπιση των συνεπειών της για την Ελλάδα, μπορεί να εμπεριέχει πολλές αναπτυξιακές ευκαιρίες που συνδέονται με πολιτικές που είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν.

Είναι εδώ και καιρό σαφές πως η μελλοντική κλιματική αλλαγή ενέχει τεράστιους κινδύνου για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Όμως ταυτόχρονα μπορεί να αποτελέσει και μία αναπτυξιακή ευκαιρία, καθώς οι πολιτικές που συνδέονται με την αντιμετώπιση της μπορούν να συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη των κλάδων της οικονομίας.

Πέρα από την επίτευξη ή όχι μίας παγκόσμιας συμφωνίας που θα είναι δεσμευτική για όλα   τα κράτη, που σαφώς και είναι απαραίτητη, η μεγάλη πλειοψηφία των κρατών του πλανήτη μπορεί να υλοποιήσει επαρκείς πολιτικές τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αυτό σαφώς ισχύει και για την Ελλάδα η οποία οφείλει να είναι συνεπής με τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις, επιτυγχάνοντας απτά και ποσοτικά μετρήσιμα αποτελέσματα σε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, μπορεί όμως να προχωρήσει και περισσότερο καθώς η μείωση του ανθρακικού μας αποτυπώματος δεν συνεπάγεται απαραίτητα ύφεση στην οικονομία μιας και η Ελλάδα δεν διαθέτει βαριά βιομηχανία που θα μπορούσε να πληγεί από πολιτικές μείωσης ρίπων.

Επομένως η Ελλάδα έχει πολλά περισσότερα να κερδίσει από την μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλής εκπομπής άνθρακα, αφού δημιουργώντας νέες ευκαιρίες σε παραγωγικούς τομείς της σύγχρονης πράσινης οικονομίας.

Όπως είναι ξεκάθαρο πλέον λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, των φυσικών καταστροφών ακόμα και του κινδύνου ερημοποίησης, η Ελλάδα έχει πληγεί δυσανάλογα από την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της παρότι συμβάλλει ελάχιστα στις παγκόσμιες εκπομπές αερίων.

Γι αυτό και είναι απαραίτητο να τεθούν άμεσα φιλόδοξοι και ταυτόχρονα εφικτοί στόχοι για την μείωση των εκπομπών αερίων και την αποφασιστική στροφή σε ένα βιώσιμο πρότυπο ανάπτυξης που θα καθορίσει οριζόντια όλους τους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας.

Εξίσου σημαντική είναι η εκπόνηση και η υλοποίηση ενός σχεδίου δράσης που θα αποσκοπεί στην μείωση του υδατικού μας αποτυπώματος και την μετάβασης σε μία νέα οικονομία που θα έχει ως βασικό της χαρακτηριστικό την χαμηλή εκπομπή ρύπων.

Βασικός άξονας, η αντικειμενική και ρεαλιστική ανάλυση των ευρωπαϊκών και εθνικών στόχων που πρόκειται να τεθούν ή έχουν ήδη τεθεί καθώς και των δράσεων που πρέπει να υλοποιηθούν τόσο για την μείωση των εκπομπών όσο και για την εξειδίκευση τους στους επιμέρους κλάδους της οικονομίας.

Παράλληλα αναγκαία είναι η έμφαση στους τομείς της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και των μεταφορών που παράγουν το 70% των εκπομπών αερίων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.