Οι ιερές αγελάδες των Ινδιών και τα ιερά πεύκα της Κηφισιάς…

Γράφει ο Θεόφιλος Νικολαϊδης, Επιχειρηματίας

Η γνωστή κακοκαιρία Μήδεια, στο πέρασμα της ξεσκέπασε πολλές παράλογες αποφάσεις του Δημοσίου που έφεραν την καταστροφή και το αλαλούμ των αόρατων υπευθύνων. Σαν θύμα και εγώ της Μήδειας, αφού έμεινα στην Κηφισιά για 63 ολόκληρες ώρες χωρίς ρεύμα, θέρμανση όταν έξω υπήρχαν πολικές θερμοκρασίες και χωρίς τηλέφωνο, νερό ευτυχώς είχαμε εμείς, θα πω την άποψη μου γιατί ακούω να παπαγαλίζουν από παντού καταστάσεις που απέχουν της πραγματικότητας. Θα πω την άποψη μου αφού περπάτησα σε πολλούς δρόμους του Προαστίου και είδα δεκάδες δένδρα κομμένα, άλλα να κρέμονται στα καλώδια και άλλα να έχουν κόψει κάθετα τους δρόμους.

Τι ακούμε αυτές τις μέρες από παντού και το αναμεταδίδουν και τα ΜΜΕ; Ακούμε πως φταίει ο ΔΕΔΔΗΕ που έχει τον έλεγχο του δικτύου και με τους υπεργολάβους του η τους δήμους έπρεπε να κρατά καθαρές τις γραμμές. Και στο σημείο αυτό ακούμε όλες αυτές τις αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις και το μπαλάκι των ευθυνών που ο κάθε ένας το πετά στον άλλον. Ας αρχίσουμε από τον ΔΕΔΔΗΕ. Διαβάζω πως είναι υπεύθυνος για την διατήρηση καθαρών των καλωδίων από κλαδιά και δέντρα σε απόσταση 2,5 μέτρων από τα καλώδια και όλες αυτές τις μέρες εκεί εστιάζουμε.

Ε λοιπόν, σας λέω πως οι ζημιές από αυτά τα κλαδιά και τα δένδρα είναι οι ελάχιστες. Οι μακράν περισσότερες ζημιές έγιναν από δένδρα που ξεριζώθηκαν και έσπασαν η έσπασε μεγάλο μέρος του κορμού τους και πέφτοντας παρέσυραν και τα σύρματα που βρίσκονταν στην άκρη του δρόμου. Δένδρα ύψους δεκάδων μέτρων που δεν ήταν απαραίτητο να βρίσκονται σε απόσταση 2,5 μέτρων από τα καλώδια αλλά σε απόσταση πολύ περισσότερων μέτρων.

Πού βρίσκονται αυτά τα πεύκα; Τα περισσότερα σε κήπους σπιτιών πίσω από μάντρες, κάποια σε πλατείες και ελάχιστα στα πεζοδρόμια. Άρα η μεγαλύτερη ζημιά έγινε από δένδρα που έπεσαν μέσα από κήπους ιδιωτών όπου ο ΔΕΔΔΗΕ δεν έχει καμιά αρμοδιότητα.

Γιατί έπεσαν αυτά τα δένδρα; Όπως άκουσα από τα τρανζιστοράκι, τον φίλο μου αυτές τις 63 ώρες και την μόνη επαφή μου με τα γενόμενα έξω, μια μέρα ρωτήθηκε ένας καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου γιατί πέφτουν τα δένδρα. Εξήγησε πως η ποικιλία των πεύκων που έχουμε στην Ελλάδα και στα Β. Προάστια που μας ενδιαφέρει, είναι η Χαλέπιος Πεύκη, μια ποικιλία που μας ήρθε από το Χαλέπι, από την Συρία και από εκεί πήρε το όνομα της.

Τα πεύκα αυτά έχουν διάρκεια ζωής 80-100 χρόνια και μετά πεθαίνουν. Πώς πεθαίνουν; Σαπίζει εσωτερικά ο κορμός τους, δεν φαίνεται εξωτερικά, χάνουν την στατικότητα τους και έτσι μια οποιαδήποτε μηχανική πίεση, ένας δυνατός αέρας, μια μεγάλη ποσότητα χιονιού μπορεί να τα ρίξει κάτω. Τα πεύκα αυτά στην περιοχή που έγιναν οι ζημιές έχουν πάνω κάτω αυτή την ηλικία και γι’ αυτό έπεσαν. Έπεσαν όμως κυρίως επειδή είναι ιερά. Δεν τολμά κανείς να τα αγγίξει, γιατί για να τα αγγίξει είτε για να κόψει κάποια κλαδιά από τα πεύκα του κήπου του είτε για να κόψει τα ετοιμόρροπα δένδρα οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και οι φυσιολάτρες γείτονες κάνουν την επέμβαση τεράστια περιπέτεια. Αναφέρω επιγραμματικά ότι χρειάζεται να ασχοληθεί Μηχανικός, Πολεοδομία, Δήμος και σε κάποιες περιπτώσεις Δασαρχείο. Για να κόψεις κάποια κλαδιά στον κήπο σου η για να κόψεις ολόκληρο δένδρο!!

Προσωπικά την βίωσα την κατάσταση. Ένα γέρικο δένδρο στον κήπο μας είχε γύρει τόσο πολύ που σχημάτιζε γωνία 45 μοιρών με το έδαφος. Πήγαμε στον Δήμο με την φωτογραφία του πεύκου στο χέρι ζητώντας άδεια να το κόψουμε γιατί ήδη το μισό όπως έγειρε ήταν μέσα στον κήπο του γείτονα και δεν θα αργούσε να πέσει και το υπόλοιπο. Καμία αντίδραση για το επείγον του θέματος, μας εξήγησαν όλες τις διαδικασίες που έπρεπε να κάνουμε και από όλες τις υπηρεσίες πού έπρεπε να περάσουμε και γύρισαν πλευρό.

Στην Κηφισιά που γνωρίζω, αλλά και σε άλλες περιοχές ασφαλώς, τα πεύκα είναι ιερά και δεν τα πειράζει κανείς. Τόσο ιερά όσο οι αγελάδες της Ινδίας. Όπως εκείνες έχουν προτεραιότητα και τα αυτοκίνητα περιμένουν να περάσουν πρώτα αυτές, το ίδιο γίνεται και στην Κηφισιά. Για παράδειγμα στην οδό Πεύκων, όνομα και πράμα, υπάρχει ένα πεύκο πάνω στην άσφαλτο, ένα μέτρο μακριά από το πεζοδρόμιο και ο Δήμος δεν το κόβει. Και άντε την ημέρα το βλέπεις αν δεν είσαι αφηρημένος, το βράδυ όμως; Έχουν βάλει έναν τσίγκο επάνω στον κορμό, χρώματος κόκκινου, ξεβαμμένο, και αν πέσουν επάνω τα φώτα ίσως το δεις το δένδρο. Κάποια μέρα κάποιος δεν θα το δει και θα σκοτωθεί και τότε αναγκαστικά θα την σφάξουν την αγελάδα και θα ψάχνουν και τον υπεύθυνο που την άφησε να βόσκει εκεί αμέριμνη.

Για να μην το κουράζουμε το θέμα. Ένας είναι ο υπεύθυνος για την καταστροφή των ημερών και την διακοπή της ηλεκτροδότησης στα Β. Προάστια με όλα τα επακόλουθα. Το διεστραμμένο μυαλό της Δημόσιας Διοίκησης που επινόησε απίστευτες δυσκολίες για να κόψεις το κλαδί ενός πεύκου. Η γνωστή θεωρία, ανακατώνουμε ένα σωρό υπηρεσίες για μια μόνο πράξη, ώστε κανείς να μην ευθύνεται και να χρειάζονται και κάμποσα άτομα για να τις επανδρώσουν. Έβλεπα χθες που έκοβαν ένα δένδρο λίγο κάτω από το σπίτι μου. Ένας έκοβε με το αλυσοπρίονο και τουλάχιστον άλλοι 4-5 κρατικοί υπάλληλοι παρακολουθούσαν, από διάφορες υπηρεσίες ο καθένας. Από τον Δήμο, την Πυροσβεστική, τον ΔΕΔΔΗΕ.

Εγώ απλά περιέγραψα μία κατάσταση αλλά δεν έχω την δυνατότητα να αλλάξω κατεστημένα. Αυτοί που την έχουν ας βάλουν τα δάκτυλα τους επί των τύπων των ήλων, αφού αλλιώς δεν μπορούν να προβλέψουν τις επιπτώσεις από τις αποφάσεις τους και ας σκεφτούν τι πρέπει να αλλάξει άμεσα πριν τους βρει η επόμενη θεομηνία συσκεπτόμενους…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.