Οι δημοσκοπήσεις και το «τέρας» των 180

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, Οικονομολόγος – Ψυχολόγος, Συγγραφέας

Να ξεκινήσουμε από τα βασικά κι ας τα επαναλαμβάνουμε. Οι μετρήσεις των πολιτικών διαθέσεων της κοινής γνώμης χρησιμοποιούνται κυρίως για να αποτυπώνονται οι διαφοροποιήσεις στις τάσεις κι όχι τόσο ως μέσο ακριβούς πρόβλεψης. Επίσης αυτές οι αλλαγές στις τάσεις ανιχνεύονται συγκρίνοντας τα διαχρονικά αποτελέσματα της ίδιας εταιρείας.

Ποια είναι λοιπόν τα βασικά μηνύματα μετά τη ΔΕΘ; Η ΝΔ παραμένει κυρίαρχη σε απόσταση ασφαλείας από τον ΣΥΡΙΖΑ και σταθεροποιημένη στα ποσοστά της. Η κυβερνητική παράταξη δείχνει σαφή σημάδια αύξησης της καταβαραθρωμένης συσπείρωσης της, επιβεβαιώνιντας αυτό που είχα εξαρχής επισημάνει και αναλύσει σε παλαιότερα άρθρα μου. Όσο πλησιάζει η ημερομηνία των εκλογών ο πυρήνας του αριστερόστροφου μέρους του ΠΑΣΟΚ που μετακινήθηκε μαζικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται στην νέα του στέγη αφήνοντας τον χώρο των αναποφάσιστων.

Όσοι πόνταραν στην εκλογική εξαφάνιση του ΣΥΡΙΖΑ συνειδητοποίησαν ότι αρκούσαν μερικές γενικόλογες νέες υποσχέσεις, κάποιες στοχευμένες παροχές και λίγη αριστερή ηθικολογία για να επανέλθουν στην κοίτη τους αρκετοί ψηφοφόροι και να πεισθούν πως παρά τα ψέματα ο Τσίπρας αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία ώστε να μην έρθει στην εξουσία η επάρετος Δεξιά. Το τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι κάλλιστα θα ξεπεράσει το 25% και υπό προϋποθέσεις μπορεί να κινηθεί και γύρω στο 28% από τη στιγμή που η μεγάλη πλειοψηφία των αναποφάσιστων προέρχονται από αυτόν και τόσα χρόνια δεν έχουν δείξει διάθεση μετακίνησης προς άλλο προορισμό.

Υπενθυμίζω για μια ακόμη φορά ότι οι παραλληλισμοί με άλλες εποχές και την μετακίνηση μιας κρίσιμης μάζας προς τον νικητή δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση με την σημερινή κατάσταση. Τότε αυτή η μάζα αποτελούνταν κυρίως από κεντρογενείς αστούς, τώρα η σύνθεση του έχει σαφή αριστερά, ταξικά χαρακτηριστικά.

Είναι αυτός λόγος για να τρομάζει η ΝΔ; Φυσικά και όχι. Έχει παγώσει μια σημαντική διαφορά, έχει ανακτήσει δικούς της παλιούς ψηφοφόρους και απορρόφησε μεγάλο μέρος του Ποταμιού. Γιατί πρέπει να βγουν πλερέζες επειδή η διαφορά μπορεί να βρίσκεται σε μονοψήφια επίπεδα; Ήταν αφελής η πίστη κάποιων στον εκμηδενισμό του ΣΥΡΙΖΑ κι έδειχνε έλλειψη γνώσης της κοινωνικής πραγματικότητας και της παγιας ιδεολογικής διαστρωμάτωσης που διαθέτει αξεπέραστα στεγανά.

Πρέπει να κατανοήσουμε άπαντες ότι το ουσιαστικό διακύβευμα των επόμενων εκλογών δεν είναι η εξασφάλιση μιας ισχνής μειοψηφίας. Αυτή ίσως ενδιαφέρει περισσότερο όσους αγωνιούν για τον διαμοιρασμό των κυβερνητικών θέσεων με τον όποιο εταίρο, τον εξής ένα, το ΚΙΝ.ΑΛ. Όλοι οι υπόλοιποι επικεντρωνόμαστε στην δυνατότητα δημιουργίας Προεδρικής πλειοψηφίας που θα επιτρέψει την απρόσκοπτη εξάντληση της τετραετίας. Κι αυτό γιατί όπως διατυπώνω εδώ και πολλή καιρό η προοπτική νέου οικονομικού παγόβουνου δεν αποκλείεται ειδικά αν έως τον Μάρτιο του 2020 δεν έχουν ομαλοποιηθεί οι συνθήκες οριστικής και μόνιμης επάνοδου στις αγορές.

Τα σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι η επίτευξη αυτού του στόχου παραμένει δύσκολη.  Ακόμη κι η επόμενη Βουλή αποδειχτεί πεντακομματική, αν και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την είσοδο τουλάχιστον δύο ακόμη κομμάτων. Ακόμη κι αν η ΝΔ πετύχει μια οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Παραμένει δυσεπίλυτος γρίφος η επίτευξη του 180. Το ΚΙΝ.ΑΛ που έδειξε δυναμική διψήφιο ποσοστού φαίνεται να κινείται στα ρηχά του 7-8% που δεν του εξασφαλίζει πολύ παραπάνω από 20 έδρες θέτοντας απαγορευτικό στη συγκρότηση Προεδρικού μετώπου.

Ο δρόμος ως την ώρα της κάλπης είναι μακρύς και ο τελευταίος μήνας είναι ο κρισιμότερος όλων γιατί τίθενται τα τελικά διλήμματα. Αυτά οφείλει να αναζητήσει η ΝΔ και να τα προβάλλει με επίταση. Καθεστωτισμός ή δημοκρατία; Επιδοματικός εξισωτισμός ή ευκαιρίες για όλους; Μεταπολίτευση ή Νέα Μεταπολίτευση; Η μάχη είναι ακόμη μπροστά μας.

One thought on “Οι δημοσκοπήσεις και το «τέρας» των 180

 • 25/09/2018, 01:36
  Permalink

  Τό “κλειδί”, κατά τήν άποψη μου, τό κρατάει η “ΑΠΟΧΗ”. !
  Διότι πάρα πολλοί ψηφοφόροι, που “έκαναν μούτρα” τό 2015, καί ΔΕΝ πήγαν νά ψηφίσουν, τό έχουν σκυλομετανοιώσει καί τώρα θά πάνε μέ χίλια, νά ψηφίσουν ΝΔ, εξαιτίας τού ΕΘΝΙΚΟΥ ΟΛΕΘΡΟΥ που προκλήθηκε από τήν ΑΡΙΣΤΕΡΑ, καί εννοείται πως αυτοί οι ψηφοφόροι ΔΕΝ θέλουν νά ακούν ούτε τήν λέξη “αριστερά”.! καί είναι ΓΕΛΟΙΟ νά πιστέψουμε ότι θά πάνε νά ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ.! Ούτε ΕΝΑΣ ψηφοφόρος που απείχε τό 2015, ούτε ένας ΔΕΝ θά ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ.! Γιά νά είμαστε καί λιγο ΛΟΓΙΚΟΙ, καί επί τής πραγματικότητος, κι αν;; βέβαια συζητούμε μέ τόν κόσμο.!
  Αντιθέτως τό 2015, όλοι οι “ταγμένοι” που ΔΕΝ ψηφίζουν ΠΟΤΕ δεξιά-ΝΔ, ΟΛΟΙ αυτοί οι “αντιδεξιοί, τό 2015, είχαν πάει καί είχαν ψηφίσει μέ χίλια τόν ΣΥΡΙΖΑ, καί άπειροι εξ αυτών έχουν απογοητευθεί ΠΛΗΡΩΣ, καί από όσο έχω καταλάβει συζητώντας μέ κάποιους που ξέρω, ΤΩΡΑ αυτοί, είναι που θά ΑΠΕΧΟΥΝ.! καί λένε ότι απογοητεύθηκαν καί ΔΕΝ πάνε νά ψηφίσουν.! (καί καλύτερα, αφού ψηφίζουν αριστερά, καλύτερα από κάθε άποψη, αυτοί νά είναι που θά απέχουν.!)
  Αφήστε πιά καί τούς ψηφοφόρους τών ΑΝΕΛ όπου κι αυτοί κι αν είναι ΔΕΞΙΟΙ καραμπινάτοι, καί αυτοί κι αν τό έχουν σκυλομετανοιώσει που ψήφισαν ΑΝΕΛ, καί θά ξαναγύριζαν στήν ΝΔ, ΑΝ;; -ΠΡΟΣΟΧΗ.!- άν η ΝΔ, ΔΕΝ “ΧΑΖΟΑΡΙΣΤΕΡΙΖΕΙ”.!
  Οπότε αν κάνουμε χρήση τών μαθηματικών, κι αν τώρα τό ποσοστό τών απεχόντων, θά ΑΝΗΚΕΙ στούς “ταγμένους” νά ΜΗΝ ψηφίζουν δεξιά, καί αντιθέτως, μεγάλο ποσοστό τών απεχόντων, τό 2015, πάνε νά ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΝΔ.! διότι κατάλαβαν, τήν καταστροφή που προκάλεσαν μέ τήν αποχή τους, τό 2915, τότε αντιλαμβανόμεθα πως αν τά ποσοστά τών απεχόντων ΑΝΤΙΣΤΡΑΦΟΎΝ, καί ΑΝΤΙ νά ΑΠΕΧΟΥΝ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ τής ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ θά απέχουν ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ψηφοφόροι, τότε.. απλά η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ θά ΣΑΡΩΣΕΙ.!!!!! , αν;;.. βεβαίως η ΝΔ, ακολουθήσει ΔΕΞΙΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΛΟΓΟ, καί ΔΕΝ χαρίσει τούς Αγανακτισμένους καί κυρίως ΕΞΟΡΓΙΣΜΕΝΟΥΣ από τήν αριστερά, ψηφοφόρους, σέ άλλα δεξιά κόμματα, ή; ακόμα καί στήν ΧΑ.!
  Διότι οι “ΤΑΓΜΕΝΟΙ αριστεροί”, ΔΕΝ ψηφίζουν ΠΟΤΕ ΝΔ, καί αν η ΝΔ, ερωτοτροπεί μέ τήν ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ακολουθώντας τίς αριστερές ιδεοληψίες, καί υποκύπτοντας στά “φοβικά” σύνδρομα” τού παρελθόντος απέναντι στίς αριστερές ιδεοληψίες, τότε τό ΜΟΝΟ που θά καταφέρει είναι νά ΧΑΣΕΙ τούς ΔΕΞΙΟΥΣ ψηφοφόρους, καί νά “ψάχνεται” ή μέν ΝΔ, γιά κυβερνητικούς ετέρους, ή.. δέ ΕΛΛΑΣ, νά ΟΔΗΓΗΘΕΙ στήν οριστική καταστροφή.
  ΚΑΛΗ ΦΩΤΙΣΗ.! στόν ΚΥΡΙΑΚΟ, αυτό μόνον έχω νά πώ.. Ο Κυριάκος, είναι εξαιρετικά ΕΞΥΠΝΟΣ καί εύχομαι καί πιστεύω, νά τό ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ πως ΜΟΝΟΝ ο “ΔΕΞΙΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ”.! ΘΑ ΤΟΝ ΟΔΗΓΗΣΕΙ – ΜΕ 1.000.! – ΣΤΗΝ ΙΣΧΥΡΗ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ, τήν οποία έχει ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΝΑΓΚΗ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ, σήμερα, γιά νά ΚΤΥΠΗΘΕΙ -πρωτίστως- τό ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ, (δλδ, οι “μπαχαλάκηδες καί οι εγκληματίες και οι τρομοκράτες που τό αποτελούν.! καί που ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΝΤΕΧΕΙ ΑΛΛΟ.!) καί νά γίνουμε επιτέλους μία φυσιολογική Ευρωπαϊκή χώρα, που σταδιακά θά ορθοποδήσει οικονομικά καί θά ευημερήσει.!

  Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.