Τι θέλουν οι αγορές από τον Κυριάκο;

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, Οικονομολόγος – Ψυχολόγος, Συγγραφέας

Προεκλογικά είχα γράψει ότι θα πρέπει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για τις τότε θετικές αντιδράσεις των αγορών που έριξαν περίπου μια μονάδα τα επιτόκια δανεισμού της χώρας και δημιουργούσαν ευνοϊκό κλίμα για την πορεία του χρηματιστηρίου. 

Επεσήμανα κιόλας, ότι εκείνο το τσουνάμι καλών ειδήσεων δεν οφείλονταν μόνο στην προεξόφληση αλλαγής πολιτικής από την αναμενόμενη νέα κυβέρνηση αλλά και σε ένα επιθετικό παιχνίδι συγκεκριμένων κεφαλαίων που προσδοκούσαν άμεσα οφέλη από τις αυξημένες αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μέσα σε ένα διεθνές πλαίσιο συγκρούσεων και αμφιβολιών.

Όπως αποδείχτηκε το μετεκλογικό τοπίο δεν αποτελεί οικονομικό μήνα του μέλλοντος. Τα επιτόκια δανεισμού καταγράφουν σκαμπανεβάσματα με, προς το παρόν, σχεδόν αδιαπέραστη κόκκινη γραμμή το 2%, όπως και πριν τις εκλογές. 

Το χρηματιστήριο ακολουθεί την ίδια ασταθή διαδρομή με τα οφέλη να εναλλάσονται με τις πτωτικές πιέσεις. Οι προβλέψεις για σχετικά άμεση εκτόξευση του δείκτη κοντά στις 1000 μονάδες δεν επαληθεύονται, διατηρώντας τον πέριξ του στο προ κυβερνητικής αλλαγής, επίπεδο.

Γιατί λοιπόν πλησιάζουμε στη ΔΕΘ με την αγορά σε στάση αναμονής; Όσο κι αν οι αναταράξεις από την προοπτική ενός ασύντακτου Brexit, μιας νέας ιταλικής αστάθειας και τα απόνερα του εμπορικού πολέμου, αγγίζουν και το εγχώριο σκηνικό, οι κύριοι λόγοι αφορούν την ανάγκη επιβεβαίωσης των δημοσιονομικών και επενδυτικών προτεραιοτήτων.

Η διάθεση για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων ή οι φορολογικές απαλλαγές από τώρα, μπορεί να χαροποιούν όλους εμάς αλλά γεννούν ενδοιασμούς για τη συνέπεια στην επίτευξη των συμφωνημένων στόχων. Η αναστροφή της επενδυτικής καχεξίας επί ΣΥΡΙΖΑ, έχει αρχίσει, έστω και με τις πρώτες συμβολικές κινήσεις αλλά μένει να επιβεβαιωθεί πλήρως η αλλαγή νοοτροπίας για να επανέλθει ουσιαστικά η εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Οι εξαγγελίες της ΔΕΘ αποτελούν σημαντικό σταυροδρόμι αλλά ακόμη πιο κρίσιμη θα είναι η κατάθεση του πρώτου προϋπολογισμού. Η διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας, παρά τις επιμέρους κυβερνητικές παρεμβάσεις για την ελάφρυνση των πολιτών, θα δώσει το τελικό πράσινο σήμα και στις αγορές.

Όπως φυσικά και η ταχύτερη προώθηση υπαρχόντων επιχειρηματικών, όπως συνέβη με το Ελληνικό, μαζί με την εκτέλεση νέων, θα πείσει άπαντες για την σοβαρότητα με την οποία πλέον αντιμετωπίζονται όσοι επιθυμούν να τοποθετήσουν τα κεφάλαια τους στην Ελλάδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.