Οι αδυναμίες των Σκοπίων

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Οι αδυναμίες των Σκοπίων είναι πολλές ακόμα κι αν έχουμε διπλωμάτες που προσπαθούν να τις αποκρύψουν προς όφελός τους. Τα Σκόπια έχουν σοβαρά προβλήματα με την αλβανική μειονότητα αλλά και με τη βουλγαρική. Υπάρχει βέβαια και η ελληνική μειονότητα για την οποία κανένας θεσμικός φορέας δεν μιλά στην Ελλάδα.

Δεν έχουν ιστορικό υπόβαθρο γιατί για δεκαετίες τα Σκόπια επιβίωσαν κάτω από ένα καθεστώς που πίστευε ότι η ιστορία πέθανε. Σε επίπεδο στρατηγικής είναι εγκλωβισμένα μέσα στα Βαλκάνια δίχως διέξοδο στη θάλασσα. Δεν έχουν άλλες προοπτικές από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά συνέπεια δεν παίζει άλλη εναλλακτική λύση παρόλο που προσπάθησε να τα προσεγγίσει η Τουρκία.

Αλλά και το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση κοιτάζουν πολύ προσεκτικά τι γίνεται μέσα σε αυτήν την τοπολογική τρύπα όπου βρίσκεται η Αλβανία, οι χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, διότι είναι ένα ευάλωτο σημείο και για τις δύο υπερδομές. Ουσιαστικά τα Σκόπια είναι μια χώρα που δεν έχει τις δυνάμεις να είναι ανεξάρτητη.

Τόσες δεκαετίες ήταν απόλυτα εξαρτημένη και τώρα πιστεύει ότι είναι ανεξάρτητη επειδή την αφήνουν ήσυχη από έξω. Δεν μπορεί όμως ν’ αντισταθεί σε τίποτα και κατά συνέπεια χρειάζεται βοήθεια σε διεθνές επίπεδο.

Αυτό το ξέρει ο Σκοπιανός λαός ακόμα και αν οι ακραίοι πολιτικοί θεωρούν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να αναδείξουν. Αλλά δέχονται πιέσεις από τον ίδιο τον λαό που δεν πιστεύει στα λεγόμενά τους.

http://lygeros.org/articles.php?n=37542&l=gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.