Ο Κωστής Χατζηδάκης έδειξε τον δρόμο. Θα ακολουθήσουν και άλλοι;

Γράφει ο Αλέξανδρος Κριτσίκης, Δικηγόρος

Όταν προ ολίγων ημερών ενημερώθηκα ηλεκτρονικά στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο με mail του βουλευτή της Β Αθηνών Κωστή Χατζηδάκη για τη πολιτική του δράση έπεσε στην αντίληψη μου ένα άρθρο του στην εφημερίδα τα ΝΈΑ με τίτλο «Από τους Ρομπέν των φτωχών στην ελπίδα της αλήθειας», το οποίο θεωρώ ότι χρήζει ιδιαίτερης ανάλυσης και ερμηνείας. Στο συγκεκριμένο άρθρο ο εν λόγω πρώην υπουργός κατήγγειλε την κυβέρνηση και το αφήγημα της για να ανέλθει στην εξουσία.

Ειδικότερα στο προαναφερθέν άρθρο ο πρώην υπουργός με συνοπτικά επιχειρήματα, αλλά αναλυτικά και εύστοχα, διέψευσε το συγκεκριμένο αφήγημα της κυβέρνησης ισχυριζόμενος πως όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε κάτι καλύτερο από τη στιγμή, που ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας, αλλά έλαβε πρόσθετα μέτρα, τα οποία μάλιστα έπληξαν κατεξοχήν τους αδύνατους, ενώ έφερε άλλα δύο μνημόνια, όταν ως αντιπολίτευση υποσχόταν, ότι με ένα νόμο και ένα άρθρο θα τα σκίσει.

Σκοπός τους παρόντος άρθρου δεν είναι να εξυμνήσουμε την αντιπολιτευτική δράση του Αντιπροέδρου της ΝΔ. Αυτή είναι γνωστή εδώ και χρόνια όπως και η κυβερνητική του δράση και όχι άδικα ούτε τυχαία τυγχάνει της ανάλογης εκτίμησης και αναγνώρισης ενός μεγάλου εκλογικού σώματος στη Β Αθηνών. Ξεχνάμε λχ την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής αεροπορίας επί ημερών θητείας του στο Υπουργείο; Πρόκειται για μία μεταρρύθμιση, που πραγματικά καταπολεμήθηκε από τους τότε Πασόκους συνδικαλιστές και νυν Συριζαίους.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αγνοούμε πόσο κόστιζε στον Έλληνα φορολογούμενο η εν λόγω εταιρία και πόσο γλύτωσε το δημόσιο ταμείο από οφειλές χαμένων εκατομμυρίων λόγω πελατειακών τακτικών (ρουσφέτια, προσλήψεις). Αλλά είναι γνωστό, ότι σε αυτή τη χώρα κάθε σπουδαία και αναγκαία μεταρρύθμιση πολεμείται βάναυσα και αβυσσαλέα, τουλάχιστον σε αρχικό στάδιο.

Εκείνο όμως, που έχει ιδιαίτερη σημασία και νομίζω, ότι θα πρέπει να εστιάσουμε είναι η δήλωση του πρώην Υπουργού για το ότι και η ΝΔ έχει διαπράξει τα δικά της λάθη αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι μόνο αν το κόμμα του αναγνωρίσει εκτός των άλλων (λάθη του ΣΥΡΙΖΑ, της ΤΡΟΙΚΑ) και τα δικά του λάθη και αποφύγει τον λαϊκισμό θα μπορέσει να τα καταφέρει, όταν ανέλθει στην διακυβέρνηση της χώρας. Πρόκειται για μια γενναία δήλωση αυτοκριτικής του πρώην Υπουργού ακόμη και για το κόμμα του, που φανερώνει έναν πολιτικό ειλικρινή, αληθινό, με γενναία διάθεση αυτογνωσίας και αυτοκριτικής ακόμη και σκληρής αν χρειαστεί.

Είναι γεγονός, ότι μόνο αν σήμερα έχουμε πολιτικούς ρεαλιστές, αληθινούς, καταρτισμένους και έτοιμους να προβούν, αν χρειαστεί, σε γενναία δόση αυτοκριτικής, , υπάρχει ελπίδα να βγούμε από το αδιέξοδο, στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα. Αλλά το κυριότερο είναι, ότι πρέπει οι πολιτικοί μας σήμερα να είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν το βαρύ τίμημα του λαϊκισμού, αν χρειαστεί. Να είναι αληθινοί και να μην ενδιαφέρονται για το πολιτικό κόστος. Θα το πράξουν ιδίως αυτοί που εκλέγονται στις μεγάλες περιφέρειες;

Ο Κωστής Χατζηδάκης λοιπόν ανοίγει τον δρόμο. Οι υπόλοιποι θα ακολουθήσουν;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.