Νέα δημοσκόπηση: Ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε την χειρότερη συμφωνία ever!

Συγκρατημένη εμφανίζεται η κοινή γνώμη μετά το Eurogroup σύμφωνα με δημοσκόπηση της Alco για το News24/7, καθώς η απογοήτευση μετά από επτά χρόνια μνημονίων είναι διάχυτη. Πάντως η πλειοψηφία δεν είναι ικανοποιημένη μεν από τη συμφωνία που έκλεισε η κυβέρνηση, δεν θεωρεί όμως ότι με ΝΔ θα υπήρχε κάποιο καλύτερο αποτέλεσμα.

Ειδικότερα, 42% δηλώνουν καθόλου ικανοποιημένοι από την πρόσφατη συμφωνία στο Eurogroup για το κλείσιμο της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ ευρώ. Το 21% δηλώνουν λίγο ικανοποιημένοι. Το 9% “όχι και τόσο” ικανοποιημένοι. Το 13% δηλώνουν αρκετά ικανοποιημένοι και το 4% πολύ, ενώ το 11% δεν ξέρουν/δεν απαντούν.

Την πλέον θετική υποδοχή έχει η συμφωνία μεταξύ των ψηφοφόρων των ΑΝΕΛ (34% δηλώνουν πολύ και αρκετά ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα) και ακολουθούν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ (29% δηλώνουν πολύ και αρκετά ικανοποιημένοι). Λιγότερο ικανοποιημένοι είναι όπως θα ανέμενε κανείς, οι ψηφοφόροι της ΝΔ (72% δηλώνουν λίγο και καθόλου ικανοποιημένοι από τη συμφωνία στο Eurogroup).

Στο ερώτημα “πιστεύετε ότι η πρόσφατη συμφωνία είναι μάλλον καλύτερη ή μάλλον χειρότερη από τις προηγούμενες”, το 45% απαντά μάλλον χειρότερη, το 27% ίδια και το 16% μάλλον καλύτερη. Το 12% δεν ξέρει/ δεν απαντά.

Το μεγαλύτερο ποσοστό όσων θεωρούν ότι η συμφωνία στο τελευταίο Eurogroup είναι μάλλον καλύτερη από τις προηγούμενες καταγράφεται μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και ανέρχεται συγκεκριμένα στο 35%. Το μεγαλύτερο ποσοστό όσων θεωρούν ότι η συμφωνία είναι μάλλον χειρότερη από τις προηγούμενες καταγράφεται μεταξύ των ψηφοφόρων όχι της ΝΔ, όπως στην προηγούμενη ερώτηση, αλλά της Χρυσής Αυγής. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι το υψηλότερο ποσοστό όσων θεωρούν ότι η συμφωνία είναι ίδια με τις προηγούμενες καταγράφεται μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και ανέρχεται στο 34%, αν και γενικότερα το ποσοστό όσων θεωρούν ότι η συμφωνία είναι ίδια με τις προηγούμενες παραμένει περίπου το ίδιο με μικρές διακυμάνσεις μεταξύ των ψηφοφόρων όλων των κομμάτων πλην της Χρυσής Αυγής.

Μπερδεμένη είναι πάντως η κοινή γνώμη όσον αφορά στην επόμενη ημέρα και ειδικότερα την έξοδο στις αγορές. Στο ερώτημα “κατά τη γνώμη σας πόσο πιθανό είναι αυτή η συμφωνία να οδηγήσει στην ελάφρυνση του χρέους και την έξοδο της χώρας στις αγορές;” σχεδόν ένας στους δυο (49%) δηλώνει ότι δεν ξέρει ή δεν απαντά. Το 34% απαντά “καθόλου”, το 1% “λίγο”, το 12% “αρκετά” και το 4% πολύ.

Πλέον απαισόδοξοι είναι οι ψηφοφόροι του Ποταμιού, καθώς το 57% θεωρεί λίγο ή καθόλου πιθανό αυτή η συμφωνία να οδηγήσει στην ελάφρυνση του χρέους και την έξοδο της χώρας στις αγορές. Οι πιο αισιόδοξοι είναι οι ψηφοφόροι των Ανεξαρτήτων Ελλήνων που απαντούν “πολύ” ή “αρκετά” σε ποσοστό 36%. η απαισιοδοξία είναι πάντως οριζόντια μεταξύ των ψηφοφόρων των κομμάτων, μετά από επτά χρόνια μνημονίων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι απαντήσεις στο ερώτημα “Πιστεύετε ότι μία κυβέρνηση της ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα είχε χειριστεί με καλύτερο τρόπο το κλείσιμο της συμφωνίας;”. Σιγουρα όχι και μάλλον όχι, απαντά συνολικά το 54%. Ειδικότερα, το 32% απαντά “σίγουρα όχι”, επιλογή που συγκεντρώνει το υψηλότερο ποσοστό και το 22% απαντά “μάλλον όχι”. Μάλιστα ένα 12% απαντά “ούτε ναι, ούτε όχι”. Αντίθετα μόλις το 16% απαντά “μάλλον ναι” και μόλις το 9% “σίγουρα ναι”. Το 9% δεν ξέρει/ δεν απαντά.

Όπως είναι εύλογο η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα το 76% (το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των ψηφοφόρων όλων των κομμάτων) θεωρεί πως μία κυβέρνηση ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη δε θα είχε χειριστεί με καλύτερο τρόπο το κλείσιμο της αξιολόγησης. Ενδιαφέρον είναι ότι την ίδια άποψη έχει το 69% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ και το 67% των ψηφοφόρων της Ένωσης Κεντρώων.

Στον αντίποδα, το 72% των ψηφοφόρων της ΝΔ (το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των ψηφοφόρων όλων των κομμάτων) θεωρεί πως μία κυβέρνηση ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα είχε χειριστεί με καλύτερο τρόπο το κλείσιμο της συμφωνίας. Μάλιστα την ίδια άποψη έχει το 43% των ψηφοφόρων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ενώ σίγουρα και μάλλον όχι απαντά το 35% των ψηφοφόρων της.

Στο ερώτημα “πόσο αισιόδοξοι είστε ότι τον Αύγουστο του 2018, με την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου, η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα να δανείζεται από τις αγορές;” ένας στους δύο (50%) απαντά πως δεν ξέρει ή δεν απαντά. Το 34% δηλώνουν καθόλου αισιόδοξοι και το 1% λίγο. Το 11% δηλώνουν αρκετά αισιόδοξοι και το 4% πολύ.

Οι πλέον απασιόδοξοι είναι οι ψηφοφόροι της Ένωσης Κεντρώων, καθώς το 57% δηλώνουν λίγο ή καθόλου αισιόδοξοι πως τον Αύγουστο του 2018, με την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου, η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα να δανείζεται από τις αγορές.

Οι πλέον αισιόδοξοι είναι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρούν ότι τον Αύγουστο του 2018, με την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου, η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα να δανείζεται από τις αγορές, σε ποσοστό 31%.

ΠΗΓΗ: NEWS247

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.