Μόρια: Όλοι μαζί και ο ψωριάρης χώρια…

Γράφει ο Ευστράτιος Δ. Κοκκινέλλης, Δημοσιογράφος και φοιτητής Φιλολογίας

Σαν απομονωμένοι και λεπροί αντιμετωπίζονται οι κάτοικοι της Μόριας και των όμορων κοινοτήτων, και κατ’ επέκταση το ίδιο το χωριό. 

Μπορεί οι παραπάνω χαρακτηρισμοί να ακούγονται υπερβολικοί κι ακραίοι, τουναντίον όμως, αποτυπώνουν την πραγματικότητα, μιας και είναι εντελώς μόνοι και αβοήθητοι από τους κατοίκους της υπόλοιπης νήσου, και στοχοποιούνται από τοπικά και πανελλαδικά ΜΜΕ. Αυτός ήταν και ο λόγος που εξέδωσαν δελτίο τύπου (https://www.lesvospost.com/2020/02/5_22.html?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook).

Αυτό συμβαίνει τα τελευταία 5 χρόνια, από τότε που ξέσπασε η προσφυγική κρίση( άνοιγμα συνόρων επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) και συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας, με μια διαφορά! Πλέον, όλοι έχουν ευαισθητοποιηθεί με το θέμα και δηλώνουν ότι “Δε θέλουν να γίνουν Μόρια”. 

O ξεσηκωμός των Λέσβιων – πλην ορισμένων ευαισθητοποιημένων- δε θα γινόταν, αν δεν συζητιόταν από τον Νοέμβριο το κλείσιμο της υπάρχουσας δομής στην ευρύτερη περιοχή της Μόριας, και η δημιουργίας νέας σε άλλη περιοχή. Το παραπάνω φανερώνει τον “ωχαδερφισμό” που διακατέχεται ο νεοέλληνας και την απουσία ενδιαφέροντος του για το τι γίνεται “δίπλα του”, το γνωστό “να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα”.

Τώρα, κι ενώ τα μπλόκα στη Μόρια συνεχίζονται για 21η νύχτα, δεν έχει εμφανιστεί κανένας μη κάτοικος των γύρω περιοχών, έτσι ώστε να συνδράμει με την παρουσία του αλλά και ηθικά στους κάτοικους που έχουν σηκώσει όλο το βάρος του προσφυγικού- (λαθρο)μεταναστευτικού. Αντίθετα, όλοι έχουν ένα κοινό σύνθημα, “Δε θέλουμε να γίνουμε Μόρια”, κι τρέχουν στην περιοχή της Καράβας για να εμποδίσουν την αρχή των έργων που θα φέρουν τη νέα δομή.

Κι σαν να μη φτάνει αυτό, έχουμε και τη στοχοποίηση των κατοίκων του χωριού, με τη γνωστή ρητορική που έχει και η αξιωματική αντιπολίτευση, περί ακροδεξιών, ναζιστών, και τώρα αυτής της συγκρότησης ταγμάτων εφόδων. Βέβαια, σε όλο αυτό που καταγράφουν τα τοπικά ΜΜΕ, χωρίς να έχουν βρεθεί ποτέ στο σημείο, χωρίς ποτέ να έχουν περπατήσει στα σοκάκια του χωριού, έχουμε και τους γνωστούς εφιάλτες, που για τα δικά τους συμφέροντα, στοχοποιούν τους συντοπίτες τους, τους συγχωριανούς τους.

Συγχωριανοί, που επιλέγουν τον ρόλο του “εφιάλτη”, βάζοντας σε κίνδυνο τους ίδιους τους εαυτούς, τα παιδιά τους. Γιατί, και επίθεση σε παρέα κοριτσιών είχαμε τις προάλλες από (λαθρο)μετανάστες, αλλά δεν υπήρξε καμία αναφορά στα τοπικά ΜΜΕ…

Το θέμα είναι ένα! Δυστυχώς, ο καθένας, το κάθε χωριό κοιτάζει το συμφέρον του, κι δεν ενδιαφέρεται για τον διπλανό του. Καλύτερα, τώρα παρατηρείται το “ΟΛΟΙ μαζί και ο ψωριάρης χώρια”, και το “διαίρει και βασίλευε”, αντί να βρεθεί από κοινού μια ρεαλιστική λύση.

Αντί Επιλόγου, η δήλωση του προέδρου της “Επιτροπής Αγώνα Μόριας, Παναγιούδας και όμορων Κοινοτήτων”…

Θανάσης Ψούνος

20 Φεβρουαρίου στις 9:22 π.μ. · 

‘ΔΕΝ ΘΈΛΟΥΜΕ ΝΑ ΓΊΝΟΥΜΕ ΜΟΡΙΑ’ Σύνθημα-δήλωση που λέγεται και ακούγεται .Εμείς που είμαστε από την Μόρια, την Παναγιούδα, τον Αφάλωνα, τα Πάμφιλα, θέλουμε να γίνει η καθημερινότητά μας όπως αυτή του Μανταμαδιώτη, του Αντισσαίου κ.ο.κ. Έτσι απλά. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.