Μνημόνιο: Mακρύς ο δρόμος της εξόδου;

Από τον Γιώργο Παλαιτσάκη

Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο ανατροπής του σχεδιασμού της για έξοδο από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 ενδέχεται να βρεθεί η κυβέρνηση.

Το χρονοδιάγραμμα που έχει καταρτίσει για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης αλλά και των επόμενων αξιολογήσεων της πορείας υλοποίησης του Μνημονίου ΙΙΙ είναι πιθανό να μην τηρηθεί εξαιτίας μιας σειράς από αβεβαιότητες που συνδέονται με τις πολιτικές εξελίξεις στο εξωτερικό αλλά και με τις κοινωνικές αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας για ορισμένα μέτρα που προωθούνται.

Ως πιθανά εμπόδια στην υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού για την έξοδο από το Μνημόνιο σε 1 χρόνο από τώρα, μπορεί να λειτουργήσουν οι γερμανικές εκλογές αλλά και οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας απέναντι στις απόπειρες της κυβέρνησης να εφαρμόσει την αξιολόγηση στον δημόσιο τομέα, να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση των κριτηρίων χορήγησης των κοινωνικών επιδομάτων και να αυστηροποιήσει τη νομοθεσία για τις απεργίες.

Ο αστάθμητος παράγοντας των βουλευτικών εκλογών στη Γερμανία

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, βάσει του σχεδιασμού που έχει εκπονήσει, προσδοκά την σύντομη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, ως τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, οι προσδοκίες αυτές είναι πιθανό να μην εκπληρωθούν, καθώς οι βουλευτικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου στη Γερμανία εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν τον πλέον αστάθμητο παράγοντα.

Η επί της ουσίας αξιολόγηση δια των γνωστών συναντήσεων μεταξύ υπουργών της κυβέρνησης και των επικεφαλής των κλιμακίων των Θεσμών δεν έχει ακόμη ξεκινήσει ούτε πρόκειται να ξεκινήσει μέσα στον Σεπτέμβριο, ενώ υπάρχουν αμφιβολίες ακόμη και για το εάν αυτό θα καταστεί δυνατό να συμβεί τον Οκτώβριο! Κι αυτό διότι οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί θα παραμείνουν επιφυλακτικοί στην οποιανδήποτε πρωτοβουλία τους για το Ελληνικό ζήτημα πριν τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στη Γερμανία. Και επειδή ο χρόνος που θα απαιτηθεί για να «κλειδώσει» το νέο κυβερνητικό σχήμα στη Γερμανία μπορεί να υπερβεί τον 1 μήνα ή ακόμη και τους 2 μήνες μετά την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών θεωρείται πιθανό να καθυστερήσει σημαντικά η διαδικασία της 3ης αξιολόγησης!

Παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που φαίνονται να προβάλλουν στον χρονικό ορίζοντα των επομένων μηνών, η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα καταφέρει να φέρει σε πέρας με επιτυχία όχι μόνο μία, την 3η, αλλά τρεις συνολικά αξιολογήσεις – 3η, 4η και 5η – έως τον Αύγουστο του 2018. Έχει θέσει μάλιστα ως στόχο να έχει υλοποιήσει έως το τέλος του 2017 τα 95 από τα 113 προαπαιτούμενα μέτρα που εκκρεμούν προς υλοποίηση μέχρι τον Αύγουστο του 2018.

Οι αντιδράσεις στην αξιολόγηση

Εκτός από τα προβλήματα πιστής τήρησης του χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης της τρίτης και των επόμενων αξιολογήσεων, η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη και με εμπόδια στην προσπάθειά της να υλοποιήσει πολλές από τις εκκρεμείς προαπαιτούμενες δράσεις του Μνημονίου ΙΙΙ. Ένα από τα εμπόδια αυτά αποτελούν οι ιδεοληψίες του κυβερνώ- ντος κόμματος πάνω σε μείζονα θέματα μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων στην οποία αντιτίθενται και την οποία “τορπιλίζουν” με όλα τα διαθέσιμα μέσα συνδικαλιστικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που λυμαίνονται τον δημόσιο τομέα.

Οι περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα

Ένα ακόμη «αγκάθι» το οποίο πιθανολογείται ότι μπορεί να εμποδίσει την ομαλή πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων που ανέλαβε η κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της εφαρμογής του Μνημονίου ΙΙΙ είναι οι επικείμενες μεταρρυθμίσεις στα κοινωνικά επιδόματα. Το κεφάλαιο αυτό είναι από τα πλέον δύσκολα, δε- δομένου ότι η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ουσιαστικά στους δανειστές ότι θα περιορίσει σημαντικά τους δικαιούχους πολλών από τα υφιστάμενα σήμερα κοινωνικά επιδόματα ώστε να εξοικονομήσει πόρους και να τους ανακατανείμει με ακόμη πιο αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια σε πολύ λιγότερους δικαιούχους. Η προσπάθεια υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων αυτών αναμένεται να εγείρει αντιδράσεις ακόμη και εντός του κυβερνώντος κόμματος, ακόμη και μέσα στην ίδια την κυβέρνηση.

Τέλος, ως σημαντικό εμπόδιο στην ομαλή πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων του Μνημονίου ΙΙΙ μπορεί να λειτουργήσουν οι αντιδράσεις απέναντι στην προσπάθεια εφαρμογής της δέσμευσης για αυστηροποίηση της νομοθεσίας για τις απεργίες. Συγκεκριμένα, στις προαπαιτούμενες δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017, περιλαμβάνεται και η νομοθέτηση διάταξης που θα προβλέπει ότι για να προκηρυχθεί απεργία θα απαιτείται πλέον η ψήφισή της από το 50% των μελών των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών σωματείων. Η προσπάθεια ψήφισης της διάταξης αυτής, η οποία εκτιμάται ότι θα δυσκολέψει πάρα πολύ την προκήρυξη απεργιών, αναμένεται να εγείρει σφοδρότατες αντιδράσεις ακόμη και εντός του κυβερνόντος κόμματος. Είναι δε αμφίβολο εάν τελικά θα καταστεί δυνατή η ψήφιση της συγκεκριμένης διάταξης

ΠΗΓΗ: Boulevard μηνιαία freepress εφημερίδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.