Μια κεντρώα κυβέρνηση στο Βίτσι και στο Γράμμο;

Γράφει ο Σπαρτιάτης

Ομολογώ πως η είδηση για τη συμμετοχή του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή, ως εκπροσώπου της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις εκδηλώσεις που διοργανώνει η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού στον Γράμμο και στο Βίτσι, στη μνήμη των πεσόντων του Εθνικού Στρατού, με εξέπληξε ευχάριστα. Ήταν κάτι που ομολογουμένως δεν περιμέναμε. Για πολλούς λόγους. 

Καταρχάς η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μέχρι στιγμής μας έχει συνηθίσει να αποφεύγει κινήσεις με καθαρά επικοινωνιακό περιεχόμενο, όπως αυτή. Και κυρίως όσες είναι δεδομένο ότι θα προκαλέσουν δυσαρέσκεια σε μέρος της κοινής γνώμης. Ακόμα κι όταν αυτό το μέρος της κοινής γνώμης είναι οι αντίπαλοι! 

Έπειτα, ειδικά για ζητήματα ιστορικής φύσεως, ο πρωθυπουργός απέφευγε μέχρι σήμερα να πάρει θέση, με τη λογική ότι μας ενδιαφέρει το παρόν και το μέλλον. Λογική ορθή στις περισσότερες περιπτώσεις, καθώς όντως έχει εκλεγεί από το λαό για το παρόν, όχι για το παρελθόν. 

Υπό αυτές τις συνθήκες λοιπόν, ήταν εξαιρετικά ευχάριστη και συνάμα σημαντική η κυβερνητική επιλογή να εκπροσωπηθούν η κυβέρνηση κι ο πρωθυπουργός επίσημα στην εορτή μνήμης. Προσέξτε: Η κυβέρνηση κι ο πρωθυπουργός. Όχι το κόμμα, όχι η παράταξη που μπορείς να πεις ότι απλά τιμά τους πολιτικούς της προγόνους. Η επίσημη ελληνική Πολιτεία, που με τον τρόπο αυτό τιμά και αναγνωρίζει εμπράκτως την προσφορά όσων πολέμησαν και πέθαναν για να αποφύγει η Ελλάδα το Σιδηρούν Παραπέτασμα. 

Δεν είναι γιορτή μίσους, που σπεύδουν να πουν κάμποσοι. Άλλωστε ειδικά η σημερινή ηγεσία της ΝΔ, μεγάλο μέρος της οποίας προέρχεται ακόμα και από την αριστερά, μόνο για εμφυλιοπολεμικά κηρύγματα και διχασμό δε μπορεί να κατηγορηθεί. Είναι απλώς η εφαρμογή της κοινής λογικής. Ότι όπως έχει η μία πλευρά το δικαίωμα να τιμά τους νεκρούς της, έτσι το έχει και η άλλη. Χωρίς να έχει σημασία αν μία από τις δύο αποδείχθηκε ιστορικά η σωστή και η άλλη αποδείχθηκε λάθος. 

Και στο σημείο αυτό, έρχεται να συζητηθεί ένα ωραίο ζήτημα. Πως προέκυψε και η κίνηση αυτή έγινε από έναν πρωθυπουργό που ανήκει στον κεντρώο-φιλελεύθερο χώρο, ενώ επικοινωνιακά ικανοποιεί κυρίως τη δεξιά-συντηρητική πτέρυγα; Γιατί ας πούμε η ίδια κίνηση δεν είχε γίνει επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά, ή σε άλλη προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ; Είναι πράγματι παράδοξο, πως τα φέρνει καμιά φορά η τύχη, και δίνει αφορμή να επισημανθεί πόσο σημαντικοί είναι τελικά στην πολιτική τρεις παράγοντες. 

Ο πρώτος παράγοντας είναι η  αυτοδυναμία. Όχι η κοινοβουλευτική, η πολιτική. Αυτοδυναμία σημαίνει να έχεις την αναγκαία πολιτική ισχύ για να ακολουθήσεις τις επιλογές σου χωρίς βοήθεια από άλλους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κυβερνά με μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, και βασίζεται αποκλειστικά στις δυνάμεις της παράταξής του για να εφαρμόσει την πολιτική του. Θυμηθείτε όμως για παράδειγμα τι συνέβαινε επί κυβέρνησης Σαμαρά. Μια κυβέρνηση συνεργασίας με την κεντροαριστερά, την οποία η ΝΔ είχε απόλυτη ανάγκη τόσο κοινοβουλευτικά, όσο και κοινωνικά για να επιβιώσει, υπήρχε ποτέ περίπτωση να λάβει τέτοια πρωτοβουλία που θα ξεσήκωνε τον κυβερνητικό της εταίρο; Ή και επί Κώστα Καραμανλή. Μια κυβέρνηση κοινοβουλευτικά αυτοδύναμη μεν, που όμως είχε όλο το σύστημα της αριστεράς (διανόηση, ΜΜΕ, συνδικάτα κοκ) απέναντί της καθημερινά. Είχε λυμένα χέρια; 

Ο δεύτερος παράγοντας είναι ο πολιτικός χρόνος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σαν πρωθυπουργός έχει κληθεί να διαχειριστεί σημαντικές κρίσεις. Εθνική άμυνα, λαθρομεταναστευτικό, πανδημία. Εξαιρετικής κρισιμότητας, με ένα όμως κοινό θετικό. Ότι η καλή διαχείριση φέρνει άμεσα αποτελέσματα και αναγνωρίζεται από το λαό. Ίσχυε το ίδιο με την κυβέρνηση Σαμαρά το 2012, που κλήθηκε να διαχειριστεί μια χρεοκοπημένη χώρα με το ένα πόδι εκτός Ευρώπης; Που αναγκαία προϋπόθεση για την επιτυχία της ήταν η πίεση και η δυσαρέσκεια του λαού; 

Τρίτος παράγοντας είναι το φαίνεσθαι. Ο αυτοπροσδιορισμός και η πολιτική επικοινωνία. Ο πολιτικός Κυριάκος Μητσοτάκης και η ομάδα του, που αποτελείται από δεξιούς μέχρι πρώην Ρηγάδες, με το πολιτικό προφίλ της συναίνεσης και της φιλικότητας προς τον αντίπαλο που έχει λανσάρει μπορεί πολλές φορές να προβαίνει σε κινήσεις χωρίς να ξεσηκώνει διαμαρτυρίες, που ένας δεξιός πολιτικός δε θα μπορούσε. Και οι δύο τρόποι του πολιτεύεσθαι έχουν θετικά και αρνητικά, δεν υπάρχει απόλυτα καλός. Για παράδειγμα το ένας κεντρώος που γίνεται αρεστός θα πρέπει να δίνει κανένα επίδομα παραπάνω ή να δείχνει πιο light στάση στο μεταναστευτικό. Κι ένας δεξιός με τον αυτοχαρακτηρισμό του ξέρει ότι θα αποκλείσει αρκετούς ψηφοφόρους.

Σε κάθε περίπτωση η καλύτερη απάντηση σε όσους θεωρούν παράδοξη την εκπροσώπηση ενός κεντρώου Πρωθυπουργού σε μία τέτοια γιορτή είναι η ιστορική αλήθεια. Ότι στον πόλεμο αυτόν δεν πολέμησαν μόνο οι δεξιοί κατά των συμμοριτών αλλά το σύνολο των δημοκρατικών Δυνάμεων, της δεξιάς και του κέντρου, κόντρα σε όσους ήθελαν να φέρουν τον ολοκληρωτισμό και την κομμουνιστική τυραννία. Η συμμαχία αυτή του κέντρου και της δεξιάς αποτελούσε τον πολιτικό προάγγελο της σημερινής κεντροδεξιάς, της Νέας Δημοκρατίας. Και από συμβολικής άποψης το γεγονός ότι θυμάται ξανά τους ήρωες του Γράμμου δεν είναι παρά μία τρανή απόδειξη ότι η παράταξη βρίσκεται σήμερα, από άποψη πολιτικής κυριαρχίας, στο καλύτερο σημείο εδώ και πολλά χρόνια. Γιατί σήμερα, όπως και τότε, η συμμαχία του κέντρου και της δεξιάς είναι πλήρης και αποτελεσματική.

6 σκέψεις σχετικά με το “Μια κεντρώα κυβέρνηση στο Βίτσι και στο Γράμμο;

 • 26/08/2020, 20:15
  Permalink

  Κάποτε πρέπει να μάθουμε να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους. Λαοί που ξεχνάνε την Ιστορία κάνουν λάθη.Δεν μπορεί να διδάσκονται τα γεγονότα μονόπλευρα και παραποιημένα από την Κομμουνιστική πλευρά,όταν μάλιστα είναι οι υπεύθυνοι,που σήκωσαν τα όπλα κατά της πατρίδας μας,για να την κάνουν Σοβιετικό Δορυφόρο.
  Συγχαρητήρια στον Μητσοτάκη και τον Στεφανή.
  Η πλειονότητα των δημοκρατικών πολιτών είναι μαζί τους και τους έχουν εμπιστοσύνη.

  Σχολιάστε
  • 26/08/2020, 21:38
   Permalink

   Θερμά συγχαρητήρια στην παρούσα κυβέρνηση ,θερμά συγχαρητήρια στον αδιαμφισβήτητα πλέον πετυχημένο Πρωθυπουργό των τελευταίων τετραετιων,καθώς και στον πρώην στρατηγό και νυν υφυπουργό Εθνικής Αμύνης!!
   -Στα αιματοβαμμένα αυτά βουνά ,έπεσαν χιλιάδες παλληκάρια που υπηρετούσαν στον στρατό της τότε νομιμου Κυβερνήσεως και εμαχοντο κατά βιαιως,κατά το πλείστον,στρατολογηθεντων οι οποίοι επεδίωκαν να κάνουν την Πατρίδα μας καντόνι της κόκκινης δικτατορικης Μόσχας ,της οποίας η τοτε ηγεσια ,καίτοι είχε υπογράψει την συμφωνία της Γυαλτας,μετενοησε και ήθελε στην σφαίρα επιρροής της και.την Χωρα μας.
   -Αυτες οι χιλιάδες παλληκαριων κατάφεραν να αποτρέψουν τα σχέδια του Στάλιν και του “φίλου” μας του Τιτο και των επίσης “φίλων” μας Βουλγάρων.Τοσον οι Γιουγκοσλάβοι οδόν και οι Βούλγαροι συνεργάστηκαν ΑΡΙΣΤΑ με τον “Δημοκρατικό Στρατό” και διέπραξαν ουκ ολίγα ομού!!
   -Προσωπικα δεν γνωρίζω να υπάρχει πουθενά ομαδικός τάφος “Δημοκρατικών στρατιωτών”,απεναντίας από την πλευρά του νόμιμου Ελληνικού στρατού αλλά και αθώων αμάχων (γυναικόπαιδων κλπ)γιατί και σε αυτούς ,ως γνωστόν ,είχαν ξεσπασει,αναρίθμητοι είναι οι ομαδικοί τάφοι!!!
   -Η Πατρίδα επιβάλλεται και πρέπει να τιμα , ες αεί ,αυτούς που δώσανε το αίμα τους για να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι,εάν νικούσε ο “Δημοκρατικός Στρατός “θα ζούσαμε σε μια μακροχρόνια και σκληρή δικτατορία,δε σπίτια παρόμοια με τα σπίτια των γειτόνων μας τα οποία υπάρχουν ακόμη στην ύπαιθρο τους!!Αλήθεια δεν έχουν επισκεφθεί ποτέ στο παρελθόν ,ότι του 89,τις γειτονες χώρες η κάποια άλλη Ανατολική Χώρα,όσοι διαφωνούν και έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις η εθελοτυφλουν?
   -Ευτυχως που νικηθηκαμε σύντροφοι είναι ο τίτλος του βιβλίου κάποιου Λαζαρίδη,μου διαφεύγει το μικρό του όνομα αυτή τη στιγμή!!
   -Θερμα συγχαρητήρια και πάλι λοιπόν στον Έλληνα Πρωθυπουργό πρωτίστως καθώς και στον πετυχημένο υφυπουργό του.Αυτη η επίσημη εκπροσωπιση έπρεπε να έχει καθιερωθεί από την 10ετια του 50 ακόμη και επιβάλλεται να συνεχιστεί αδιάλειπτα!!

   Σχολιάστε
   • 27/08/2020, 12:04
    Permalink

    Πρόκειται για τον δικό τους Τάκη Λαζαρίδη, στο βιβλίο του «Ευτυχώς ηττηθήκαμε Σύντροφοι»! Εκεί χαρακτηριστικά και με θάρρος αναφέρει…«Ευτυχώς που ηττηθήκαμε. Αν είχε επικρατήσει το ΚΚΕ η Ελλάδα θα είχε ακολουθήσει την μοίρα άλλων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης» .Σημειωτέον,ότι ο Λαζαρίδης (συνωνυμία) ήταν στην οργάνωση Μπελογιάννη και μάλιστα συγκρατούμενός του και καταδικασθείς εις θάνατο….

    Σχολιάστε
 • 26/08/2020, 23:02
  Permalink

  (ορθή επανάληψη)Επεχειρησα να αναρτήσω ένα σεμνό ,ένα σοβαρό κείμενο μου,το οποίο δεν θίγει κανέναν και μου βγήκε η ένδειξη ότι.δεν μπορεί να δημοσιευτεί επειδή είναι διπλότυπο!!
  -Ειλικρινα δεν καταλαβαίνω τι εννοείτε,εξηγηστε μου σας παρακαλώ.
  Ευχαριστώ εκ προοιμίου!!

  Σχολιάστε
  • 27/08/2020, 00:49
   Permalink

   Αν εμφανίστηκε αυτόματα ότι το σχόλιο είναι διπλότυπο, λογικά το σύστημα θα δέχτηκε δύο φορές το ίδιο σχόλιο. Άλλος λόγος δεν υπάρχει. Αναρτήθηκε πάντως.

   Σχολιάστε
   • 27/08/2020, 01:24
    Permalink

    Ευχαριστώ θερμά,ζητώ συγγνώμη για μερικά λαθάκια του κειμένου μου,οφείλονται στην βιαστική και κακη πληκτρολόγηση,διορθωστε τα ,σας παρακαλώ,αν μπορείτε!!

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.