Μάχη των Θερμοπυλών και Ναυμαχία της Σαλαμίνας – 2500 χρόνια μετά!

Γράφει ο Μιχάλης Αράπης *

Αυτή την περίοδο συμπληρώνονται 2.500 χρόνια από την μεγαλειώδη και κορυφαία αυτή στιγμή της Ελλάδας, του Ελληνισμού, της Σπάρτης, της Αθήνας και των άλλων ελληνικών πόλεων! Φέτος είναι η μεγάλη επέτειος του κρισιμότερου έτους των Περσικών / Μηδικών Πολέμων που έκριναν την πορεία του Ευρωπαϊκού πολιτισμού και της ανθρωπότητας. Πριν 25 αιώνες οι ελληνικές πόλεις κράτη συνασπίστηκαν και υπερασπίστηκαν τα πάτρια εδάφη απέναντι στην πανίσχυρη Περσική Αυτοκρατορία. Μεταξύ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 480 π.Χ. πραγματοποιήθηκε η μάχη στο στενό των Θερμοπυλών και παράλληλα η ναυμαχία στο Αρτεμίσιο. Ακολούθησε η σημαντικότερη ναυμαχία της ιστορίας στα στενά της Σαλαμίνας στις 22 ή 28 ή 29 Σεπτεμβρίου 480.

Η γνώση και η μελέτη της ιστορίας ενός λαού αποτελεί την μόνη διασφάλιση για τη διαιώνιση του και τη μεταλαμπάδευση του ήθους, των αξιών και των ιδανικών των στους απογόνους του. Με αυτό το γνώμονα οι Αθηναίοι αποφάσισαν να κατασκευάσουν τον Παρθενώνα την περίοδο (447 – 432 π.Χ.) ώστε να τιμήσουν τους νεκρούς της προηγούμενης γενιάς Ελλήνων που θυσιάστηκαν για την πατρίδα απέναντι στον εχθρό εξ ανατολών.

Δυστυχώς εξαιτίας της πανδημίας το Ελληνικό έθνος δεν δύναται να τιμήσει δεόντως τους ήρωες μας! Παρά ταύτα η πολιτεία κάνει το χρέος της και μέσα από ορισμένες ευφυείς ενέργειες παρουσιάζει και προτάσσει διεθνώς το μεγαλείο της ιστορίας μας. Συγκεκριμένα στις 30/09 η τελετή για τον νέο, υπερσύγχρονο και φιλικό προς το περιβάλλον φωτισμό της Ακρόπολης των Αθηνών προβλήθηκε σε όλο τον κόσμο. Το έργο που χρηματοδοτήθηκε από το κοινωφελές ίδρυμα “Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης” αναδεικνύει τον Ιερό Βράχο και τα μνημεία που στέκονται εκεί αγέρωχα επί 2,5 χιλιετίες με μοναδικό και πρωτοποριακό τρόπο!

Η επέτειος αποτελεί χρυσή ευκαιρία για να τιμήσουμε τον Βασιλιά της Σπάρτης Λεωνίδα και τους 300 “ομοίους” που θυσιάστηκαν για την Ελευθερία της Πατρίδας αλλά και για να αρχίσει επιτέλους να διδάσκεται σωστά η μάχη των Θερμοπυλών και να γίνει γνωστή η θυσία του Δημόφιλου με τους 700 Θεσπιείς καθώς και των 400 Θηβαίων.

Πρέπει επίσης να μελετηθεί εις βάθος το μεγαλειώδες πνεύμα του Αθηναίου Στρατηγού Θεμιστοκλή που οδήγησε στην εντυπωσιακή επικράτηση στη Σαλαμίνα που μελετάται ακόμα στις στρατιωτικές σχολές!
Σε αυτό το πλαίσιο είδαμε με μεγάλη χαρά και συγκίνηση την καθιέρωση από φέτος της 29ης Σεπτεμβρίου ως “Σχολικής Ημέρας Μνήμης και Τιμής για την ενημέρωση των μαθητών και ευρύτερα της εκπαιδευτικής κοινότητας σχετικά με την Ναυμαχία της Σαλαμίνας”! Αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια για αυτή την πρωτοβουλία στην Πρόεδρο της Διεθνούς Τιμητικής Κοσμητείας του Επετειακού Έτους «Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020» κα. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και στην Υπουργό Παιδείας κα. Νίκη Κεραμέως.

Αυτή η μοναδική στιγμή της πανανθρώπινης ιστορίας δημιουργεί θαυμασμό ανά τους αιώνες σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Διότι αυτό που δεν γνωρίζουν δυστυχώς οι περισσότεροι συμπατριώτες μας είναι ότι αν δεν είχαν νικήσει οι πρόγονοι μας τους εισβολείς 2.500 χρόνια πριν, ο αρχαίος κόσμος θα είχε κυριευτεί από την Περσική Αυτοκρατορία. Έτσι δεν θα υπήρχε ο κλασσικός Ελληνικός πολιτισμός που μπόρεσε να ανθήσει τις επόμενες δεκαετίες λόγω της ειρήνης και ευημερίας μετά τους νικηφόρους Περσικούς Πολέμους.

Επιπλέον όπως είναι λογικό δεν θα μπορούσε να υπάρξει αργότερα με αυτή τη μορφή και η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και φυσικά ο δυτικός πολιτισμός με τον τρόπο που γνωρίζουμε σήμερα αφού είναι βασισμένος στις αξίες του αρχαίου ελληνικού πνεύματος.

* – LLB, LLM, MA
Πρόεδρος – Ε.Κ.Ο. Επιστημόνων ΗΒ
Αντιπρόεδρος Ελληνορθοδόξου Κοινότητος Κάρντιφ και Νοτίου Ουαλίας
Νομικός με μεταπτυχιακά στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο και στον τομέα του ηλεκτρονικού εγκλήματος και της τρομοκρατίας στον Κυβερνοχώρο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.