Καλή αρχή η τεχνητή νοημοσύνη στο Δημόσιο, ειδικά εκεί που λείπει η φυσική

Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος

Δεδομένης της ταχύτητας με την οποία αναπτύσσεται η τεχνολογία και των αλμάτων στην ψηφιακή επικοινωνία και εξυπηρέτηση, η υιοθέτηση του «ψηφιακού βοηθού», δηλαδή της τεχνολογίας Τεχνητής Νοημοσύνης στο gov.gr δεν είναι και η ανακάλυψη του τροχού.

Είναι πάντως κάτι.

Και σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μία καινοτομία που χρειαζόταν και επικοινωνιακά (ή κυρίως επικοινωνιακά) η ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που λίγο ή πολύ τα βρήκε όλα σχεδόν έτοιμα και στρωμένα από την προηγούμενη ομάδα του Πιερρακάκη.

Χρήσιμο πιθανώς το εργαλείο και το θέμα που προκύπτει είναι ποια αλυσιδωτή επίδραση θα έχει, αφού όσο αυξάνονται οι ψηφιακές υπηρεσίες και όσο ο πολίτης θα μπορεί ολοένα και περισσότερο να αυτοεξυπηρετείται, τι θα γίνει με τις στρατιές των δημοσίων υπαλλήλων που το έργο τους θα υποκατασταθεί από την τεχνολογία και την ΤΝ;

Πάντως, μία άλλη πτυχή του θέματος κάπως πιο χαριτωμένη, αναδεικνύεται με αφορμή και τις διάφορες αστοχίες, ατολμίες ή καθυστερήσεις της κυβέρνησης και του δημόσιου τομέα γενικότερα.

Και αυτή η διάσταση οδηγεί στη σκέψη, ότι η ΤΝ είναι μία καλή αρχή, ειδικά για τις περιπτώσεις όπου στο υπουργικό συμβούλιο ή σε συγκεκριμένα πεδία ευθύνης λείπει η φυσική νοημοσύνη…

Reporter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.