Ήλιος: Φίλος κι εχθρός μας

Ο ήλιος είναι ζωτικής σημασίας για τη ζωή και διαθέτει πραγματικά οφέλη. Ωστόσο, πρέπει να είμαστε φειδωλοί απέναντί του λόγω των ακτινών UV που έχουν βλαβερές συνέπειες στην υγεία της επιδερμίδας. Για να τον αντιμετωπίσουμε και να μπορέσουμε πραγματικά να χαρούμε τα οφέλη του, είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιούμε αντηλιακά προϊόντα με υψηλό δείκτη προστασίας.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Η σωστή ποσότητα ήλιου

Ο ήλιος είναι ζωτικής σημασίας για τη ζωή. Σε μικρές δόσεις, έχει ευεργετικές συνέπειες για:

τη διάθεση: ο ήλιος μπορεί να αποτελέσει εξαιρετικό φάρμακο για ορισμένες μορφές εποχικής κατάθλιψης
τη σύνθεση βιταμίνης D, απαραίτητης για τη συγκράτηση του ασβεστίου στα οστά μας. Για να χαρούμε αυτά τα οφέλη, αρκούν 15 λεπτά έκθεσης στον ήλιο την ημέρα.
Σε μεγάλες δόσεις, ωστόσο, ο ήλιος μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επικίνδυνος και βραχυπρόθεσμα να προκαλέσει:
Ηλιακό έγκαυμα, που ονομάζεται ηλιακό ερύθημα
Φωτοδερματίτιδα, όπως πολύμορφο εξάνθημα εκ φωτός (επηρεάζει το 10% του ενήλικου πληθυσμού) και ακμή, καθώς και πιο σπάνιες μορφές φωτοδερματίτιδας, όπως λύκο και ηλιακή κνίδωση
Μελαγχρωματικές διαταραχές, όπως κηλίδες, μέλασμα (χλόασμα) ή λεύκη
Φωτοανοσοκαταστολή (επιχείλιος έρπης)
Φωτοευαισθησία
Βλαβερές συνέπειες εμφανίζονται και μακροπρόθεσμα:
Επιταχυνόμενη γήρανση της επιδερμίδας, που εκδηλώνεται με την εμφάνιση κηλίδων, κιτρινωπής χροιάς δέρματος, βαθιές ρυτίδες και απώλεια της πυκνότητας και της ελαστικότητας της επιδερμίδας.
Φωτοκαρκινογένεση (καρκίνος του δέρματος)

ΑΙΤΙΑ
UV: ο ένοχος

Οι βλαβερές συνέπειες του ήλιου στην επιδερμίδα οφείλονται κατά κύριο λόγο στην υπεριώδη (UV) ακτινοβολία: οι ακτίνες UVB («Β» όπως “burn”, δηλαδή έγκαυμα) συμβάλλουν ιδιαίτερα στο μαύρισμα, αλλά αποτελούν και την κύρια αιτία του ηλιακού εγκαύματος. Οι ακτίνες UVA («Α» όπως αλλεργία) είναι πιο ύπουλες, διότι δεν προκαλούν πόνο και εισχωρούν βαθύτερα στην επιδερμίδα. Επιταχύνουν τη γήρανση της επιδερμίδας και μπορεί να προκαλέσουν δυσανεξία στον ήλιο, που συνήθως ονομάζονται ηλιακές αλλεργίες και μελαγχρωματικές διαταραχές (μέλασμα, κηλίδες). Οι ακτίνες UVB και UVA μπορούν, επίσης, να προκαλέσουν αλλοιώσεις στον πυρήνα των κυττάρων μας και να καταστρέψουν το DNA τους. Αν αυτή η μη ορατή βλάβη επαναλαμβάνεται, τότε μακροπρόθεσμα, μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση καρκίνου του δέρματος.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Προστασία πάνω από όλα!

Κατά την έκθεση στον ήλιο πρέπει να τηρούνται ορισμένοι κανόνες:

Βρείτε σκιά και αποφύγετε την έκθεση κατά τις ώρες της μέγιστης ηλιοφάνειας
Μην εκθέτετε τα μωρά και τα μικρά παιδιά απευθείας στον ήλιο
Προστατέψετε τον εαυτό σας και τα παιδιά φορώντας καπέλο, γυαλιά ηλίου και μπλουζάκια
Επιλέξτε το κατάλληλο επίπεδο προστασίας για τον τύπο της επιδερμίδας σας.
Εφαρμόστε αντηλιακό λίγο πριν την έκθεση στον ήλιο σε επαρκή ποσότητα. Εφαρμόστε ξανά, σε γενναιόδωρες ποσότητες και συχνά, κυρίως αφού κολυμπήσετε, ιδρώσετε ή σκουπιστείτε.
Επίσης, καλό θα ήταν να γνωρίζετε ότι ορισμένες τροφές βελτιώνουν την αντοχή μας στον ήλιο. Ορισμένα φυσικά μόρια, όπως τα καροτενοειδή, η βιταμίνη C που υπάρχει στα φρούτα και τα λαχανικά, και η βιταμίνη Ε συμβάλλουν στη φωτοπροστασία. Βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν τα καλά αντηλιακά προϊόντα, που είναι απαραίτητα κατά την έκθεση στον ήλιο.

ΠΗΓΗ: LAROCHE-POSAY

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.