Η Ουκρανία και η παγκόσμια ασφάλεια

Γράφει ο Βαγγέλης Αντωνιάδης

Μία δυνητική ανατροπή των δεδομένων στον πόλεμο της Ουκρανίας και μία νέα νίκη Πούτιν πρόκειται να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα έχουν τεράστιες επιπτώσεις για την ειρήνη, την σταθερότητα και την ασφάλεια σε ολόκληρη την υφήλιο.

Αν η δικτατορία Πούτιν επικρατήσει στον πόλεμο της Ουκρανίας θα έχει ενισχύσει την κυριαρχία της στην Λευκορωσία, την Μολδαβία ενδεχομένως και την Γεωργία. Ταυτόχρονα θα επιχειρήσει να επεκτείνει την επιρροή της στην Κεντρική Ασία. Ταυτόχρονα θα επιχειρήσει να επεκτείνει την επιρροή της στην Κεντρική Ασία.

Στην πορεία του χρόνου η ρωσική επεκτατική πολιτική θα θέσει σε αμφισβήτηση την ισχύ και την συνοχή της ευρωατλαντικής συμμαχίας αλλά και τις ίδιες της επιχειρησιακές δυνατότητες του ΝΑΤΟ, προκαλώντας έναν υβριδικό και συνάμα βίαιο πόλεμο με στόχο να κλονίσει τα θεμέλια ή ακόμα και να διαλύσει την συμμαχία.

Είναι προφανές πως οι αναθεωρητικές επιδιώξεις της δικτατορίας Πούτιν δεν περιορίζονται στην Ουκρανία  και μία πιθανή ρωσική επικράτηση πρόκειται να αυξήσει δραματικά τις πιθανότητες σύρραξης στην βαλτική θάλασσα.

Μία ακόμα βέβαιη αλυσιδωτή αντίδραση που νομοτελειακά θα θέσει υπαρξιακά πλέον ζητήματα για το σύνολο της ανθρωπότητας. Είναι η διαφθορά των πυρηνικών όπλων καθώς πολλές από τις χώρες που αποτελούν δυνητικούς στόχους της ρωσικής επεκτατικής πολιτικής, νομοτελειακά θα αναζητήσουν νέες εγγυήσεις ασφαλείας επιδιώκοντας την πρόσβαση σε πυρηνικό υλικό ή πυρηνικά όπλα και την διαμόρφωση ενός ισχυρού πυρηνικού οπλοστασίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.