Η οικονομία της καθημερινότητας δεν κρύβεται

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη

Δεν θα υπήρχε πρόβλημα με την αντιπολίτευση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αρκεί να μη συγκρούονταν με την πραγματικότητα. Βλέπετε, σε ό,τι έχει να κάνει με την οικονομία της καθημερινής ζωής, κανείς δεν μπορεί να κοροϊδέψει τον κόσμο. Η τουλάχιστον μπορεί να κοροϊδέψει λίγους για πολύ ή πολλούς για λίγο, αλλά όχι όλους για πάντα. Διότι στο τέλος της ημέρας κάθε πολίτης κάνει το λογαριασμό του και καταλαβαίνει πού βρίσκεται και πού βρισκόταν.

Χθες, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκρατης Φάμελλος, και Πέτη Πέρκα, έβγαλαν μια πύρινη ανακοίνωση για τις επιδοτήσεις της κυβέρνησης στα τιμολόγια ρεύματος. Και τι λένε; Οτι οι επιδοτήσεις αυτές έρχονται από τα λεφτά των πολιτών και την υπερείσπραξη φόρων από την αγορά και όχι από τα υπερκέρδη των εταιριών. Πολύ απλοϊκό ακόμα και για τον ΣΥΡΙΖΑ, που θέλει να ξεχνά ότι όσο κυβερνούσε οι φόροι μόνο αυξάνονταν και η μεσαία τάξη είχε κυριολεκτικά γονατίσει (κατά δήλωση κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.).

Τώρα, για πρώτη φορά μια ελληνική κυβέρνηση προχωρά όχι αποσπασματικά, αλλά με σταθερό και συστηματικό τρόπο, στη μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, αυξάνοντας με έμμεσο αλλά ουσιαστικό τρόπο το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που δοκιμάζονται σκληρά από την ενεργειακή κρίση. Το αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής φαίνεται στην πορεία των φορολογικών εσόδων που έχουν πιάσει «ταβάνι» παρά την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Ενα παράδειγμα είναι η μαζική επιστροφή του 1/3 της επιστρεπτέας προκαταβολής από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Ενα άλλο παράδειγμα είναι ότι ήδη έχει καταβληθεί το 40% του συνολικού ποσού που έχει βεβαιωθεί ως φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων. Ενα τρίτο παράδειγμα είναι ότι για τον ΕΝΦΙΑ -που έχει μειωθεί πάνω από 30% από την κυβέρνηση της Ν.Δ.- έχει εισπραχθεί μέχρι στιγμής πάνω από το 50% του συνολικού ποσού ύψους 2,3 δισ. ευρώ. Αρα, παρά τις δυσκολίες που κανείς δεν αρνείται, τα αποτελέσματα της συνεχούς ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων παράγουν αποτελέσματα.

Οσον αφορά στην επιδότηση των τιμολογίων, ο διπλασιασμός του ποσού (1,9 εκατ. ευρώ) συνιστά ενίσχυση-ρεκόρ. Στην πράξη, απορροφάται το 94% των αυξήσεων και αυτό είναι κάτι που ούτε «μαγειρεύεται» ούτε κρύβεται. Θα το δουν οι καταναλωτές στα τιμολόγιά τους την ώρα της πληρωμής.

Ελεύθερος Τύπος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.