Για να μάθουμε στρατηγική, πρέπει να παίζουμε στρατηγικά

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Ενώ μέσω της Έξυπνης Παιδείας, ξέρουμε ότι μαθαίνουμε παίζοντας διότι το παιχνίδι μας προκαλεί χαρά, δυσκολευόμαστε να αντιληφθούμε ότι για να μάθουμε στρατηγική πρέπει και να παίζουμε στρατηγικά.

Το παράδοξο είναι ότι τα μεγάλα στρατηγικά παίγνια όπως το Go, το Σκάκι και το Shogi δημιουργήθηκαν ως προστασία για το πεδίο μάχης. Αναγνωρίστηκε η σημασία και η αξία του εντοπισμού του πλαισίου, του πεδίου, του πεδίου δράσης ως προηγούμενα στάδια.

Αυτήν την περίοδο βλέπουμε ότι έχει ανοίξει ένα νέο πλαίσιο με την ΑΟΖ αλλά ακόμα πολλοί δυσκολεύονται να καταλάβουν πόσο λειτουργεί συνδυαστικά με την υψηλή μας στρατηγική. Άλλοι μπερδεύονται διότι δεν ξέρουν ότι η ΑΟΖ ζει πάνω στα διεθνή χωρικά ύδατα και δεν κατανοούν το πεδίο των NAVTEX.

Σημασία έχει λοιπόν να αναλύουμε σενάρια και να παίζουμε πραγματικά με τα στρατηγικά παίγνια αλλιώς είμαστε ευάλωτοι στην παραπληροφόρηση της προπαγάνδας. Η παιδεία της στρατηγικής είναι πιο πολύπλοκη κι επειδή δεν υπάρχει καν αυτό το μάθημα στην κανονική εκπαίδευση, έχουμε πολλά άτομα που δεν κατέχουν ούτε τα βασικά του τομέα αλλά έχουν άποψη για κάθε κρίση.

Τώρα που η Ελλάδα και η Κύπρος παίζουν πραγματικά με αυτά τα θέματα είναι καλό να σκεφτούμε το αναγκαίο υπόβαθρο κι όχι να βασιζόμαστε σε διπλωμάτες που δεν ξέρουν κανένα στρατηγικό παίγνιο.

http://www.lygeros.org/articles.php?n=37553&l=gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.