Φύκια και Κορδέλες

Γράφει ο Διονύσης Κ. Καραχάλιος, Δικηγόρος

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη της επιπολαιότητας και της προχειρότητας, με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την υποτιθέμενη αποστολή της, από τις πρόσφατές ανακοινώσεις, στις οποίες προέβη ο πρωθυπουργός, παρόντος και του αρμοδίου υπουργού, για τα θέματα της Παιδείας.

Σε μια περίοδο που, κάθε ελληνική οικογένεια, με υποψήφιο για την εισαγωγή του στην ανωτάτη εκπαίδευση, ζει με την πίεση και το άγχος των εξετάσεων, ο Αλ. Τσίπρας θεώρησε ότι ήταν η χρονικά καταλληλότερη στιγμή για να εξαγγείλει «τη ριζική αναβάθμιση των δυο τελευταίων τάξεων του Λυκείου, κάτι που θα οδηγήσει στην κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων, τουλάχιστον έτσι όπως τις γνωρίσαμε μέχρι σήμερα»! Και συμπλήρωσε: «αναβάθμιση των δυο τελευταίων τάξεων σημαίνει λιγότερα μαθήματα με περισσότερες ώρες. σημαίνει έμφαση στη σχολική ζωή, σημαίνει ότι το εθνικό απολυτήριο θα είναι αυτό το οποίο θα ορίζει την κατανομή των εισακτέων στις σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» και παρέπεμψε στον υπουργό Παιδείας για. «περισσότερες λεπτομέρειες», που, όμως, έμειναν επτασφράγιστο μυστικό….

Δεν νομίζω ότι υπάρχει στοιχειωδώς ευφυής πολίτης αυτής της χώρας που, διαβάζοντας τις παραπάνω εξαγγελίες, μπόρεσε να καταλάβει, σε τι ακριβώς συνίσταται η κατάργηση των εξετάσεων, όπως την εννοεί ο πρωθυπουργός μας, τι σημαίνει ριζική αναβάθμιση των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου σε σχέση με την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και πως ακριβώς σχεδιάζονται τα λιγότερα μαθήματα με τις περισσότερες ώρες και την έμφαση στη σχολική ζωή…

Όμως, δεν χρειάζεται να προβληματισθείτε για να δώσετε απαντήσεις. Όπως οι συνήθεις ανακοινώσεις του Αλ. Τσίπρα μεταξύ των πανηγυρισμών του για την έξοδο από την κρίση, το τέλος των μνημονίων και την ανάπτυξη, που ήδη έχει …ξεκινήσει, η πληθωρικότητα των λόγων και των υποσχέσεων υπηρετεί εντελώς άλλους σκοπούς από αυτούς που υποτίθεται ότι επιδιώκει:

Ο πρώτος στόχος προφανώς είναι να δώσει την εντύπωση μιας πολύπλευρης ενασχόλησης με τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, στηριζόμενης στην κοπιώδη προσπάθεια των συνεργατών του να αποδείξουν ότι παράγουν έργο…

Ο δεύτερος στόχος είναι να συντηρήσει την πεποίθηση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι, ως «πρώτη φορά» κυβέρνηση της αριστεράς, η ανατροπή των πάντων παραμένει πρωταρχική μέριμνα του κυβερνώντος κόμματος…

Και ο τρίτος στόχος ασφαλώς δεν είναι άλλος από την διαιώνιση της εικονικής πραγματικότητας, που αποδεδειγμένα πλέον αποτελεί για τον πρωθυπουργό «δευτέρα φύση»: Πάντα ικανοποιημένος από τον πρωθυπουργικό του μόχθο, πάντα υπερήφανος για το κυβερνητικό έργο, πάντα ευτυχισμένος για την συνέπειά του, πάντα χαρούμενος για την εν γένει προσφορά του και τον τρόπο άσκησης της εξουσίας, ο πρωθυπουργός δεν διστάζει να χαρίζει «φύκια για μεταξωτές κορδέλες»!

Κατόπιν των ανωτέρω, δεν χρειάζεται να καταλάβετε τίποτε περισσότερο για την «κατάργηση των εξετάσεων». Τα είπε όλα ο πρωθυπουργός μας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.