Ποιο… χρέος;

Γράφει ο Αγκιτάτορας,

Σας έγραφα προχθές ότι δεν πρόκειται να υπάρξει οριστική συμφωνία την Δευτέρα, κι όλες οι τελικές αποφάσεις πάνε για τις 15 Ιουνίου στο επόμενο Eurogroup, κυρίως επειδή ο τρόπος συμμετοχής του ΔΝΤ δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί. Πρώτα θα υπάρξει μια ενδιάμεση έκθεση βιωσιμότητας από το Ταμείο στηριγμένη στο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων και μετά να οριστικοποιηθεί η καταβολή της δόσης.

Μην τσιμπάτε! Ούτε υπήρξε, ούτε θα υπάρξει ουσιαστική διαφωνία ανάμεσα σε Ε.Ε. και ΔΝΤ. Και οι μεν και οι δεν επιθυμούν σταθερά υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για ένα διάστημα ώστε να βεβαιωθούν για την “επιτυχία” του εγχειρήματος και στην πορεία κι εφόσον ολοκληρωθεί το υπάρχον πρόγραμμα και προκύψει (που θα προκύψει!) θέμα αναχρηματοδότησης του χρέους, τότε θα προχωρήσουν σε επιμέρους παραμετρικές παρεμβάσεις, με επιμήκυνση αποπληρωμής και περιορισμός του ύψους των επιτοκίων.

Γιατί πάντα το ζήτημα για κάθε δημόσιο χρέος είναι η δυνατότητα εξυπηρέτησης του. Η δυνατότητα να μπορείς κάθε έτος να αποπληρώνεις τόκους και χρεολύσια και να το αναχρηματοδοτείς από τις αγορές με επιτόκια που σε σχέση με τον ρυθμό ανάπτυξης και τον εκάστοτε πληθωρισμό δεν δημιουργούν ασήκωτο δημοσιονομικό βάρος.

Άλλωστε το σημαντικό ζήτημα για την χώρα είναι να υπάρξουν όλες εκείνες οι συνθήκες (πολιτικής και κοινωνικής σταθερότητας, οικονομικού περιβάλλοντος, υποδομών και τεχνολογικού εκσυγχρονισμού) που θα επιτρέψει την άμεση επάνοδο μας στους ελκυστικούς, διεθνείς επενδυτικούς προορισμούς. Όλα τα αλλά έπονται ή εξαρτώνται από αυτή την εξέλιξη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.