Απολυμάνσεις στους καταυλισμούς των τσιγγάνων στη Ρόδο

Γράφει η Μαρία Χονδρογιάννη, Δημοσιογράφος

Απολυμάνσεις στους τρεις καταυλισμούς των τσιγγάνων που ζουν στη Ρόδο θα κάνει άμεσα ο δήμος Ρόδου. Ήδη όπως δήλωσε στο LastPoint.gr o αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Τριάντος έχει εγκριθεί από τη δημοτική αρχή και σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την απολύμανση των χώρων που ζουν οι τσιγγάνοι.

Η σχετική απόφαση για την έγκριση διάθεσης πόρων για απολύμανση σε δημόσιους χώρους και εγκαταστάσεις του Δήμου αλλά και μέσων ατομικής προστασίας των υπαλλήλων, στο πλαίσιο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης ελήφθη σε πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ρόδου.

Με αφορμή όσων έγιναν σε άλλες περιοχές της χώρας και με στόχο να περιοριστεί η διάδοση του Covid-19, η δημοτική αρχή λαμβάνει τα μέτρα της και προχωράει στις ανάλογες κινήσεις.

Συνολικά στο νησί της Ρόδου σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο ζουν 118 οικογένειες τσιγγάνων .

Στη Ρόδο υπάρχουν τέσσερα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού . Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά το τέταρτο κρούσμα είναι ο αδελφός του 70χρονου που προσφάτως προβλήθηκε από τον ιό. Ο άνδρας είχε προσφάτως επιστρέψει από τις ΗΠΑ.

Ο αδελφός του 70χρονου αναρρώνει σε καραντίνα στην οικία του που βρίσκεται σε κοινότητα του νησιού.

Μετά την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων που έγιναν η διοίκηση του νοσοκομείου Ρόδου προέβη σε ανακοίνωση στην οποία αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Σας ενημερώνουμε ότι κατά τον εργαστηριακό έλεγχο ασθενών οι οποίοι εξετάσθηκαν το χρονικό διάστημα από 09 έως και 14 Απριλίου 2020 για το εάν έχουν προσβληθεί από τον Covid-19, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ένα θετικό αποτέλεσμα σε ενήλικο άτομο.

Από την έναρξη της πανδημίας πρόκειται για το τέταρτο άτομο το οποίο καταγράφεται ως θετικό.Έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες αρχές και λαμβάνονται όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα».

Στο νοσοκομείο Ρόδου έχουν παρθεί όλα τα μέτρα και έχουν διαμορφωθεί χώροι για την διαλογή των περιστατικών ώστε να μην έρχονται σε επαφή άνθρωποι που ενδεχομένως νοσούν με τους υπόλοιπους ασθενείς. Επιπλέον υπάρχει γιατρός που εφημερεύει για τυχός κρούσματα του ιού καθώς και το ανάλογο νοσηλευτικό προσωπικό.

Απολυμάνσεις στο νησί

Με μέριμνα του Δήμου Ρόδου γίνονται απολυμάνσεις στο νησί. Όπως δήλωσε η αντιδήμαρχος κ. Τσαμπίκα Κεχαγιά Μαγιόγλου ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των απολυμάνσεων σε ολόκληρο το νησί. Ειδικά σε περιοχές όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα οι απολυμάνσεις επαναλήφθησαν.

«Ειδικά στο κέντρο της πόλεως υπάρχει συνεργείο που προβαίνει καθημερινά σε απολυμάνσεις των δημοσίων χώρων», δήλωσε η αντιδήμαρχος.

Ένα δεύτερο συνεργείο θα προχωρήσει σε απολύμανση των κάδων απορριμμάτων.

Απολύμανση θα γίνει και πάλι σύμφωνα με την αντιδήμαρχο και στους εξωτερικούς χώρους του νοσοκομείου Ρόδου.

Πολύ σύντομα θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση των απολυμάνσεων των δημοσίων χώρων ανά δημοτική ενότητα.

«Το ίδιο θα κάνουμε καθ όλη τη διάρκεια της περιόδου που είναι σε ισχύ τα μέτρα για την πανδημία. Θέλουμε να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία . Έτσι θα αισθάνονται ασφαλείς οι πολίτες που ανησυχούν για την πανδημία», είπε η αντιδήμαρχος.

Παραδόσεις υγειονομικού υλικού

Από την πλευρά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου γίνονται οι δέουσες ενέργειες για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Χθες παραδόθηκε υγειονομικό υλικό στην Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου όπου παρέλαβε ο Αστυνομικός διευθυντής κ. Μιχάλης Καληωράκης στην Πυροσβεστική Υπηρεσία όπου παρέλαβε ο διοικητής κ. Γιάννης Τσιτσικάς και στο Λιμεναρχείο όπου παρέλαβε ο Λιμενάρχης κ. Σπύρος Τάττης.

Σήμερα παραδόθηκε υλικό στην 95 ΑΔΤΕ.Συγκεκριμένα η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου παρέδωσε είδη ατομικής προστασίας και υγιεινής στην στρατιωτική μονάδα 95 ΑΔΤΕ Ρόδου παρουσία του Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Ευστρατίου και του   Εντεταλμένου Υγείας Δωδεκανήσου Θωμά Σωτρίλλη. Ο Διοικητής της 95 ΑΔΤΕ Υποστράτηγος Δημήτριος Χούπης και ο Υποδιοικητής Ταξίαρχος Σπυρίδων Κογιάννης παρέλαβαν προστατευτικά είδη, όπως χειρουργικές μάσκες, γάντια μιας χρήσης, αντισηπτικό χεριών και υγρό απολυμαντικό καθαρισμού, εκφράζοντας τις ευχαριστίες τους που η Περιφέρεια εξασφάλισε προστατευτικό υλικό και για τον στρατό, παρά τις δυσκολίες εξεύρεσής του στην παγκόσμια αγορά.

Επιπλέον, έντεκα νησιά της Δωδεκανήσου παρέλαβαν ακτοπλοϊκώς φορτία με υγειονομικό υλικό που προμηθεύτηκε η Περιφέρεια και προορίζεται για τις υγειονομικές τους μονάδες, Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ιατρεία. Κάρπαθος, Κάσος, Κάλυμνος, Λέρος, Πάτμος, Αρκιοί, Λειψοί, Αστυπάλαια, Αγαθονήσι, Κως και Νίσυρος παραλαμβάνουν σήμερα, μεταξύ άλλων, θερμόμετρα εξ αποστάσεως, ρόμπες ιατρικές μιας χρήσης, βαμβάκι, αντισηπτικό, γάντια μιας χρήσης, χειρουργικές μάσκες, ποδονάρια, προστατευτικά γυαλιά, απολυμαντικό υγρό καθαρισμού επιφανειών.

Οι παραδόσεις θα συνεχισθούν και με επόμενα φορτία μέχρι να διανεμηθούν είδη προστασίας και υγειονομικό υλικό σε κάθε νησί της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με προτεραιότητα τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του εθνικού συστήματος υγείας και τους εργαζόμενους σε νευραλγικές υπηρεσίες.

Όπως δήλωσε στο Lastpoint.gr o εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος κ. Θωμάς Σωτρίλλης έχουν παραδοθεί δύο κλωβοί μεταφοράς των ασθενών με κορονοϊό στο νοσοκομείο της Ρόδου.

Ακόμη έχουν εγκατασταθεί στο νοσοκομείο Ρόδου στο λιμάνι του νησιού στη Νάξο αλλά και στην Σύρο χώροι απομόνωσης των περιστατικών.

«Θα συνεχίσουμε να παραδίδουμε υγειονομικό υλικό σύμφωνα με τα αιτήματα που έχουμε από τους φορείς του δημοσίου. Επειδή τα υλικά αυτά δεν παραδίδονται άπαξ κάθε φορά που παραλαμβάνουμε τα προωθούμε στις υπηρεσίες   για την κάλυψη του προσωπικού που είναι στην πρώτη γραμμή», δήλωσε ο κ. Σωτρίλης

Μέχρι τώρα η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει παραδώσει είδη ατομικής προστασίας και υγιεινής στο Γενικό Νοσοκομείο και ΕΚΑΒ Ρόδου. Διατέθηκαν, μεταξύ άλλων, γάντια μιας χρήσης, αντισηπτικά, χειρουργικές μάσκες, θερμόμετρα εξ αποστάσεως, ιατρικές ρόμπες μιας χρήσης, ποδονάρια μιας χρήσης, απολυμαντικό υγρό καθαρισμού επιφανειών, οινόπνευμα και άλλα υγειονομικά υλικά στις ως άνω υγειονομικές μονάδες για την προστασία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και το πλήρωμα του ΕΚΑΒ που έρχεται σε άμεση επαφή με τα κρούσματα του κορωνοϊού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.