Συνέντευξη: Αννίτα Δημητρίου, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου

Η Αννίτα Δημητρίου, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας και Βουλευτής Εκλογικής Περιφέρειας Λάρνακας με τον Δημοκρατικό Συναγερμό, μιλά στους Χρυσή – Ουρανία Παπαδοπούλου και Μαρκόπουλο Χ. Θωμά.

– Γυναίκες ανέρχονται γοργά και δυναμικά -ίσως χρειάζεται και ακόμη πιο γοργά όμως- σε κυπριακά, ελληνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή πόστα και οφίτσια. Νιώθετε οτι κάτι αλλάζει στη σημερινή κοινωνία προς τη θετική κατεύθυνση; Να είμαστε αισιόδοξες και αισιόδοξοι;

Ακόμη και ο τρόπος που κάνατε την ερώτηση σας, το ότι απευθυνθήκατε και στα δύο φύλα «αισιόδοξες και αισιόδοξοι», έχει τη σημασία και τη βαρύτητα του. Αδιαμφισβήτητα έχει γίνει πρόοδος και έχει κλείσει η ψαλίδα απ’ την εποχή που οι γυναίκες διεκδικούσαν ακόμη και τα πιο αυτονόητα, όπως το να έχουν ψήφο για παράδειγμα. Είναι αισιόδοξο όντως, ότι σήμερα μπορούμε να βλέπουμε στο παγκόσμιο στερέωμα γυναίκες να διαπρέπουν σε θέσεις κλειδιά και να τους δίνονται οι ευκαιρίες που δικαιούνται. Γιατί ακριβώς υπήρξαν και υπάρχουν γυναίκες πρότυπα, γυναίκες σύμβολα, που τόλμησαν και τολμούν να διεκδικήσουν, να σπάσουν στεγανά, να έρθουν αντιμέτωπες με προκαταλήψεις, να ορθώσουν ανάστημα ενάντια στη βία και στον σεξισμό.

Εξάλλου δεν είναι τυχαίο, ότι το 40% των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι γυναίκες πια και τα πλείστα κοινοβούλια λαμβάνουν νομοθετικές πρωτοβουλίες διασφαλίζοντας την ίση εκπροσώπηση. Το θέμα είναι ότι έχουμε ακόμη μακρύ δρόμο να διανύσουμε.

Η δική μας χώρα, όπως και άλλες, έχει ακόμη πολλά σκαλοπάτια ν’ ανέβει μέχρι τις πρώτες θέσεις στην κορυφή των 27, στις οποίες βρίσκονται οι σκανδιναβικές χώρες και χώρες της Βόρειας Ευρώπης, που απολαμβάνουν πλήρη ισότητα και εκπροσωπούν αποτελεσματικά και πλήρως αντιπροσωπευτικά τα δημοκρατικά θέσμια. Επομένως εάν θέλουμε να έχουμε τη δημοκρατία που μας αξίζει – και αυτή μπορεί να είναι μόνο ίση και δίκαια προς όλες και όλους- θα πρέπει να διασφαλίσουμε όλα εκείνα που χρειάζονται για να υπάρχει ισότιμη συμμετοχή στα κέντρα λήψεως αποφάσεων. Μόνο έτσι υπηρετείται δίκαια και αντιπροσωπευτικά η δημοκρατία και ισχυροποιείται το ίδιο το κράτος δικαίου.

Θεωρείτε ότι η ανοδική παρουσία και η διαρκώς αυξανόμενη συμμετοχή των Γυναικών στο πολιτικό γίγνεσθαι θα κάνει καλύτερη και πιο λειτουργική θεσμικά και ουσιαστικά την Πολιτική;

Σε μια προoδευτική, δημοκρατική κοινωνία που σέβεται την υπόσταση της και συμπεριφέρεται ισότιμα στους πολίτες της δεν θα έπρεπε καν να αποτελούσε ζήτημα αυτό. Είναι αδιανόητο το ότι σήμερα εν έτη 2022, το 50% του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε ισότιμες ευκαιρίες στα κέντρα λήψεως αποφάσεων και υποεκπροσωπείται με συντριπτική πλειοψηφία. Αυτό συνιστά αυτόματα σημαντικό δημοκρατικό έλλειμα. Κατά συνέπεια από τις πολιτικές αποφάσεις απουσιάζουν οι προτεραιότητες, οι ανάγκες, οι εμπειρίες, η εμπειρογνωμοσύνη και οι ικανότητες του μισού πληθυσμού.

Το πολιτικό σύστημα απαραιτήτως θα πρέπει να αντανακλά την κοινωνία στο σύνολο της χωρίς αποκλεισμούς. Αλλιώς μιλάμε για μια λειψή κοινωνία και δημοκρατία. Το στοίχημα είναι λοιπόν να προχωρήσουμε σε τομές μέσα από ολιστικές προσεγγίσεις και πρακτικές, ούτως ώστε να αγγίξουμε τον στόχο μιας συμμετοχικής συμπεριληπτικής δημοκρατίας, μέσα από τον απόλυτο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και ως νομοθετικό σώμα έχουμε σημαντικότατο και καθοριστικό ρόλο να διαδραματίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, για αυτό εξάλλου το έχουμε θέσει ως προτεραιότητα.

– Ζούμε στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, η οποία δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες για όλο το οικοσύστημα τεχνολογίας, σε Κύπρο, Ελλάδα και Ευρώπη. Πως βλέπετε τη θέση της Κύπρου στη νέα ψηφιακή εποχή, θα μπορούσε να γίνει κέντρο καινοτομίας;

Ζούμε στην εποχή που όλα μπορούν και πρέπει να γίνουν προσβάσιμα μ’ ένα απλό άγγιγμα σε μια οθόνη. Στην εποχή της διαδραστικής επικοινωνίας, όπου η πανδημία πυροδότησε την έκρηξη της λεγόμενης 4ης βιομηχανικής επανάστασης, επιταχύνοντας ραγδαία τις εξελίξεις και αναγκάζοντας πολλές επιχειρήσεις, οργανισμούς, ακόμη και την ίδια την κρατική μηχανή, να επιβιβαστούν στο τρένο της ψηφιακής μεταρρύθμισης, ακολουθώντας την τροχιά του μέλλοντος. Μια διαδρομή που συνιστά πλέον μονόδρομο. Ασφαλώς και η Κύπρος έχει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα προκειμένου να καταστεί κέντρο καινοτομίας στον διεθνή χάρτη της νέας ψηφιακής πραγματικότητας. Μέσα από μια ολοκληρωμένη ευέλικτη ψηφιακή στρατηγική με όραμα η οποία θα δημιουργήσει νέες υπηρεσίες, νέες θέσεις εργασίας και νέες προοπτικές, μπορούμε να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα στον τομέα της τεχνολογίας και των ψηφιακών υπηρεσιών, να εκπαιδεύσουμε και ν’ αξιοποιήσουμε το εξαίρετο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουμε και ναι να δημιουργήσουμε τα δεδομένα που θα μας καταστήσουν ελκυστικό κέντρο καινοτομίας, στην περιοχή. Κάθε πτυχή της μετεξέλιξης κρύβει ευκαιρίες αρκεί να μπορούμε να τις εντοπίσουμε και να τις αξιοποιήσουμε, προσβλέποντας μακριά και δημιουργώντας προστιθέμενες αξίες ωφέλιμες για τον κάθε πολίτη και την καθημερινότητα του.

– Κοιτάτε στα μάτια και κουβεντιάζετε με τη μέση νεολαία/ με τον μέσο νεολαίο, τι τους λέτε, τι τους παροτρύνετε; Εργασιακά, ακαδημαϊκά, κοινωνικά.

Το επιδιώκω, όσο τίποτα άλλο, να βρίσκομαι μονίμως σε ανοιχτή γραμμή με τα νέα παιδιά. Για να μπορούμε άλλωστε να τα κοιτάμε στα μάτια, πρέπει να μάθουμε να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες, τα θέλω, τις ανησυχίες τους. Οι νέοι άνθρωποι έχουν πληρώσει ίσως το μεγαλύτερο κόστος από τις συνέπειες της πανδημίας αφού αναγκάστηκαν σε πολλές περιπτώσεις να αναστείλουν τη ζωή τους, τις δραστηριότητες, τα όνειρα τους, και να εγκλωβιστούν σε μια πιο εσωστρεφή διαδικασία θεώρησης των πραγμάτων. Έχουμε χρέος να τους βοηθήσουμε να βγουν απ’ το αδιέξοδο. Οι νέες και οι νέοι μας είναι η δύναμη μας. Αυτές και αυτοί που θα μας οδηγήσουν στο αύριο, στη νέα εποχή. Τι τους παροτρύνω; Να συμμετέχουν! Να μην αρκεστούν στον εφησυχασμό και στο βόλεμα της απάθειας. Να αποκτήσουν φωνή. Να αρπάξουν τη ζωή στα χέρια τους και να προσπαθήσουν να αλλάξουν όσα τους ενοχλούν ή τους απογοητεύουν. Να εκμεταλλευτούν το πάθος και την ορμή της νιότης τους και να πιστέψουν ότι μπορούν να αλλάξουν τη ροή των πραγμάτων… Ότι μπορούν να διαμορφώσουν το μέλλον όπως τους αξίζει.

– Μια φωτεινή σκέψη σας για το αύριο… ότι έχετε στο νου σας, ένα Όραμα, ένα Όνειρο;

Ο πόνος, η φρίκη, ο κίνδυνος να συρθεί γι’ άλλη μια φορά η ανθρωπότητα στη δίνη μιας παγκόσμιας σύρραξης με όλα τα τραγικά συνεπακόλουθα δεν μας επιτρέπει παρά να συγκεντρωθούμε στην πιο φωτεινή σκέψη για το αύριο… Στο όραμα της ειρήνης σε όλες τις εκφάνσεις της, στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είμαστε ένας λαός που εδώ και 48 χρόνια βιώνει τις συνέπειες της βαρβαρότητας του πολέμου και της τουρκικής εισβολής, η ειρήνη, η ασφάλεια, η σταθερότητα, η επανένωση της πατρίδας μας αποτελεί το πιο φωτεινό μας όραμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.