Αλλάζει το τερέν ο Μητσοτάκης, μόνος στο τσίρκο ο Κασσελάκης

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

Ευφυέστατα, ο Κ. Μητσοτάκης απέφυγε και προχθές στο Υπουργικό Συμβούλιο και χθες στην Κ.Ο. της Ν.Δ. να αναφερθεί στον Στ. Κασσελάκη και στη μάχη χαρακωμάτων που βρίσκεται σε εξέλιξη στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η μόνη αναφορά που έκανε και δεν ήταν ονομαστική ήταν όταν είπε: «Οι ευθύνες μας αυξάνονται, καθώς, παρά το γεγονός ότι το σύστημά μας είναι ένα κοινοβουλευτικό σύστημα, ο νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα είναι στη Βουλή». Για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «τις απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα τα οποία θέτουμε θα κληθούν να τις δίνουν με επάρκεια εκλεγμένοι συνεργάτες του, όπως ο κ. Παππάς ή ο κ. Πολάκης».

Κασσελάκης πουθενά. Μόνο οι «παλιές βραχνιασμένες φωνές» του επιτελείου του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς ο πρωθυπουργός, όπως και οι συνεργάτες του, έχουν καταλάβει ότι τα μόνα που τρέφουν τον «πολιτικά κενό» νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι το «νταβαντούρι» και η επικοινωνιακή οχλαγωγία. Κι αποφάσισαν να τα αγνοήσουν. Αντιθέτως, αποφάσισαν να ασχοληθούν με τα προβλήματα της κοινωνίας, της καθημερινότητας και τη βαθιά αλλαγή του κράτους προς όφελος του πολίτη. Στον τομέα της επίλυσης προβλημάτων και των μεταρρυθμίσεων, δηλαδή εκεί όπου όλος ο ΣΥΡΙΖΑ με προεξάρχοντα τον Στ. Κασσελάκη, πέρα από εκθέσεις Γ’ Γυμνασίου με καλολογικές φλυαρίες, τζάμπα ηθικολογία και καταφανή έλλειψη σε βάθος γνώση των μεγάλων προβλημάτων της χώρας.

Ο Κ. Μητσοτάκης, όσο ξεφουσκώνει η «Κασσελακιάδα» και «χτυπούν» όλο και πιο άσχημα, η έπαρση και ο άνευ περιεχομένου αρχηγισμός αλλάζουν το τερέν. Βάζει π.χ. Χ στις ταρζανιές που έκανε στα κάγκελα του σχολείου για παιδιά με ειδικές ανάγκες που επισκέφθηκε χθες. Βάζει επίσης Χ στην αγενέστατη και εμπαθή συμπεριφορά του προς τη Δ. Μιχαηλίδου, όπως και στη σταλινικής έμπνευσης «εξαφάνισή» της από τη φωτογραφία όπου εικονίζονται να περπατούν μαζί. Με δυο λόγια, βάζει Χ στο φτηνό show του «αδειανού πουκάμισου», που έγινε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον σέρνει -μαζί με το σπαρασσόμενο κόμμα του- στο τερέν της πραγματικότητας.

Εκεί δηλαδή όπου κρίνονται οι πολιτικές και οι αποφάσεις, η γνώση και η αποτελεσματικότητα. Εκεί όπου φαίνεται αδιαμεσολάβητα αν οι μεταρρυθμίσεις έχουν κοινωνικό πρόσημο, όπως κι αν βελτιώνουν ή όχι τη ζωή των πολιτών. Τον σύρει τελικά στο πεδίο όπου πραγματικά κρίνονται η πολιτική κυριαρχία και η πολιτική ηγεμονία του κάθε ηγέτη και του κάθε κόμματος.

Η πολιτική επιλογή του Κ. Μητσοτάκη, εκτός από χρήσιμη, είναι και ωφέλιμη. Δεδομένου ότι επίκεινται δύο εκλογικές αναμετρήσεις (αυτοδιοικητικές εκλογές και ευρωεκλογές). Με απώτατο ορίζοντα τις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024 κι ενώ θα έχει μεσολαβήσει το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το τοπίο θα είναι απολύτως καθαρό: θα είναι γνωστό αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ή δύο κόμματα και θα έχει μετρηθεί το πραγματικό γκελ του Στ. Κασσελάκη στην κοινωνία και όχι στον απελπισμένο μικρόκοσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις, που είναι απλώς ενδεικτικές -Opinion Poll, Metron Analysis, ALCO Pulse-, δείχνουν δύο βασικά συμπεράσματα: 1. Ο πολιτικός συσχετισμός των εκλογών του Ιουνίου δεν έχει αλλάξει, παρά τη δυσφορία που υπάρχει για τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες. 2. Η πολιτική υπεροχή του Κ. Μητσοτάκη έναντι του Στ. Κασσελάκη είναι συντριπτική, με τον νέο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ να παραπέμπει στο «ώδινεν όρος και έτεκεν μυν»…

Ελεύθερος Τύπος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.