Άγ. Γεώργιος, Κάιρο

Η μακραίωνη ιστορία

Η μονή και ο ναός του Αγίου Γεωργίου στο Κάιρο είναι από τα σπουδαιότερα μνημεία του χριστιανισμού στο Παλαιό Κάιρο. Βρίσκεται κοντά στις πυραμίδες, μεταξύ της αρχαίας Μέμφιδος και της Ηλιουπόλεως.

Χτίσθηκε στα θεμέλια του Παλαιού Οχυρού της Βαβυλώνας στην ευρύτερη περιοχή της Μέμφιδας που ήταν η αρχαία πρωτεύουσα της Κάτω Αιγύπτου. Το 383 μ.Χ. ο Μέγας Θεοδόσιος με διάταγμά του μετέτρεψε το φρούριο σε ναό προς τιμήν του στρατιώτη Αγίου Γεωργίου. Ο ιερός ναός είναι κτισμένος στον τέταρτο όροφο επάνω σε πύργο Ρωμαϊκού φρουρίου, το οποίο πολλές φορές χρησίμευε σαν καταφύγιο των Χριστιανών.

Σύμφωνα με τον Άραβα χρονογράφο Ίμπν Ντουκμάκ το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου ιδρύθηκε πριν το 530 μ.Χ. Μετά την αραβική κατάκτηση της Αιγύπτου (7ος αι.μ.Χ.) μετονομάσθηκε σε Φουστάτ δηλαδή στρατόπεδο. Πρόκειται για παραλλαγή της βυζαντινής λέξεως Φοσσάτο, που προέρχεται από τη λατινική fossatum.

Ο ναός του Αγίου Γεωργίου είναι κυκλοτερής οκτάστηλος και θυμίζει το ναό του Αγίου Βιταλίου της Ραβέννα. Περιβάλλεται από αρχαίο τείχος, το μεγαλύτερο τμήμα του οποίου έχει καταστραφεί.

Το ιερό του Αγίου Γεωργίου ήταν αφιερωμένο στο μάρτυρα του Άγιο Γεώργιο ο οποίος βασανίσθηκε και αποκεφαλίσθηκε στο οχυρό της Βαβυλώνας όπου τελικά αποκεφαλίσθηκε.

Η μονή, του Αγίου Γεωργίου ανά τους αιώνες έχει λειτουργήσει ως γυναικείο μοναστήρι, νοσοκομείο, πτωχοκομείο, γηροκομείο και σχολείο. Γνώρισε αλλεπάλληλες καταστροφές και ανακαινίσεις, με τελευταία αυτή του 1904, όταν υπέστη σοβαρότατες καταστροφές από πυρκαγιά. Η αποκατάστασή της έγινε από τον Πατριάρχη Φώτιο (1900-1925).

Το μοναστήρι είναι ανδρικό ανακαινισμένο και αποτελεί μεγάλο λατρευτικό προσκύνημα όχι μόνο Ορθοδόξων Ελλήνων αλλά και Κοπτών.
Βρίσκεται υπό την Εποπτεία της Αιγυπτιακής εφορείας Αρχαιοτήτων Βυζαντινών μνημείων και είναι ανήκει στα πολιτιστικά μνημεία που τελούν υπό την προστασία της Unesco.

Στο ναό υπάρχει και μία μοναδική συλλογή. Πρόκειται για μοναδική συλλογή ξύλινων θυρόφυλλων από το Οχυρό της Βαβυλώνας που χρονολογούνται στον 8o αιώνα και εκτίθενται στην αίθουσα των θυρών που φιλοξενούνται και άλλα αρχαία ευρήματα. Στον τρούλο υπάρχουν τοιχογραφίες του Κωνσταντίνου Παρθένη.

Το κοιμητήριο με σπουδαία έργα γλυπτών

Το κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου είναι το μοναδικό ελληνικό νεκροταφείο στο Κάιρο. Εκεί βρίσκονται οι τάφοι των μεγάλων ευεργετών, το μνημείο του άγνωστου αεροπόρου και το ηρώο πεσόντων στη μάχη του Ελ Αλαμέιν. Επίσης, υπάρχουν σπουδαία έργα μεγάλων γλυπτών όπως του Ν.Κοτζαμάνη, Γεώργιου Α. Μπονάνου, Κωνσταντίνου Φ.Φώσκολου, Θεόδωρου Μ.Ζέρβα. Στην είσοδο του νεκροταφείου βρίσκεται το Μουσείο – Σκευοφυλάκιο της μονής.

Με πρωτοβουλία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου έγινε εκ βάθρων αναστήλωση του μνημείου και αναδείχθηκε η ιστορική του διαδρομή που ξεκίνησε από τη ρωμαϊκή περίοδο, συνεχίσθηκε στο Βυζάντιο, την Αραβική κατάκτηση μέχρι τους νεότερους χρόνους.

Οι εργασίες συντήρησης τόσο του ναού του Αγίου Γεωργίου όσο και του Ρωμαϊκού Πύργου, έγιναν από συντηρητές της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδος (2012 – 2015). Οι επεμβάσεις έγιναν με τη σύμφωνη γνώμη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και την έγκριση του υπουργείου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.

Σημείο αναφοράς των Ελλήνων

Η μονή του Αγίου Γεωργίου έχει συνδεθεί με την παρουσία των Ελλήνων στη χώρα του Νείλου. Την Μεγάλη Παρασκευή η Μονή γεμίζει από εκατοντάδες πιστούς που έρχονται όχι μόνο από κάθε γωνιά της Αιγύπτου αλλά και της Ελλάδας για την περιφορά του Επιταφίου. Ανάλογη είναι και η εικόνα που παρουσιάζει ο ναός κατά την εορτή του Αγίου Γεωργίου.

Πηγή: CNN.GR

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.