Αυτή τη φορά ας πάμε διαβασμένοι

Γράφει ο Βασίλης Βρανάς, Δρ. Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ – Επισκέπτης Ερευνητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Τον άλλο μήνα έχουμε ευρωεκλογές. Τα κόμματα δείχνουν καθόλα έτοιμα να δώσουν τη μάχη και σχεδόν, στο σύνολό τους, έχουν ανακοινώσει – παρουσιάσει τους υποψήφιους ευρωβουλευτές τους. Καθημερινά, εκδηλώσεις, φωτογραφίες, φυλλάδια, σελίδες στο Facebook και ιστοσελίδες υποψηφίων εμφανίζονται μπροστά μας.

Λίγο έως πολύ, όλοι έχουμε ακούσει ότι οι ευρωεκλογές αυτές είναι σημαντικές για την πορεία της Ε.Ε., λόγω της ανόδου του ευρωσκεπτικισμού, του λαϊκισμού, της ακροδεξιάς κλπ. Επιπρόσθετα, σε επίπεδο Ελλάδας, έχουμε ακούσει ότι οι εκλογές αυτές θα είναι σαν «δημοσκόπηση» για μια πιο σαφή εικόνα του δυνητικού εκλογικού αποτελέσματος των βουλευτικών εκλογών.

Είναι πασιφανής η σπουδαιότητα των ευρωεκλογών αυτών και επιτακτική η ανάγκη για μαζική προσέλευση των πολιτών στην κάλπη. Υπάρχει όμως κάτι οξύμωρο. Μολονότι ξέρουμε τη σπουδαιότητα των ευρωεκλογών, αγνοούμε κάτι σημαντικότερο. Τα βασικά!

Επί παραδείγματι. Πόσους ευρωβουλευτές εκλέγει η Ελλάδα, πόσους σταυρούς προτίμησης βάζουμε, ποιες είναι οι ευρω-ομάδες του κοινοβουλίου κ.α. Σάμπως, θα αναρωτηθεί εύλογα κάποιος, ξέρουμε άλλα στοιχειώδη; Ποιο είναι το ανώτερο όργανο στην Ε.Ε., ποιος ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, ποιες οι αρμοδιότητες/καθήκοντα των ευρωβουλευτών κλπ.;

Κοντολογίς, οι ψηφοφόροι θα προσέλθουν στις κάλπες και θα επιλέξουν κόμμα με βασικό κριτήριο την κομματική τους προτίμηση στις βουλευτικές εκλογές και υποψήφιους με βάση ποιόν/α είδαν στην τηλεόραση ή τα μέσα κοινωνική δικτύωσης. Δηλαδή, με άγνοια θεσμών, προσωπικοτήτων και διαδικασιών, θα εκλέξουν τους ευρωβουλευτές που θα τους εκπροσωπήσουν στο Ευρωκοινοβούλιο…

Δυστυχώς, φαίνεται ότι δεν μάθαμε από τα λάθη μας!

Υπάρχει ακόμα ελπίδα όμως, καθώς έχουμε χρόνο σαν πολίτες να ψάξουμε, να ρωτήσουμε και να ενημερωθούμε για τις ευρωεκλογές και οι υποψήφιοι με τη σειρά τους -και τα κόμματα-, έχουν ακόμα χρόνο να ενημερώσουν τους πολίτες για τα βασικά της εκλογικής διαδικασίας.

Αυτή τη φορά ας πάμε διαβασμένοι!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.