Γκουστάβ Λε Μπον (στη ψυχολογία των μαζών, γράφει σαν να ήξερε τους τσιπροκαμενους)

Γράφει η Ελένη Παπουτσή, Πολιτισμολόγος (Ευρωπαϊκού Πολιτισμού)

Μέσα στις ανθρώπινες μάζες ο καθοδηγητής παίζει ένα σημαντικό ρόλο. Η βούληση του είναι ένας πυρήνας γύρω από τον οποίο διαμορφώνονται και συνταυτίζονται οι απόψεις. Η μάζα είναι μια αγέλη που δε μπορεί να κάνει χωρίς αφεντικό.Ο Καθοδηγητής υπήρξε κατ αρχήν τις περισσότερες φορές, ένας καθοδηγούμενος υπνωτισμένος από την ιδέα της οποίας έγινε ο απόστολος.

Από καθοδηγητές οι λαοί, ποτέ δεν έχουν έλλειψη. Όμως όλοι οι καθοδηγητές δεν διαθέτουν τις δυνατές πεποιθήσεις που κάνει τους αποστόλους.
Συχνά είναι επιτήδειοι ψευδορήτορες, που δεν επιδιώκουν παρά τα προσωπικά τους συμφέροντα, και προσπαθούν να πείσουν  κολακεύοντας χαμηλά ένστικτα.
Η εξουσία των καθοδηγητών είναι πολύ δεσποτική, και μάλιστα επιβάλλεται εξ αιτίας αυτού του δεσποτισμού. Στη διάρκεια μιας απεργίας λεωφορείων στο Παρίσι, όταν σταμάτησαν τους καθοδηγητές, σταμάτησε και η απεργία.
Δεν είναι η ανάγκη της ελευθερίας που οδηγεί τις μάζες στην υπακοή, αλλά αυτή της υποτέλειας, και αυτή εξουσιάζει πάντα τη ψυχή των μαζών. Η δίψα τους για εξάρτηση και υπακοή, τους κάνει να υποτάσσονται από ένστικτο σε αυτόν που ανακηρύσσεται το αφεντικό τους
Τα μέσα δράσης των καθοδηγητών, είναι η διαβεβαίωση , η επανάληψη, η μετάδοση.
Μέσα στις άκριτες  μάζες, οι ιδέες, τα αισθήματα, οι συγκινήσεις, οι πεποιθήσεις ,διαθέτουν μια μεταδοτική δύναμη, τόσο ισχυρή όσο των μικροβίων. Το ίδιο παρατηρείται και στα ζώα μέσα σε ένα σταύλο. Τη σύσπαση ενός αλόγου μέσα σε ένα σταύλο, τη μιμούνται και άλλα άλογα μέσα στο σταύλο. Ένας φόβος κάποια κίνηση των προβάτων επεκτείνεται σε λίγο σε όλο το κοπάδι. Η μετάδοση των συγκινήσεων εξηγεί το αιφνίδιο των πανικών. Οι εγκεφαλικές συγχύσεις διαδίδονται επίσης με τη μετάδοση. Γνωρίζουμε πόσο συχνή είναι η φρενοβλάβεια στους ψυχιάτρους. Γνωρίζουμε επίσης μορφές τρέλας, την αγοραφοβία για παράδειγμα που μεταδίδονται από τον άνθρωπο στα ζώα. Η μετάδοση μπορεί να πραγματοποιηθεί και από απόσταση. Όμοιος με τα ζώα είναι και ο άνθρωπος, που επηρεάζεται από επίδραση της μόδας.  Με πρότυπα καθοδηγεί κανείς τις μάζες και όχι με επιχειρήματα. Σε κάθε εποχή μικρός αριθμός ατομικοτήτων επιβάλλουν τη δράση τους την οποία ο ασυνείδητος όχλος μιμείται.

Το κύρος είναι στην πραγματικότητα είδος της γοητείας, που ασκεί στο πνεύμα μας ένα άτομο, ένα έργο, η μια θεωρία. Αυτή η γοητεία παραλύει όλες μας τις κριτικές και γεμίζει τη ψυχή μας με θαυμασμό και σεβασμό. Τα αισθήματα που προκαλούνται τότε είναι ανεξήγητα. Το επίκτητο η πλαστό κύρος, είναι πιο διαδεδομένο!//

Πόση συνειδητοποίηση διέθεταν όσοι ψήφισαν Τσιπροκαμένους χωρίς λογική;

Πόσοι ελέγχουν τώρα, ότι  η φατρία έχει υπογράψει  μείωση συντάξεων, μείωση αφορολόγητου, ομαδικές απολύσεις, και κοιτάζει πώς θα το σερβίρει για να μη θίξει τους συνδικαλοπατέρες;;  Πόση συνειδητοποίηση έχουν οι Δ.Υ που δεν θέλουν αξιολόγηση  μέσα σε  πολιτισμένη κοινωνία, που όλοι καθημερινά αξιολογούμαστε;

Είναι σαν να λένε μέσα στον εγωκεντρισμό. Είμαστε κλωνοποίηση των Ολύμπιων Θεών, το Νέκταρ και η Αμβροσία είναι μόνο για εμάς,  και είστε υποχρεωμένοι  να μας πληρώνετε με αίμα ενώ καθόμαστε.Πόση συνειδητοποίηση έχουν όσοι πήραν μισθούς και εφάπαξ (από Ευρώπη) και τώρα είναι εναντίον της, γεμάτοι αχαριστία; Πόση συνειδητοποίηση είχαν οι μάζες που έβριζαν μηρυκάζοντας την προηγούμενη κυβέρνηση  που τώρα θα μας είχε βγάλει  απτο μακρύ  τούνελ;

Όλες αυτές οι άκριτες χρησιμοθηρικές μάζες δημιουργούν μπλοκαρίσματα και έλλειψη ροής και στους εαυτούς τους, και στην κοινωνία.. Πρέπει να διορθώσουμε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.